• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

İşyeri kapandı işten çıkarıldım tazminat alabilir miyim?

Yeniakit Publisher
2019-10-22 09:07:00 - 2019-10-22 09:08:32
İşyeri kapandı işten çıkarıldım tazminat alabilir miyim?

İşyerinin kapandı durumunda kıdem tazminatı alınabilir mi? İşyeri kapandı işten çıkarıldım tazminat alabilir miyim? İşverenin kendi isteği ile işyerini kapatması halinde, işçiler, kıdem tazminatı, ihbar tazminatı, prim, ikramiye, fazla çalışma ücreti, izin ücreti gibi mevzuattan doğan haklarının tamamını işverenden talep edebilir.

İşyerinin kapandı durumunda kıdem tazminatı alınabilir mi? İşyeri kapandı işten çıkarıldım tazminat alabilir miyim? İşverenin kendi isteği ile işyerini kapatması halinde, işçiler,  kıdem tazminatı, ihbar tazminatı, prim, ikramiye, fazla çalışma ücreti, izin ücreti gibi mevzuattan doğan haklarının tamamını işverenden talep edebilir.

İş yerinin kapanması durumunda, bir başka iş yerine nakledilmeyecekse, işçilerin işten çıkartılacağı anlamına gelmektedir. Bir işten çıkarma nedeni olarak “iş yerinin kapanması” işverenin geçerli bir nedenle iş sözleşmesini feshetmesi anlamına gelecektir. İş yerinin kapanması haklı nedenler arasında sayılmamıştır. Bu nedenle ihbar öneli ve kıdem tazminatı gibi hakların gözetilerek iş akdi feshi mümkündür. Kıdem tazminatı almak için bir yıl çalışma şartı vardır. İş yerinde çalışma süresi tam bir yıl dolmayan kişi kıdem tazminatı alamazsınız ancak iş yerinin kapanacağı çalışana bildirilmezse yani ihbar süresi ve hakları size tanınmadı ise 4 haftalık brüt ücretinizi ihbar tazminatı olarak alabilirsiniz.

Tazminat alma şartı nedir?

Aynı işverene bağlı en az 1 yıl çalışmış işçiler, iş yerinin kapanması durumunda kıdem tazminatına hak kazanacaktır. İşçinin sözleşmesinin belirli ya da belirsiz süreli olması, çalışmasının kısmi ya da tam süreli olması fark etmeksizin, iş yerinin kapanması nedeniyle iş akdinin sona ermesi kıdem tazminatını hak eder bir çıkış nedeni olmaktadır. İş yerinin kapanması ya da işverenin toplu işten çıkış yapması işçinin ihbar süresi hakkını elinden almaz. İşveren İş kanununda belirtilen sürelerde fesihte bulunabilir ya da fesih sürelerine ait ücreti peşin ödeyerek iş sözleşmesini feshedebilir.

İş Kanunun 17. maddesi göre; Altı aydan kısa süreli çalışanlar için 2 hafta,

6 ay ile 1,5 yıl arasında çalışan işçi için 4 hafta,
ÖNE ÇIKAN VİDEO

1,5 ile ile 3 yıl arasında çalışan işçi için 6 hafta,

3 yıl üzeri çalışan işçi için 8 hafta önceden işçiye işten çıkaracağını bildirmek zorundadır.

Bu süreleri uygulamadan, feshi bildirimin yapıldığı gün gerçekleştirmek isteyen işverenler, kullandırmadıkları bu sürenin ücretini işçiye ödemek zorundadır. Bu ücret, ihbar süresi ne kadarsa o kadarlık giydirilmiş ücret ile hesaplanmaktadır.

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23