ABD Merkez Bankası Başkanı Yellen faiz artışı öncesi hayal kırıklığı yaşamak istemiyor.
WASHINGTON - ABD Merkez Bankası’nın (FED) merakla beklenen Haziran ayı toplantısında ilk çeyrekte yaşadıkları hayal kırıklığının tekrarlamaması için faiz artışına başlamadan önce ılımlı bir büyüme beklediklerini açıklaması, piyasalar tarafından “güvercin” yaklaşımı olarak değerlendirildi. Federal Açık Piyasa Komitesi’nin (FOMC) kararında birçok üye faiz artışına bu yıl içinde gidilmesinden yana görüş bildirirken, FED Başkanı Janet Yellen, “İlk faiz artışının zamanlamasına gereğinden fazla önem verildiğini vurgulamak istiyorum. Faiz artışında izlenecek genel yol piyasalar için daha önemli olmalı” sözleriyle “sabırlı” bir yaklaşım sergiledi.
FAİZ İÇİN ŞARTLAR SAĞLANMADI
Faiz artırım kararının beklentilere değil, verilere bağlı olacağının altını çizen Yellen, "Ben ve meslektaşlarım, ilk çeyrekte hayal kırıklığı yaratan ekonomik performansın büyük oranda geçici olduğunu düşünsek de faiz artışına başlamadan önce ılımlı büyümenin süreceğine yönelik kesin veriler görmek istiyoruz" şeklinde konuştu.
DOLARA YÖNELİK HEDEFİMİZ YOK
Geçen yazdan bu yana ciddi değerlenme yaşayan doların dengelemeye başladığına işaret eden Yellen, "Dolar, ekonominin görünümünü etkileyen bir faktör, ancak doların değerine yönelik bir hedefimiz yok. Dolardaki hareketleri ve bunun ekonomiye etkilerini izliyoruz. Fakat, Komite, ekonominin dolardaki değerlenmeye rağmen sıkılaştırmaya bu yıl içinde başlanmasına yetecek kadar iyi durumda olacağını düşünüyor" dedi.
TAHMİNDE BULUNAMAYIZ
Yellen, piyasaların faiz kararlarına nasıl tepki göstereceği konusunda tahminde bulunmanın zor olduğunu, ancak Fed'in dalgalanmayı en aza indirmek konusunda elinden geleni yaptığını dile getirirdi.
Yellen, ayrıca Fed'in faiz artışında kademeli bir yol izleyeceği taahhüdünü yinelerken, artışların belirli bir plan izlemeyeceğini bildirdi.