• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Batı demokrasisi iflas ediyor

Yeniakit Publisher
2016-11-13 07:16:00 - 2016-11-14 14:56:29
Batı demokrasisi iflas ediyor

Demokrasi adına ülkeler işgal eden ABD ve Batılı devletler, kendi halklarının tercihlerine ise saygı duymuyor.

Demokrasi adına ülkeler işgal eden ABD ve Batılı devletler, kendi halklarının tercihlerine ise saygı duymuyor. ABD’deki başkanlık seçimlerinde Batı kamuoyunun topyekün destek verdiği Hillary Clinton’ın halktan destek görmeyerek ezici bir sonuçla Trump karşısında mağlubiyete uğramasının ardından basının da yönlendirmesiyle Clinton yanlıları sokaklara döküldü. Sandıktan çıkan demokratik sonuca saygı göstermeyen ve Trump’ın başkanlığını tanımadığını beyan eden göstericiler, ülkenin birçok eyaletinde güvenlik güçleriyle çatıştı. Aynı durum, İngiltere’de 23 Haziran’da gerçekleştirilen Avrupa Birliği’ni çatırdatan “Brexit” oylamasında da yaşanmıştı. Halkın AB’den ayrılma yönünde tercihte bulunduğu referandum sonrası İngiltere’ye yönelik baskı uygulanmış, kredi derecelendirme kuruluşları S&P ve Fitch, İngiltere’nin kredi notunu düşürmüştü. İngiliz Yüksek Mahkeme ise ülkenin AB’den ayrılmasına yönelik müzakerelere Parlamento onayı olmadan başlanamayacağına hükmederek toplumun tercihini hiçe saymıştı.

BATI İÇİN DEMOKRASİ, MASA BAŞINDAKİ KURGULARINI HALKA DAYATMAKTAN İBARET

Batılı devletlerin, uğruna ülkeler işgal ettiği demokratik değerleri kendi ülkelerinde hiçe saymasını Akit’e değerlendiren AK Parti Erzurum Milletvekili İbrahim Aydemir, başta ABD olmak üzere birçok Batı ülkesinin demokratik değerleri içselleştiremediğini belirtti. İbrahim Aydemir, “Yıllar yılı süregelen bir gerçek, ABD seçimlerinden sonra bir kez daha açığa çıktı ki; ABD ve AB ülkeleri başta olmak üzere Batılı kamuoyu demokrasi noktasında samimi değil. Demokrasiden anladıkları, masa başında kurguladıklarını halka dayatmak, sonucun istedikleri gibi çıkmaması halinde ise karşı tarafı hile ile suçlayıp halkı ayaklandırma girişimlerinde bulunmak” dedi. Batı basının ABD’deki seçim sonuçlarına karşı tutumunu eleştiren AK Partili Vekil Aydemir, halk iradesi gibi yüksek bir kavramın batı basını için hiçbir anlam ifade etmediğini aktardı. Aydemir, “Bu basın, ülke yönetimlerini yanıltıcı bilgilerle ve özellikle demokratik değerlere vurgu yaparak yönlendirip, Irak, Libya, Suriye gibi ülkelerde milyonlarca insanın katline ortak oldular. Bütün amaçları ülkelerinde kendi güdümlerinde ve edilgen iktidar yapılarını ayakta tutabilmek. Bu sayede de, arzu ettikleri manipülatif dayatmaları yapıp bütün bir dünyayı kaos ve kargaşaya sürüklemektir. Yakın tarihte bunun onlarca canlı örneği bulunuyor.” değerlendirmesinde bulundu.

SONLARI BERBAT OLACAK

“Dünya eski dünya değildir” diyerek bir başka gerçeğe vurgu yapan Aydemir sözlerini şöyle sürdürdü: “Eskiden kolayca dizayn ettiklerini artık yapamayacaklar. İletişim kanallarındaki açıklık, Batı’nın ikiyüzlü, ikircikli ve özellikle demokratik değerler noktasındaki samimiyetsizliğini bütün çıplaklığı ile görünür hale getirdi. Bize göre, ABD seçimleri sonrasında basın yayın kurumlarınca pimi çekilen nümayişler, kaybedeceklerini düşündükleri yönetim erkini yeniden elde etmenin canhıraş mücadelesidir. Ama biz bunu mümkün görmüyoruz. Ve nihayetinde ilahi hükmün cari olacağını not düşüyor ve diyoruz ki, zulüm ile abat olanların sonları mutlaka ama mutlaka berbat olacaktır.”
ÖNE ÇIKAN VİDEO

HALKIN İSTEKLERİNİ DEĞİL ELİTLERİN ÇIKARLARINI ÖNCÜLEYEN DEMOKRASİ

Ankara Strateji Enstitüsü Uzmanı Doç. Dr. Mehmet Akif Okur ise demokrasi konusundaki çelişki ABD’nin kuruluş yıllarından itibaren var olan bir çelişki olduğunu kaydetti. Doç.Dr. Mehmet Akif Okur, “Amerikan sisteminin içerisinde Amerika’yı kuranlar halka yüzde yüz güvenemeyecekleri varsayımı ile hareket ettiler ve mümkün olduğunca demokrasiyi bir kısım mekanizmalar aracılığı ile dolaylı hale getirmeye çalıştılar. Amerikan demokrasisini, halkın isteklerini yansıtan bir sistemden çok bu istekleri elitlerin çıkarları doğrultusunda yeniden değiştiren ve dönüştüren bu sisteme dahil eden bir mekanizma olarak görmek lazım. Bu mekanizma Trump’ın seçilmesiyle ortaya çıkan tepki dalgası yüzünden bir kriz yaşıyor.” şeklinde konuştu.

“Batı’daki sistemler demokratik olma sıfatını taşıyor olsalar da bunu doğrudan halkın isteklerini sisteme yansıtmak olarak görmemişler, elitler ile halkın talepleri arasında kendi içlerinde bir denge mekanızması kurmaya çalışmışlardır” diyen Okur, “Denge mekanizması halkın istekleri doğrultusunda elitlerin aleyhine şekillendiğinde tepki dalgasını durduracak güvenlik mekanizmaları yerleştirilmiştir. İngiltere’de yüksek mahkeme referanduma müdahele etmeye çalışyor, Amerika’da medyadan başlayıp eski dönemi ve elitlerini temsil eden kurulu düzenin unsurları seçim sonuçlarını boşa çıkarabilmek etkisizleştirebilmek için bir direnç sergiliyorlar.” ifadelerini kullandı.

FARUK ARSLAN

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23