• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

İsrail'de tarihi anlar! İslamcı Raam Partisi koalisyona katıldı

Yeniakit Publisher
2021-06-02 23:17:00 - 2021-06-03 00:40:12
İsrail'de tarihi anlar! İslamcı Raam Partisi koalisyona katıldı

İsrail’de 12 yıldır başbakanlık koltuğunda oturan Binyamin Netanyahu’nun rakipleri aralarında İslamcı Raam Partisi'nin de bulunduğu koalisyon hükümetini kurmakta anlaştı.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun rakipleri Yesh Atid (Gelecek Var) ile Yamina Partisi'nin liderliğindeki muhalefet partileri koalisyon hükümetini kurma konusunda anlaşmaya vardı. Koalisyodna İslamcı Raam Partisi'nin de yer almasıyla İsrail'de ilk kez bir Arap partisi, koalisyona katılmış oldu.

Netenyahu karşıtı koalisyon

Başbakan Netanyahu'nun başarısız olmasının ardından koalisyonu kurmakla görevlendirilen Gelecek Var lideri Yair Lapid, Cumhurbaşkanı Reuven Rivlin'e hükümeti kuracak sayıya ulaştığını bildirdi.

Cumhurbaşkanı Rivlin ise Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Lapid ve koalisyonda yer alacak partilerin liderlerini tebrik etti. Aşırı sağcı Yamina Partisi lideri Naftali Bennett ile Yair Lapid liderliğinde kurulacak koalisyon hükümetinde 8 parti yer alacak.

Koalisyon hükümetinin güven oyu alması gerekiyor

Netanyahu'yu koltuğundan edecek koalisyon hükümetinin kurulabilmesi için en geç 14 Haziran'a kadar güven oyu alıp yemin etmesi gerekiyor.

Koalisyon hükümeti kurulursa, anlaşma gereği ilk 2 yıl başbakanlık görevini Yamina lideri Bennett yürütecek, daha sonraki 2 yıl için ise görevi Gelecek Var lideri Lapid'e devredecek.

Netanyahu'nun 12 yıllık başbakanlığı sonlanacak

Bennett-Lapid liderliğindeki koalisyon hükümeti belirtilen sürede Meclis'te güven oyu alırsa, İsrail'de Mart 2009'dan bu yana başbakanlık koltuğuna oturan Netanyahu dönemi bitecek.

İsrail'de koalisyon hükümetini kurmak için 61 milletvekiline ihtiyaç duyulurken, söz konusu koalisyonda yer almayı kabul eden partilerin toplam milletvekili sayısı 62. Ancak Yamina Partisinin milletvekili Nir Orbach, Lapid ile yapılacak koalisyona güven oyu vermeyeceğini açıklamıştı.

Orbach'ın yanı sıra koalisyonu kurmakta anlaşan partilerden bir başka milletvekilinin daha güven oyuna destek vermemesi halinde söz konusu hükümet yeterli sayıya ulaşamıyor.

İşte bu nedenle koalisyon hükümetinin kurulduğuna henüz kesin gözüyle bakılmıyor.

Raam Partisi koalisyona katıldı

İsrail'de yeni oluşacak koalisyonda İslamcı Raam Partisi de yer alacak. Bennett-Lapid, Mansur Abbas ile koalisyon anlaşması imzaladı. Böylece, İsrail'de ilk kez bir Arap partisi, koalisyona katılmış oldu.  İsrail’de böylece 12 yıldır başbakanlık koltuğunda oturan Binyamin Netanyahu’nun rakipleri koalisyon hükümetini kurmakta anlaştı.

İsrail’de Birleşik Arap Listesi (Ra’am), Yesh Atid Partisi ile Binyamin Netanyahu karşıtı koalisyon hükümeti kurmayı kabul ettiğini duyurmuştu.

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

Yozgat

Bunlar ne ise yariyor

Firfir

Düşünün ki AKP ,DHP ile koalisyon kuruyor.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23