• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Kasımpaşa’da hortum paniği

Yeniakit Publisher
2014-08-03 07:42:00 - 2014-08-03 09:28:19
Kasımpaşa’da hortum paniği

İstanbul’da dün öğle saatlerinde başlayan gök gürültülü sağanak yağış ve şiddetli rüzgâr nedeniyle Haliç bölgesinde hortum oluştu. Hortum özellikle çatılara zarar verdi.

İstanbul’da dün öğle saatlerinde başlayan gök gürültülü sağanak ve şiddetli rüzgâr nedeniyle Haliç bölgesinde hortum oluştu. Kentin öncelikle Silivri, Avcılar, Beylikdüzü gibi batıdaki ilçelerinde başlayan ve doğuya yönelen sağanak, vatandaşlara zor anlar yaşattı. İtfaiyeye yapılan çağrılarda Avcılar ve Bağcılar bölgesinde su baskınlarına yönelik yardım istendi. Yağış, bazı yollarda su taşkınlıklarına neden olurken, alt geçitlerde su birikintileri oluştu. Hasarlı kazalar meydana geldi. Seyir halindeki sürücüler zor anlar yaşarken, bazı arabalar da sele dönüşen yollarda mahsur kaldı. Trafikte aksamalar meydana geldi.

Yağmura aniden yakalanan vatandaşlar, otobüs duraklarına ve kapalı alanlara sığındı. Şiddetli yağış nedeniyle İstiklal Caddesi’ni su kapladı. Bazı araçlar alt geçitte mahsur kaldı. Haliç’in Kasımpaşa civarında oluşan hortum ise özellikle çatılara zarar verdi. Kasımpaşa’da oluşan hortum, Şehir Hatları Tersanesi’nde hasara yol açtı, sahil kesimindeki çay bahçeleri zarar gördü, ağaçlar yerinden söküldü.

“Hortum, atmosferdeki kararsızlıktan oluştu”

 İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Şen, “atmosferdeki kararsızlık” olarak nitelendirdikleri hortumun, yukarıdaki soğuk hava ile aşağıdaki sıcak havanın yer değiştirmek istemesinden kaynaklandığını anlattı. Şen, “atmosferdeki kararsızlığı” ise şöyle açıkladı: “Yukarıdaki soğuk hava aşağıya inmek, aşağıdaki sıcak hava da yukarıya çıkmak ister. Bu duruma ‘atmosferde kararsızlık’ diyoruz. İstanbul’da sıcaklıklar mevsim normallerinin üç, dört derece üzerinde, 32, 33 derecelerde seyrediyor. 2 bin, 3 bin metre yukarıda soğuk hava geldi. Soğuk hava geldiğinde aşağıya inmek, sıcak hava ise yukarıya çıkmak istedi. Dolayısıyla kararsızlık meydana geldi. Bu da zaten beklediğimiz bir olaydı. Talihsizlik olan tarafı şehrin üzerinde meydana gelmesiydi.”

 

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23