• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Bu besinlerden uzak durun! Sahurda ve iftarda nelere dikkat edilmeli?

Yeniakit Publisher
IHA Giriş Tarihi: Güncelleme Tarihi:
Bu besinlerden uzak durun! Sahurda ve iftarda nelere dikkat edilmeli?

Diyetisyen Merve Kapudere Demirciler, Ramazan ayında sağlıklı beslenmenin püf noktalarını anlattı.

Ramazan ayı boyunca uzun süren açlık ve susuzluk, vücudun ihtiyaç duyduğu besinleri doğru şekilde almayı daha da önemli hale getiriyor. Özel Sular Akademi Hastanesi Diyetisyeni Merve Kapudere Demirciler, sahur ve iftar öğünlerinde sağlıklı beslenme konusunda dikkat edilmesi gerekenleri anlattı.

Demirciler, protein kaynakları arasında et, tavuk, balık, köfte, koyu yeşil yapraklı sebzeler ve haftada iki kez tüketilmesi önerilen kuru baklagillerin bulunduğunu ifade etti. Ramazan sürecinde bu besinlerin düzenli tüketilmesinin hem tokluk süresini uzatacağını hem de vücudun ihtiyaç duyduğu enerjiyi sağlayacağını vurguladı.

İftarda ise hızlı yemek yememek gerektiğini belirten Demirciler, çorba içildikten sonra 15 dakika beklemenin beyne tokluk sinyallerinin ulaşmasını sağladığını ve böylece porsiyon kontrolünün daha kolay yapılabileceğini söyledi. Gün boyu susuz kalan vücudun iftardan sonra yeterli su alması gerektiğini hatırlatan Demirciler, yatana kadar yaklaşık 2 litre su tüketmenin vücut dengesini korumaya yardımcı olacağını belirtti.

Ramazan boyunca metabolizmanın yavaşladığını ve bunun önüne geçmek için hareketin önemli olduğunu söyleyen Demirciler, iftardan 40-45 dakika sonra düzenli yürüyüş yapmanın sindirimi kolaylaştırdığını ve kilo kontrolüne yardımcı olduğunu ifade etti.

Yağlı ve kızartılmış yiyeceklerden kaçınılması gerektiğini vurgulayan Demirciler, "Özellikle kızartmalar, fazla yağda pişmiş besin grupları yerine daha çok sebzeli fırın yemekleri, az yağlı sulu yemekleri tüketmeye özen gösterelim. Sahur için de yine protein kaynakları çok önemlidir. Yumurta ve peynir bağırsaklarımız için tam tahıllı ekmekler, tok tutma özelliği açısından ceviz beslenmemizde yer alırsa çok daha iyi olur" diye konuştu.

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

misafir

Yeni Akit ne derse tersini yapmak gerekir
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23