• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Hamilelikte ishal bebeği etkiler mi?

Yeniakit Publisher
2018-10-16 20:17:00 - 2019-07-21 15:16:58
Hamilelikte ishal bebeği etkiler mi?

Hamilelik sürecinde yaşanan ishal endişe verici gözükebilir. Ancak beslenme düzeninde yapılan birtakım değişiklerle bu sorunun üstesinden kolaylıkla gelmek mümkündür.

Hamilelikte ishal, sıklıkla ortaya çıkabilen sorunlardan biridir. Gebeliğin başından itibaren hormonlarda oluşan değişiklikler sinir sistemini, bağışıklık sistemini ve sindirim sistemini doğrudan etkileyebilir. Yükselen gebelik hormonları ishal ve kabızlık gibi sindirim sorunlarına da neden olabilir.

Günde üç defadan fazla bağırsakları boşaltma isteği, dışkının normalden sulu ve kokulu olması, karın ağrısı gibi belirtilerin varlığında ishalden söz edilebilir. Hamileliğin ilk aylarında ishal, genellikle ani hormonal değişimler nedeniyle ortaya çıkar ve bir günden uzun sürmediği müddetçe önemsizdir. Hamileliğin ilerleyen dönemlerinde ise bebeğin rahim ile beraber büyümesi ve iç organlara baskı yapması nedeniyle daha farklı sindirim sorunları ile karşılaşılabilir. Özellikle doğum yaklaştıkça bağırsaklar daha hızlı çalışmaya başlayacaktır. Her zaman aynı şekilde gerçekleşmese de, bazı kadınlar doğumun yaklaştığını bağırsak hareketlerinden hissedebilirler.

Hamilelikte ishalin sebepleri nelerdir?

Hormonal değişimler, gebelik nedeniyle alınan besin takviyeleri, stres, virüs, bakteri, üşütme ve gıda zehirlenmesi gibi faktörler hamilelikte ishale yol açabilmektedir.

Hamilelikte ishal için ne yapılmalı?

İshal durumunda mutlaka sıvı alımının artırılması gerekmektedir. Fazla miktarda dışkılama ile vücutta ciddi bir sıvı kaybı meydana gelir. Kaybedilen bu sıvıyı telafi etmek için bol miktarda su tüketmelisiniz.

Eğer tükettiğiniz bir besin ya da kullandığınız bir ilaç ishale neden olduysa, gıdayı ya da ilacı almayı durdurduğunuzda ishal belirtilerinin 24 saat içerisinde geçmesi beklenir. Eğer ikinci gün hala ishal olduğunuzu hissediyorsanız, doktorunuza danışmalısınız.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

Yağlı yiyecekler, süt ve süt ürünleri, yüksek lifli gıdalar ishali tetikleyebilir. Hamilelikte ishal ortaya çıktığında bu gibi gıdalardan kaçınmalısınız. Haşlanmış patates, pirinç lapası, muz, havuç ve doğal yoğurt, ishal belirtilerini azaltmaya yardımcı olan gıdalar olduğundan bu süreçte tüketilebilirler.

Hamilelikte ishal bebeği etkiler mi?

Gebelikte ishal genellikle bebeğin sağlığını etkilemez. Vücuttaki zararlı toksinler sindirim sistemi aracılığıyla atılarak bebeğe ulaşmayacaktır. Ancak annenin vücudunun susuz kalması bebek için olumsuz bir faktördür. Bundan dolayı ishal durumunda mutlaka bol sıvı tüketmeye özen gösterilmelidir. Eğer ağız yoluyla alınan sıvı ve elektrolitler yeterli gelmezse anne adayına serum yolu ile sıvı verilmesi gerekebilir. Özellikle hamileliğin son aylarında gerçekleşen ishal uzun sürdüğünde doğumu tetikleyebileceğinden, böyle bir durumda mutlaka doktora danışılmalıdır.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23