• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

İngiliz Bloomberg'ten 'dolar' iddiası

Yeniakit Publisher
2018-05-23 13:36:00 -
İngiliz Bloomberg'ten 'dolar' iddiası

Döviz kurundaki dalgalanma devam ederken İngiliz kuruluşu Bloomberg haber ajansı, dolardaki artışın bu kez Japon yatırımcıların kaçması nedeniyle gerçekleştiğini iddia etti.

Dolar/TL kurunda yükseliş devam ederken, kur Asya piyasalarından gelen satış baskısıyla gece yarısı 4.80 seviyesini aştı. Gündüz ise 4,91'i aştı. Dünyada finans çevresinin dikkatle izlediği Bloomberg haber ajansı, bugünkü satış baskısının kaynağının Japon yatırımcılar olduğunu ifade etti.

BBC Türkçe'nin haberine göre, Asya piyasaları açıkken başlayan satış baskısıyla Dolar/TL kuru 4.82 seviyesinin üzerine çıktı. 

ABD merkezli haber ajansı Bloomberg, bugünkü satış baskısının kaynağının Japon yatırımcılar olduğunu ifade ediyor.

"Japon yatırımcılar kendi ülkelerinde faiz getirisinin sıfıra yakın olmasından dolayı, dünya genelinde yüksek faiz veren ülkelerin tahvillerine yönelir" diyen Bloomberg, Türk tahvillerinin de özellikle bu yılın başından bu yana Japon yatırımcıların tercihleri arasında olduğunu aktardı.

'JAPONLAR, YATIRIM YAPTIKLARI EKONOMİDEKİ GİDİŞATI GÖZARDI ETMEZLER'
ÖNE ÇIKAN VİDEO

Bloomberg'e konuşan Tokyo merkezli Japon varlık yönetimi şirketi FPG'nin CEO'su Koji Fukaya, "Japon yatırımcılar için genelde yüksek faiz getirisi ekonomik temellerden daha önemlidir. Ancak yatırım yaptıkları ekonomideki gidişatı tamamen de gözardı etmezler" dedi.

Türkiye'nin 10 yıl vadeli devlet tahvillerinin faizi yüzde 14 seviyesinin üzerinde bulunuyor.

'ARTIK DAHA FAZLA ZARAR ETMEMEK İÇİN…'

Tokyo Finansal Borsası verilerine göre, 15 Mayıs itibarıyla Japon yatırımcıların TL'nin, Japon yenine karşı değer kazanacağı tahmini doğrultusundaki yatırım pozisyonları 323.537 adetti. Bu pozisyonlar Aralık 2017'den bu yana yüzde 21 artış göstermişti. Ancak TL 'nin dolar karşısındaki değer kaybı bu yıl yüzde 25'i aşmış durumda. Türk Lirası, Arjantin Pesosu'nun ardından ABD Doları'na karşı en kötü performansı gösteren para birimi oldu. 

Bloomberg, TL'nin değer kazanacağı varsayımıyla yatırım yapan Japon yatırımcıların artık daha fazla zarar etmemek için bu pozisyonları kapattığını yazıyor.

Bloomberg'e konuşan Avustralya Milletler Topluluğu Bankası'ndan kur stratejisti Andy Ji, "Piyasalar, dış finansman ihtiyacı bakımından kazanan ve kaybeden ülkeleri seçiyor. Türkiye bu konuda kırılgan ekonomiler arasında" diyor.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23