• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Hüsnü Tuna Fetullah Gülen için işleyecek hukuki süreci anlattı

Yeniakit Publisher
2014-04-29 16:19:00 - 2014-04-29 17:14:30
Hüsnü Tuna Fetullah Gülen için işleyecek hukuki süreci anlattı

AK Partili eski milletvekili ve Almanya'dan iadesi istendiği dönemde Metin Kaplan'ın avukatı olan Hüsnü Tuna, Pensilvanya'da ikamet eden Fetullah Gülen için işleyecek hukuki süreci anlattı.

Başbakan Erdoğan'ın "Fethullah Gülen'in ABD'den iadesi ile ilgili hukuki süreç başlatıldığını açıklaması gündemi değiştirdi. Takip edilecek hukuki süreci 23. Dönem AK Parti Konya Milletvekili Avukat Hüsnü Tuna'ya anlattı.

ÖNCELİKLE HAKKINDA SORUŞTURMA BAŞLATILMASI GEREKİR

"Öncelikle Fethullah Gülen hakkında bir soruşturma açılması gerekir. Ceza davalarında bir cezai soruşturma başladığı zaman bir kişi ifadeye çağırılır. Türkiye içindeki adresleri araştırılarak ifadeye gelmesi sağlanır. Türkiye içinde herhangi bir yerde adresi bulunamazsa yurtdışında olabilme ihtimaline karşılık gümrüklerdeki giriş çıkışlara bakılır."

YARGILAMA BAŞLANMADAN İADESİ İSTENEBİLİR

"Soruşturmayı yapan mahkemenin elinde yurtdışında olduğuna yönelik bir bilgi varsa bu durum Adalet Bakanlığı'na bildirilir. Adalet Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığı koordineli olarak bu kişinin varsa adres bilgileri muhatap ülkeye bildirilerek suçluların iadesi anlaşması kapsamında Türkiye'ye iadesi istenir. İadesinin istenmesi için Türkiye'deki yasal sürecin tamamlanmasına gerek yok. Soruşturma açılması yeterli. İfade vermeden yargılamanın başlayamayacağı için davanın sonuçlanması beklenmeden, soruşturma aşamasında başka bir ülkeden iadesi istenilebilir."
ÖNE ÇIKAN VİDEO

ABD "PENSİLVANYA'DAKİ BEYFENDİ'Yİ UNUTUN" DEMİŞTİ

"Türkiye'nin bazı suçluların iadesi başvurusu bazı Batılı ülkeler tarafından siyasi nedenlerle geri çevriliyor. ABD yönetimi Fethullah Gülen'e açılan davayı siyasi nedenlerle bularak kabul edebilir ya da geri çevirebilir. ABD Dışişleri Bakanı Sözcüsü "Pensilvanya'daki beyefendiyi unutun" sözleri ile iadesine olumsuz yanıt vereceklerinin sinyalini vermişti. Şu anki durum ne olur bilmiyorum.

İslami Cemiyet ve Cemaatleri Birliği Başkanı Metin Kaplan'ın Almanya'dan iadesi istenmişti. Ben o dönemde milletvekili değildim ve Metin Kaplan'ın avukatlığını yapıyordum. 1998 yılında hakkında gıyabi tutuklama kararı çıkarılan Metin Kaplan 2004 yılında Almanya tarafından Türkiye'ye iade edilmişti. 17,5 yıl hapis cezasına çarptırıldı.


(Sabah)

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23