Hem cebe hem damağa hitap eden tatlı 'sütlü Nuriye'

Diyarbakır'ın vazgeçilmez lezzetleri arasında bulunan sütlü Nuriye tatlısı, fiyatının uygun ve hafif olması nedeniyle rağbet görüyor.

04 Şubat 2019 Pazartesi 09:40
Hem cebe hem damağa hitap eden tatlı 'sütlü Nuriye'

Halk arasında "Diyarbakır baklavası" olarak da adlandırılan tatlı, badem ve 20 kat yufkayla hazırlanıyor, üzerine sütlü şerbet dökülüyor. Kentin vazgeçilmez lezzetleri arasında yer alan sütlü Nuriye, baklava çeşitlerine göre fiyatının uygun olması nedeniyle de tercih ediliyor.

Merkez Yenişehir ilçesinde işletme sahibi Ahmet Altunbay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sütlü Nuriye'nin, Osmanlı saraylarında yapılan bir tatlı olarak bilindiğini söyledi.

Bu tatlının, Diyarbakır'da çok fazla tüketildiği için kentin kültürüyle özdeşleştiğini dile getiren Altunbay, "Nasıl Gaziantep'te fıstık yetiştiği için fıstıklı baklava meşhursa, bademden dolayı Diyarbakır'ın da sütlü Nuriye tatlısı meşhur." dedi.

Sütlü Nuriye'nin Türkiye'nin her yerinde sevilen bir tatlı haline geldiğini ifade eden Altunbay, şöyle konuştu:

"Sütlü Nuriye, diğer baklavalara göre çok daha hafif. Hafif olmasının nedeni, şerbetinin sütle yapılması, fıstık yerine badem kullanılması ve ağızda kolayca dağılmasıdır. Bu tatlı sipariş üzerine yapılıyor. Bir gün önce siparişleri alıyoruz. Kargoyla il dışına da gönderiyoruz. Eski müşterileri var, özellikle Diyarbakır merkezde doğup büyüyen ve il dışında yaşayanlar bu tatlıyı tercih ediyor."

"Püf noktası şerbetinin ılık olması"

Baklava ustası Mehmet Emin Gezer ise sütlü Nuriye'nin kentin has tatlıları arasında olduğunu, geçmiş yıllarda evlerde hazırlandığını, şimdi ise çeşitli işletmelerde yapıldığını dile getirdi.

Bu tatlının maliyetinin de düşük olduğunu bildiren Gezer, baklavanın kilogramının 65, sütlü Nuriye'nin 45 lira olduğunu ifade etti.

Tatlının hazırlanmasına ilişkin "İşin püf noktası, yağ parmağı yakmayacak, süt de ılık olacak." diyen Gezer, şunları kaydetti:

"Diğer baklava çeşitlerine göre ucuz olan bu tatlının içine bolca badem koyuyoruz. Hamuru bol yumurtayla hazırlıyoruz. Yirmi kat yufka kullanıyoruz. Yarım saat fırında piştikten sonra ılık sütten yapılmış şerbetle servise hazır hale geliyoruz. Baklava Gaziantep'e, burma kadayıf ve sütlü Nuriye Diyarbakır'a aittir."

Esnaf Cemal Görkem ise kentin eski tatlılarından sütlü Nuriye'yi ailece severek tükettiklerini söyledi.

Haftanın Özeti

www.yeniakit.com.tr internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü sair içeriklerle ilgili telif hakları Uğurlu Gazetecilik Basın Yayın Matbaacılık Reklamcılık Limited Şirketi’ne aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilmeksizin iktibas olunamaz; hiçbir surette kopyalanamaz, yeniden yayıma konulamaz.
Haber Tarihi: 04 Şubat 2019 Pazartesi 09:40

YORUM YAZ

  • comen ustacomen usta15 gün önce
    vala cezvi hayatimda yemedim nuriyenin sütlüsünü, tadi iyi olabilir ama sonucta bu tür seker suruplu tatlilarin malzemeleri aynidir......seker,,,,,,un,,,,,,nisasta . vücudunu sagligini sevmeyen yesin var....hani bir 200.000 tl lik arabamiz olsa, yagina suyuna cok dikkat ederiz, tam marka yag kullaniriz, halbukisagligimiz kendi vücudumuz 200.000 tl lik arabadan dahami ucuz ?bogazdan inene dikkat etmek lazim, bagzi yiyeceklere göz kapatmak lazim.....cok eskiden millet yiyecek olmadigindan ölürdü, bu cagdada un mamülleri ve seker üretimi kolaylasti, bunlari yiyerek ölüyor insanlar. haydin iyi aksamlar
  • CezviCezvi16 gün önce
    Vay lo "comen usta" ögle bir tarif edisen ki sanki bu bir baklava degildir de aspirindir, zencefildir, zerdeçaldır ha.
  • fahrifahri16 gün önce
    Bulsak da yesek ama İzmir'de var mıdır?
  • comen ustacomen usta16 gün önce
    baklavaya on basar hergün mutlaka 400 gram yeriz, tüm gün enerjili tutar, disi cürütmez, kilo aldirmaz, kolesterolü indirir, tabana bastirir
  • veliveli16 gün önce
    Cep eyi, damağ da eyi acaba sağlığa katkısı nasıl?

Günün Özeti

Günün Karikatürü

20 Şubat 2019