• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Firavun’un adaleti

Yeniakit Publisher
2015-05-17 07:57:00 - 2015-05-17 01:13:18
Firavun’un adaleti

Mısır’da darbeyle görevinden uzaklaştırılan Mısır’ın seçilmiş ilk cumhurbaşkanı Muhammed Mursi, yargılandığı sözde “hapishaneler baskını” ve “Casusluk davası”nın karar duruşmasında idam cezasına çarptırıldı. Mursi’nin yanısıra, Dünya Müslüman Alimler Birliği Başkanı Karadavi ve 105 kişi hakkında da idam kararı verildi

Mısır’da firavun mahkemesi, sözde “hapishaneler baskını” ve “Casusluk Davasında” aralarında darbeyle görevinden uzaklaştırılan Mısır’ın seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi, Müslüman Kardeşler Teşkilatı (İhvan) Rehberlik Konseyi Başkanı Muhammed Bedii, Dünya Müslüman Alimler Birliği Başkanı Yusuf el-Karadavi, Hürriyet ve Adalet
Partisi (HAP) Genel Başkanı Saad el-Katatni, Hürriyet ve Adalet Partisi genel sekreteri Muhammed Biltaci ve İhvan’ın ileri gelenlerinden İsam el- Aryan’ın da bulunduğu 106 kişinin dosyasının, idam kararıyla ilgili görüş alınması için müftülüğe gönderilmesine karar verdi. Davalarda nihai kararın 2 Haziran’da yapılacak duruşmada açıklanacağı belirtildi. Buna göre toplam 166 sanığın yargılandığı iki davada 122 kişinin dosyası idam talebiyle müftülüğe gönderilmiş oldu.

BU KARAR MISIR'I FELAKETE SÜRÜKLER

Mısır Mahkemesi’nin 2013’teki darbe ile görevinden uzaklaştırılan seçilmiş Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ile Müslüman Kardeşler Teşkilatı’nın üst düzey 14 yöneticisinin içinde bulunduğu 106 kişi hakkındaki idam kararını değerlendiren uzmanlar, söz konusu idam kararlarının uygulanması halinde Mısır’ın felakete sürükleneceğini ve asıl kaybeden tarafın darbeciler olacağını söylediler.

Mısır Mahkemesi, 2013’teki askeri darbe ile görevinden uzaklaştırılan seçilmiş Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi, ‘Hamas’a istihbarat sağlamak’ suçlamasıyla yargılandığı davada idam cezasına çarptırıldı. Mursi ile birlikte Müslüman Kardeşler Teşkilatı’nın üst düzey 14 yöneticisinin içinde olduğu 106 kişi hakkında idam cezası verildi. Söz konusu idamların gerçekleşme ihtimalinin düşük olduğu belirtilirken, idamların gerçekleşmesi durumunda Mısır’ın büyük bir iç savaşa sürükleneceğini ve asıl kaybedenlerin darbeciler olacağı hatırlatıldı.

İDAMLAR, MISIR’I İÇ SAVAŞA SÜRÜKLER

Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA) Ortadoğu Uzmanı Can Acun, Mısır’da gerçekleştirilen askeri darbenin faşizan yüzünü göstermeye devam ettiğini söyleyerek, “Zaten daha önce binlerce kişi hakkında idam kararı verilmişti. Bunlardan bir kişi hariç diğer idam kararları uygulanmamıştı. Ancak Mursi’nin durumu farklıydı. Bu karar darbe aktörlerinin muhalefete siyasi alan açmayacağının teyit etmiş oldu” dedi. Acun, darbenin ardından Mısır’daki çatışmaların devam etmesine rağmen, darbe aktörlerinin kendi pozisyonlarını korumaya çalıştıklarını da ifade ederek, “Bunu yaparken yargıyı da tamamen siyasallaştırdılar. Yani bu tür cezalarla muhalefet sindirilmeye çalışılıyor ancak bunun halk üzerinde bir karşılığı yok. Ben şuan ki durumu göz önüne alındığında söz konusu idam kararlarının uygulanabileceğini düşünmüyorum. Eğer bu idamlar uygulanırsa Mısır’ı bir iç savaşın beklediğini söyleyebiliriz” diye konuştu.

UYGULANIRSA MISIR’DA BARIŞI ASLA SAĞLAYAMAZLAR

Uzman Tarihçi Prof. Dr. Ebubekir Sofuoğlu, ise, diğer idam kararlarında olduğu gibi (bir kişi hariç) bu idamların da gerçekleşmeyeceğini düşündüğünü söyleyerek, “Bu İhvan mensuplarının Sisi’nin istediği noktaya gelmesi için yapılmış bir tehdittir. Çünkü Sisi Mısır’da iktidarı sağlayamıyor. Özellikle de Sina’da çatışmalar ciddi bir şekilde devam ediyor. Sina neredeyse Mısır’dan ayrıldığını ilan edecek” ifadelerini kullandı. Sofuoğlu “Eğer gerçekleşirse, Seyyid Kutub’un idamı, Hasan el-Benna’nın şehit edilmesi gibi bu asla unutulmayacak. Dolayısıyla darbe yönetimi de bunu biliyor. Buna rağmen bu kararları uygularlarsa Mısır’da barışı asla sağlayamazlar. Mısır halkı da uluslararası alanda seçilmiş cumhurbaşkanının idam edilmesinin yükünü taşıyamayacak” şeklinde konuştu.

TÜRKİYE MENDERES’İN İDAMININ ALTINDAN HALA KALKAMADI

“Söz konusu idamlar gerçekleşse de gerçekleşmese de Mısır halkı yeni bir Mursi, yani Erdoğan çıkaracak. İdamların gerçekleşmesi halinde bu süreç daha da hızlanır. İslam ülkelerinde batı mallarına boykot başlar. Batılılar buna dayanamaz. Doğu ile batı arasında ciddi bir kutuplaşma meydana gelir” diyen Sofuoğlu, “Özet olarak söylemek gerekirse bu idamların gerçekleşmesi halinde kaybeden taraf darbeciler olacaktır. Çünkü Türkiye Adnan Menderes’in idamının altından hala kalkamadı. 27 Mayıs darbesini yapanlar bugün açıkça Adnan Menderes haklıydı diyemeseler de bu darbeyi açıkça sahiplenemiyor” dedi.

MÜBAREK’E 3 YIL HAPİS CEZASI VERİLMİŞTİ

Diğer yandan, Mısır’ın eski darbeci Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek ise zimmetine para geçirmek suçlamasıyla yargılandığı davada üç yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.

DAHA ÖNCE 20 YIL HAPİS CEZASI VERİLMİŞTİ

Mısır’da mahkeme, 21 Nisan’da şimdiki Muhammed Mursi’nin yargılandığı ‘İttihadiye olayları’ davasında Mursi’yi ayrıca 20 yıl hapis  cezasına çarptırmıştı.

MURSİ'NİN OĞLU USAME: BABAM, VATANI SAVUNMAYA DEVAM EDECEK
 
Muhammed Mursi’nin oğlu Usame, Mısır mahkemesinin babası hakkında verdiği kararı “geçersiz” olarak nitelendirdi. Usame Mursi, Babasının daima güçlü ve dirençli olduğunu belirtti. Usame, “Babam, halkın iradesi ve vatanı savunmaya devam edecektir. Yakında devrimin iradesi galip gelecektir” dedi.

Usame, “Mahkemeyi tanımadıkları için aile fertlerinin duruşmaya katılmadığını da sözlerine ekledi.

“BU BİZİM İÇİN BİR ŞEREFTİR”

Muhammed Mursi’yle beraber iki defa idama mahkum olduklarını belirten Mısır Eski Enformasyon Bakanı Salah Abdulmaksud yaptığı açıklamada  “Bu bizim için bir şereftir. Biz inanıyoruz bu karar uygulama aşamasına geçmeyecektir, biz bu darbenin gidici olduğuna inanıyoruz, dolayısıyla bunların verdiği kararlarında gidici olduğuna inanıyoruz” dedi.

ZULÜM VE VAHŞET SON NOKTADA...

Uluslararası Rabia Platformundan yapılan açıklamada ise  “Bu kararlar Mısır’ın geleceğini ipotek altına aldığı gibi önümüzdeki yıllarda kapanması çok zor sosyal yaralar açacaktır. En son Müslüman Kardeşler liderlerine ve seçilmiş Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi hakkında verilen idam kararıyla darbe yönetiminin zulüm ve vahşette son noktaya ulaşmıştır” ifadelerine yer verildi.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23