• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Ankilozan spondilit nedir? Ankilozan spondilit tedavisi var mı?

Yeniakit Publisher
2020-01-28 10:20:00 -
Ankilozan spondilit nedir? Ankilozan spondilit tedavisi var mı?

Ankilozan spondilit nedir? Ankilozan spondilit, bel romatizması olarak tabir edilen hastaların yaşam kalitesini olumsuz etkileyen sorunlardan biridir. Pek çok kişi “Ankilozan spondilit nedir?” , “Ankilozan spondilit belirtileri nelerdir?” , “Bel romatizması sebepleri nelerdir?” sorularının cevabını araştırıyor. Peki, Ankilozan spondilit tedavisi var mı?

Ankilozan spondilit nedir? Ankilozan spondilit, bel romatizması olarak tabir edilen hastaların yaşam kalitesini olumsuz etkileyen sorunlardan biridir. Pek çok kişi “Ankilozan spondilit nedir?” , “Ankilozan spondilit belirtileri nelerdir?” , “Bel romatizması sebepleri nelerdir?” sorularının cevabını araştırıyor. Peki, Ankilozan spondilit tedavisi var mı? 

Ankilozan spondilit nedir?

Halk arasında omurga ya da bel romatizması olarak bilinen Ankilozan Spondilit, genellikle genç yaşlarda ortaya çıkan; omurgayı ve omurga ile kalça kemiği arasındaki eklemi etkileyen ağrılı, iltihaplı bir romatizma türüdür. İltihaplanma sonucu bu iki kemik birleşerek tek bir kemik hâlini alır. Sakroiliak eklem yani omurganın alt bölümü ile leğen kemiklerinin arasında kalan bölge çoğunlukla ilk olarak etkilenir. Zaman içinde hastalığın ilerlemesi ile tüm omurga boyunca etkisini gösterebilir. Hastanın başta bel bölgesi olmak üzere kalça, omurga, diz, ayak bileği ve diğer eklemlerinde de iltihaplanma oluşabilir ve buna bağlı hareket kısıtlanmaları gözlenir. Omurganın alt bölümünden başlayarak boyun bölgesine kadar tüm disk kenarları ve bağlarda iltihaplanma ve sonrasında kemikleşme görülür. Bunun sonucunda omurganın üst kısmında ön tarafa doğru eğrilik oluşur. Hayat kalitesini düşüren bu hastalığın seyri ve şiddeti kişiden kişiye değişiklik gösterir. Hastaların büyük çoğunluğu kendi başlarına hayatlarına devam edebilseler de, hastalığın ilerleme gösterdiği bir grup hastada omurga hareketi bütünüyle kısıtlanabilir. Çoğunlukla hastalığın seyri iyilik dönemleriyle devam etse de ara sıra gelişen atak dönemleri ile alevlenir. Çok sık karşılaşılan bir hastalık olmadığından genellikle kireçlenme, bel fıtığı, kemik erimesi ile karıştırılır. Ancak kireçlenme ve kemik erimesi yaşlılarda görülürken bu hastalık gençlerde görülür.

Ankilozan spondilit belirtileri nelerdir?

Ankilozan Spondilit genç ve yetişkinlerde iltihaptan kaynaklı bel ve omur ağrısı şikayeti ile başlayan bir hastalıktır. Başlangıç döneminde hafif şiddetli olan ve fark edilmeyen bu ağrılar, zaman içinde artış gösterir. Sırt, boyun, omuz ve kalçalarda da hissedilen ağrılar, sabah saatlerinde ya da istirahat ederken fazla iken, gün içinde, hareket hâlindeyken azalır. Kişi uykudan uyandıktan sonra yaklaşık yarım saat boyunca tutukluk hisseder ve ayağa ilk kalktığında topuk ağrısı hissedebilir.

  • 20 ile 40 yaş arasında başlayan bel ağrısı
  • Uzun istirahat ve uyku sonrası bel ağrısı ve tutukluk hissi
  • Ağrı ve tutukluk hissinin fiziksel hareketlerin arttığı dönemde azalması
  • Uykudan uyandıracak şiddette eklem ağrısı
  • Hareketlerde kısıtlanma hissi
  • Şikayetlerin 3 aydan fazla sürmesi
  • Omurganın öne doğru eğilmesi

Ankilozan Spondilit neden olur?

Ankilozan Spondilit (AS) özellikle omurgayı etkileyen kronik, ilerleyici, ağrılı sebebi bilinmeyen romatizmal bir hastalıktır. Teşhis Modifiye New York kriterlerine göre konulur. AS’de ağrı hareketle azalır, hatta yok olabilir, uzun süre oturmakla, istirahatle artar. Hastalar sabahları daha çok ağrılıdır ve özellikle omurga hareketleri kısıtlıdır, günün ilerleyen saatlerinde ağrı ve kısıtlılık azalır. 

AS'de ilk belirtiler bel, kalça ve topuk ağrısı olabilir. Hastalık gerektiği gibi tedavi edilmezse ileri dönemlerde omurga deformiteleri, kamburluk ortaya çıkar. 
ÖNE ÇIKAN VİDEO

Genetik yatkınlık AS'nin bilinen özelliklerindendir. HLA-B27 doku antijeni beyaz ırkta % 95, Afrikalı siyahlarda % 50 pozitiftir. HLA B27 pozitif AS'li babanın HLA-B27 pozitif olan çocuğunda AS gelişme riski %25 dir. Yani ailede birden fazla AS’li olabilir. 

Ankilozan spondilit tedavisi var mı?

Ankilozan spondilitin tedavisi yoktur, ancak rahatsızlığı azaltan ve işlevi artıran tedaviler vardır. Tedavinin amacı ağrı ve tutukluğu azaltmak, iyi bir duruş sağlamak, şekil bozukluğunu önlemek ve normal aktiviteler gerçekleştirme yeteneğini korumaktır. Düzgün tedavi edildiğinde, ankilozan spondilitli kişiler normal yaşamlarına devam edebilir. İdeal koşullar altında, spondilit tedavisinde bir ekip yaklaşımı önerilir. Tedavi ekibinin üyeleri tipik olarak hasta, doktor, fizyoterapist ve mesleki terapisti içerir. Ciddi deformiteleri olan hastalarda osteotomi ve füzyon yapılabilir.

Fizik tedavi; tedavinin önemli bir parçasıdır ve ağrının giderilmesi, dayanıklılığın ve esnekliğin arttırılması açısından çok fayda sağlamaktadır. Bir fizik tedavi uzmanı ihtiyaçlarınıza göre özel egzersizler hazırlayabilir.

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23