• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Koronavirüs ile ilgili bildiklerinizi unutun, her şey yalan

Yeniakit Publisher
2020-03-05 12:59:00 - 2020-03-05 13:07:40
Koronavirüs ile ilgili bildiklerinizi unutun, her şey yalan

Çin'de ortaya çıkan ve binlerce kişinin ölümüne neden olan koronavirüs ile ilgili son dakika bilgileri gelmeye devam ediyor. Tüm dünyada panik devam ederken ölümcül salgın ile ilgili sahte iddialar, komplo teorileri, yanlış bilgiler sürekli yayılıyor. Yanlış bilgilerin yayılmasıyla koronavirüs ile ilgili kafalar iyice karışıyor.

Çin'de ortaya çıkan ve dünyayı kasıp kavuran koronavirüs ile ilgili son dakika bilgileri gelmeye devam ediyor. Tüm dünyada panik devam ederken ölümcül salgın ile ilgili sahte iddialar, komplo teorileri, yanlış bilgiler sürekli yayılıyor. Yanlış bilgilerin yayılmasıyla koronavirüs ile ilgili kafalar iyice karışıyor.

Koronavirüs ile ilgili etrafta dolaşan o kadar çok yanlış bilgi var ki, Dünya Sağlık Örgütü buna bir isim verdi: İnfodemik... DSÖ bununla da kalmadı dezenformasyon salgınını durdurmak için TikTok'a katıldı. Virüsle ilgili gerçek dışı bilgiler hem günlük hayatta dilden dile dolaşıyor hem de internette her an karşımıza çıkabiliyor.

Sosyal medya platformları artık güvenilir bilgilerin dolaşımını daha da artırmak ve insanları yanıltan bilgileri yok etmek için adımlar atmaya çalışırken deyim yerindeyse bir savaşın içine giriyor.

MİT: koronavirüs insan eliyle üretildi

Virüs salgını dünya geneline yayıldığı ve önemli bir halk sağlığı krizi oluşturduğu anda internette en çok dolaşan mitlerden biri 'virüsün insan eliyle bir laboratuvarda üretildiği" oldu.

Doğrulanmamış sosyal medya hesaplarından çıkan ve güvenilir bir kanıtla desteklenmeyen söylentiler, zaman geçtikçe daha da yaygın hale geldi.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

Çin'de gizli bir laboratuvarda biyolojik silah üretilirken bu virüsün ortaya çıktığı da en çok konuşulan mitler arasındaydı.

Bir başka mit de virüsün ABD'de ortaya çıktığı ve bu sezon gripten öldüğü düşünülen birçok Amerikalının aslında COVID-19 tarafından öldürüldüğü oldu.

Çin ve batılı bilim insanları bu teorilerin hepsini şiddetle reddediyor. Virüsün kaynağı hala tam olarak bilinmese de yapılan araştırmalar virüse insanlara bulaşmadan önce yarasaların (tıpkı 2003 yılında dünyayı saran kuzeni SARS gibi) ev sahipliği yaptığı ifade ediliyor.

MİT: ev tedavisi virüsü iyileştirir ve bulaşmasını önleyebilir

Sarımsak, su tüketmek, c vitamini hepsi sağlığınız için iyi gelebilir ancak yeni tip koronavirüs onlarla durdurabileceğinizi düşünmenin bilimsel bir kanıtı yok.

Bazı dezenfektanlar, çamaşır suyu yüzeydeki virüsü öldürebilir. Ancak virüs hali hazırda vücudunuzda ise bu tip ürünleri vücudunuza ya da burnunuzun altına sürmeniz hiçbir etki göstermez hatta sağlığınız için tehlikeli olacaktır.

Şu an için virüsün tedavisi hala bulunamadı. Çalışmalar devam ediyor ancak koronavirüs aşısının yapılması 1 yılı bulabilir.

Kendinizi şu anda korumanın en iyi yolu, her soğuk algınlığı ve grip mevsiminde yaptığınızı yapmak olacak. Virüs bulaşmış insanlardan uzak durun.

Hapşırırken ya da öksürürken dirseğinizle ya da tek kullanımlık peçetelere yüzünüzü kapatın. Ellerinizi su ve sabunla sık sık yıkayın.

MİT: herkesin maske takması gerekiyor

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi'ne (CDC) göre sağlıklı insanların maske takması gerekmiyor. Hatta düzgün takılmazsa sizi hasta bile edebilir.

Maskeleri koronavirüs semptomları taşıyanların etrafındaki insanları korumak için takması gerekiyor.

Hasta insanların dışında maske takması gerekenler, hasta birine refakat edenler ve tabi ki sağlık çalışanları...

MİT: sıcaklık virüsü öldürür

DSÖ'ye göre; el kurutma makineleri virüsü öldürmez. UV lambaları da elinizi sterilize etmekte kullanılmaz hatta böyle bir şey yaparsanız radyasyon cildinizi tahriş edebilir.

ABD Başkanı Donald Trump sıcağın virüsü öldüreceğini bu yüzden nisan ayında artan sıcaklıklarla virüsün yok olacağını iddia etmişti ama halk sağlığı uzmanları bunu önceden bilmenin imkansız olduğunu ifade ediyor.

MİT: Çin'den gelen posta ile virüs bulaşabilir

DSÖ'ye göre, Çin'den posta ya da kargo almak sağlığınızı riske atmaz.

Bilim insanları koronavirüsün nesneler üzerinde ya da zeminde çok uzun süre hayatta kalamadığını açıkladı.

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

istanbullu

mit ne la

dumanlı

Bu güne kadar virüsten ölenlerin sayısı Türkiyede bir yılda grip ve gribe bağlı hastalıklardan ölenler mertebesinde. Olayın fazla abartılması dünya ekonomisinde bir japonya ekonomisi kaybettirmiş. Böyle devam ederse dünyada ekonomik kayıpların sebep olacağı açlıktan ölenlerin sayısı virüsten ölenlerin sayısından kat kat fazla olacaktır.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23