• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Başbakan açıklamıştı… Müjde paketinde neler var

Yeniakit Publisher
2017-10-18 06:58:00 - 2017-10-18 07:46:46
Başbakan açıklamıştı… Müjde paketinde neler var

Başbakan Yıldırım, esnaf ve sanatkârdan turizme kadar birçok kesimi rahatlatacak müjdeler verdi. Peki, paket ayrıntılarda neler içeriyor. İşte cevabı:

Esnaf ve sanatkârların kullanacağı işletme kredisi sınırının 150 binden 200 bin liraya çıkarıldığını belirten AK Parti Genel Başkan Vekili ve Başbakan Binali Yıldırım, ayrıca bulunduğu işyerini veya işyerinde taşıt almak isteyen esnafa, düşük oranlı faizle 500 bin liraya kadar kredi verileceğini söyledi.

Başbakan Yıldırım esnafı; büyüyen, güçlü Türkiye'nin belkemiği olarak gördüklerini belirtti.

BU YÜKSEK FAİZİN İZAHI YOK

Yüksek faizin sürekli olabilecek bir şey olmadığının altını çizen Başbakan Yıldırım, Türkiye'nin, ülke riski primi bakımından son 3 yılda hiç olmadığı kadar iyi durumda olduğuna işaret etti. Başbakan Yıldırım, büyüme yüzde 5'in üzerinde seyrediyorken, küresel ve yerel yatırımlar günden güne artıyorken, faizlerin yüksekte seyretmesinin, ekonomik kurallarla izahının mümkün olmadığını vurguladı.

ÜST SINIR 200 BİN TL OLUYOR
ÖNE ÇIKAN VİDEO

"Esnafa yeni müjde" diyen Yıldırım, esnaf ve sanatkârların kullanacağı işletme kredisi sınırının 150 binden 200 bine çıkarıldığını açıkladı. Esnaf, sanatkarın bulunduğu iş yerini satın almak istiyorsa 500 bin lira krediyi, 10 yıl vadeyle alabileceğini bildiren Yıldırım, eğer işyerinde yeni araç almak istemesi halinde taşıt edindirme kredisi de kullabileceğini kaydetti. Yıldırım, bunu da 5 yıl vadeyle 500 bin lira olacağını ifade söyledi.

Bazı belediyelerin ellerindeki bütçeyi çarçur edip vatandaşın malına göz diktiğini ve yüz liralık yere 5 bin liralık değer biçtiğini kaydeden Yıldırım, "Burası dağ başı mı? Hiç kimse yüzde 50'den fazla artıramayacak. Bunların hesabını verecekler. Öyle 'ben yaptım oldu yok'. Şimdi tıpış tıpış o aldıkları paraları geri verecekler" dedi.

KAMUDA ŞAŞAA, BİTİYOR

2018'in tasarruf yılı olduğunun altını çizen Başbakan Yıdırım, sözlerini şöyle sürdürdü: "Tasarrufa biz önce kamudan başlayacağız. Yeni araç alımı yok, kapattık dükkânı. Hiçbir şekilde güvenlik ve acil konular dışında devlete, belediyelere, oraya buraya yeni araç alımı yok. Yüksek silindir hacimli araç kullanımına sınırlama getiriyoruz. Daha birçok tasarruf tedbirini hayata geçireceğiz, önce kendimizden başlayacağız. Şaşaa, debdebe bitiyor artık. Herkes işine gücüne bakacak, vatandaşın işleri ile daha fazla meşgul olacak."

OTELLERE 49 YIL MÜJDESİ

Başbakan Binali Yıldırım, turizm bölgelerinde yapılan oteller bulunduğuna işaret ederek, "Rahmetli Özal döneminde sahillerde üst kullanım hakkı 49 yıllığına verildi. Belirsizliği ortadan kaldırmak için tesislerin kira süresini tekrar 49 yıl artırıyoruz. Burada isteyen olursa parasını verip bunları alabilecek" dedi. Başbakan Yıldırım ayrıca cep ve ev telefonunda vergi düşürdüklerini hatırlatarak, "Telefon şirketleri, vergiler düşmesine rağmen eğer düşürmezse biz de onları düşürürüz" diye konuştu.

 

BAŞBAKAN'DAN MÜJDE PAKETİ

- İşyerini satın almak isteyen esnafa, 10 yıl vade ve düşük faizli 500 bin lira kredi verilecek.

- İşyerine araç almak isteyenlere de 5 yıl vadeli 500 bin lira kredi sağlanacak.

- Esnafın kullanacağı işletme kredisi sınırı 150 binden 200 bin TL'ye çıkarıldı.

- Cep telefonu görüşmesinde yüzde 25 olan vergi 7.5'a iniyor.

- Otellerin kira süresi 49 yıl artırılıyor.

- Engellilerin 150 bin liraya kadar olan araçları vergiye tabi tutulmayacak.

- Ev telefonunda görüşmenin vergisi yüzde 15'ten 7.5'a düşüyor.

- Emlak vergileri yüzde 50'den fazla artırılamayacak.

- 2018'de kamuda yeni araç alımı olmayacak.

- Faiz kabul edilebilir sınırlara çekilecek. Mücavir alanlardaki binalar vatandaşa satılacak.

 

 

Sabah / Eda Işık

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23