• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Kardeşlik için 11 imza

Yeniakit Publisher
2015-02-18 08:04:00 - 2015-02-17 22:12:51
Kardeşlik için 11 imza

Türkiye-Pakistan Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi toplantısına katılan Davutoğlu, “Türkiye her zaman Pakistan halkının yanında olacaktır” derken Şerif de, “Şüphemiz yok ki, Pakistan-Türkiye ilişkileri daha da güçlenecek” dedi. İki ülke arasında 11 anlaşma imzalandı.

İSLAMABAD / ANKARA - Başbakan Ahmet Davutoğlu, Pakistan Başbakanı Navaz Şerif tarafından resmi törenle karşılandı. Başbakan Davutoğlu’nun İslamabad ziyareti dolayısıyla Pakistan Başbakanlığı önünde resmi tören düzenledi.

Törende, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Yasin Aktay da hazır bulundu.

TÜRKİYE-PAKİSTAN YÜKSEK DÜZEYLİ İŞBİRLİĞİ KONSEYİ

Davutoğlu, Paris saldırıları sonrasında gösterilen dayanışmanın benzerini, ABD’de öldürülen Müslümanlar ve Avrupa’da yakılan camiler konusunda da beklediklerini söyledi. Pakistan Başbakanı Navaz Şerif ile Başbakanlık Konağında baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından Türkiye-Pakistan Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi toplantısına katılan Davutoğlu, daha sonra düzenlenen ortak basın toplantısında konuştu.

PAKİSTAN TÜRKİYE’NİN  İKİNCİ EVİ

Davutoğlu, Pakistan’ın Türklerin, Türkiye’nin de Pakistanlıların ikinci evi olduğunu söyledi. Pakistan’a başbakan olmasının ardından ilk ziyaretini gerçekleştirdiğini belirten Davutoğlu, akademisyen ve dışişleri bakanı olarak da bu ülkeye geldiğini hatırlattı. Türkiye ve Pakistan’ın yüzyıllardır çok yakın manevi ve kültürel bağlarıyla güçlü tarihi köklere sahip olduğunu dile getiren Başbakan Davutoğlu, Pakistan halkının, Türklerin özgürlük savaşı boyunca gösterdiği dayanışmayı asla unutmayacaklarını ifade etti. Davutoğlu, o zamandan bu yana ne zaman Pakistan bir sorunla karşılaşsa bunun aynı zamanda Türkiye’nin bir sorunu ve ne zaman Türkiye bir problem yaşasa her zaman Pakistan’ın Türkiye’nin yanında olduğunu anlattı.

Başbakan Davutoğlu, bu iki ülkenin terör başta olmak üzere her türlü afet yönetimi konusunda dayanışma gösterdiğini belirterek “Bu nedenle Pakistan’da terörizm ve doğal afetler nedeniyle evlerini geçici olarak terk etmek zorunda kalan insanlar için 20 milyon dolar ilave yardım yapacağımızı belirtmek isterim. Türkiye her zaman Pakistan halkının yanında olacaktır” diye konuştu.

11 ANLAŞMA İMZALANDI

Davutoğlu, şöyle devam etti: “Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi toplantımızda bölgesel ve uluslararası ve ikili birçok konuyu ele aldık. İkili ilişkilerde terörizme karşı güvenlik, ticaret, enerji, ulaşım ve diğer birçok alanda önemli kararlar aldık. Gelecek aylarda serbest ticaret anlaşmasını mümkün olan en kısa sürede sonuçlandıracağız. Çünkü 2 yıl içinde en az 3 milyar dolar ve gelecek yıllarda 5 ila 10 milyar dolar olması gereken ticaret hacmimizin düşüş gösterdiğini fark ettik. Daha etkileşim ve işbirliğine ihtiyaç duyduğumuz ticari ilişkilerimizde çok iyi bir potansiyele sahibiz. Türkiye ile Pakistan birbirine komşudan da öte yakındır ancak coğrafi uzaklık nedeniyle daha etkili ulaşım yollarına ihtiyacımız var. Bu nedenle Pakistan Uluslararası Hava Yollarının yanı sıra Türk Hava Yolları’nın bu iki ülkeye daha çok sayıda sefer yapmasını istiyoruz.” Bugün 11 anlaşma imzaladıklarını belirten Davutoğlu, bu anlaşmaların nasıl uygulandığını görmek için izleme mekanizmalarının da mevcut olduğunun altını çizdi.

İSLÂM KARŞITLIĞINA KARŞI MÜCADELE ETMELİYİZ

Türkiye’nin çevresindeki Suriye, Irak, Kıbrıs ve diğer konularla ilgili mevkidaşına bilgi verdiğini aktaran Davutoğlu, Şerif ile terörizm ve İslamofobik saldırılar konusunda ortak duruşa sahip olduklarını belirtti.  Geçen haftalarda teröre karşı yürüyüşe katılmak için Paris’e gittiğini hatırlatan Davutoğlu, şunları söyledi:  “ABD’de Müslümanların öldürülmesiyle ya da Avrupa’da camilerin yakılmasıyla ilgili de tüm Avrupa ülkeleri ve ABD’den de aynı dayanışmayı bekliyoruz. Bugün, bütün insanlık için terörizme, her türlü ırkçılığa, yabancı düşmanlığına, İslamofobik eğilimlere karşı omuz omuza mücadele etme zamanıdır.”

TÜRKİYE’NİN DESTEĞİNE TEŞEKKÜR

Pakistan Başbakanı Navaz Şerif de iki ülke arasındaki ilişkilerin benzersiz olduğuna dikkati çekerek Peşaver’deki okula düzenlenen saldırı sonrasında Türkiye’nin kesintisiz desteğine ve dayanışmasına şahit olduklarını belirterek teşekkürlerini iletti. Türkiye’nin başarılarını, hem bölgesel hem de küresel barış ve güvenliğe katkılarını takdir ettiklerini dile getiren Şerif, Türkiye’nin G-20 başkanlığının bunun başka bir kilometre taşı olduğunu ifade etti. Şerif, toplantıda iki ülke arasındaki özel ilişkiyi güçlü ve stratejik ortaklığa çevirmek için ortak taahhütleri bir kez daha yinelediklerini söyledi.  Şerif, “Şüphemiz yok ki Pakistan-Türkiye ilişkileri daha da güçlenecek, inşallah bölge ve ötesindeki istikrarın faktörlerinden olacak” diye konuştu.

KEŞMİR SORUNU BARIŞÇIL YOLLARLA ÇÖZÜLMELİ

Bölgesel konularda da görüş alışverişinde bulunduklarını aktaran Başbakan Navaz Şerif, Davutoğlu ile yaptığı görüşmede, Pakistan’ın Hindistan’la iyi komşuluk ilişkileri tesis etme ve Keşmir sorununun barışçıl çözümü konusundaki çabalarını anlattığını ifade etti. Şerif, Pakistan’ın bölgesel barış ve istikrar için ortaya koyduğu yapıcı yaklaşımların karşılık görmesini umduklarını söyledi.

PEYGAMBERİMİZE HAKARETE KİMSENİN HAKKI YOK

Afganistan ve Pakistan arasındaki yeni, tarihi safhanın yanı sıra siyasi, güvenlik, terörle mücadele, ticaret ve ekonomik konularda giderek artan çok yönlü işbirliğinin de altını çizdiklerini kaydeden Şerif, Paris saldırısı ve sonrasıyla ilgili durumu da ele aldıklarını belirtti. Görüşmede, ifade özgürlüğü adı altında, İslam’ın kötülenmesinden ve Hazreti Muhammed(sav)’e hakaret edilmesinden duyduğu derin üzüntüyü de ifade ettiğini aktaran Şerif, terörün her türlüsünü lanetlediğini ifade etti. (AA)

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23