• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

56 yıla 6 kitap sığdırdı

Yeniakit Publisher
2018-03-11 08:49:00 -
56 yıla 6 kitap sığdırdı

Prof. Dr. Yüksel Kocadoru, 56 yıllık yaşamına 3 roman, 2'si çeviri 3 şiir kitabı olmak üzere 6 kitap sığdırdı.

Anadolu Üniversitesi (AÜ) Eğitim Fakültesi Alman Dili Eğitimi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Yüksel Kocadoru, birincilikle mezun olduğu ve iki dönem dekanlık da yaptığı Eğitim Fakültesinde akademik kitapların yanında edebi eserler de yazdı. "Avrupa kültüründe Türk imajı" üzerine araştırmalar yapan ve doktora çalışması Avusturya Bilim ve Araştırma Bakanlığının kütüphanesinde bulunan Kocadoru, Türkiye'ye döndükten sonra akademik çalışmalarına devam etti. Kocadoru, 56 yıllık yaşamına, 3 roman, 2'si çeviri 3 şiir kitabı olmak üzere 6 kitap sığdırdı.

DA VİNCİ İSTANBUL'DA

Türk edebiyatında roman ve şiirlerin son derece önemli yer tuttuğunu anlatan Kocadoru, "Bir akademisyen olarak kitap yazarak aslında kuramsal ve teorik çalışmaları pratiğe dökmüş oldum. 2005'te ilk romanım Fatih ve Da Vinci romanım basıldı. Fatih Sultan Mehmet ve Leonardo da Vinci, aynı dönemin insanları. Fatih sadece 20 yaş büyük. Da Vinci'nin 20 yaşındayken 6 ay nereye gittiği bilinmiyor. O 6 aylık süreçte Da Vinci'yi İstanbul'a getirdim romanımda. Yani iki dehayı buluşturdum. Kurgu böyle. Kitap çok okundu, 2010'da ikinci, bu yılın başında 3. baskısı gerçekleşti" dedi. 2010 yılında ikinci romanı "Yeni Bir Hayat"ı, üçüncü romanı "En Uzun Yaz"ın ise 2015'te yayınlandığını anlatan Kocadoru, "Eğitim Fakültesi Dekanlığını üstlendiğim dönemde Afganistan'a bir eğitim fakültesi kurma projesi vardı. Daha sonra bu proje çeşitli nedenlerle gerçekleşemedi. Bir profesörün dilinden Afganistan'ı ele alan bir eser" ifadesini kullandı.

ALMANCA KİTAPLARI TÜRKÇE'YE ÇEVİRDİ
ÖNE ÇIKAN VİDEO

Avusturya edebiyatının önemli şairi Erich Fried'in seçme eserlerini Almanca ve Türkçe aktardığına da değinen Kocadoru, "Bunun yanında yine yakın zamanda piyasaya çıktı, 25 yıl önce Avusturya, İsviçre ve Almanya'da yaşadığım dönemde Almanca yazdığım ve kitabı yayınlanan şiirleri Türkçe'ye çevirdim, bu da 'Türk Hilali' adıyla yayınlandı. Akademik eserlerim, çeviri, şiir ve roman olarak 9 kitabım var. Bu arada akademisyenlik görevlerimi de yürütmeye çalışıyorum. Aslında akademisyen olarak teoriyi öğrencilerimize aktarırken, teorinin pratiğe dönüşmüş halini ise okuyucularımızla buluşturmaya çalışıyoruz" diye konuştu.

ŞİİR DERSLERİNE DE GİRİYOR

Kocadoru, okulda şiir derslerine de girdiğini, "Şiir nasıl olmalı, şiir nasıl yazılır?" gibi temel bazı konuları öğrencilere anlatmaya çalıştığını aktararak, "Bundan hareketle Japon edebiyatının çok etkili bir şiir biçimi var, Haiku. Dünyanın en küçük şiiri, 17 heceli yazılıyor. 5-7-5 ölçülü, üç satır halinde yazılıyor. Ondan hareketle 10-15 yıllık periyotta bu şiirleri topladım. 'Haiku Sensizlik Sarayı' adıyla yayınlandı. Bunu Türk edebiyatında Orhan Veli ve Bülent Ecevit'in tercih ettiği değerlendiriliyor. Öğrencilerime de bunu aktardım. Haiku şiirlerini yansıttım. Haiku'nun Türkiye'de daha çok okunacağına inanıyorum" yorumunu yaptı.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23