• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Ürdün'de "tartışmalı Petra tasarısı" kabul edildi

Yeniakit Publisher
2020-03-10 20:15:31 -
 Ürdün'de "tartışmalı Petra tasarısı" kabul edildi

- Turizm ve Tarihi eserler Komisyonu Başkanı Hasan el-Acarime: - "Ürdünlülerin dışındakilerin mülk edinmeleri, misliyle muamele esasında Arap ülkelerinin vatandaşlarıyla sınırlandırıldı. Ayrıca Arapların yabancı başka ülke vatandaşlığı bulunmaması ve Ürdünlü ortağın hissesinin en az yüzde 51 olması şartı getirildi"

AMMAN (AA) - Ürdün'ün tarihi Petra kentinde İsraillilerin mülk edinmesinin yolunu açacağından endişe edilen tartışmalı yasa tasarısı, yapılan değişikliklerin ardından Temsilciler Meclisinde kabul edildi.

Ürdün resmi ajansı PETRA'nın haberine göre, Ürdün Dışişleri Bakanı Eymen es-Safedi, tasarının görüşüldüğü oturumda yaptığı konuşmada, "Ürdün, kendi topraklarını ve kurumlarını satmadı ve satmayacak. Kendi kimliğinden vazgeçmeyecek." dedi.

Safedi, yasa tasarısının yatırımı teşvik için çıkarıldığını savundu.

Meclisteki Turizm ve Tarihi eserler Komisyonu Başkanı Hasan el-Acarime de tasarıdaki en önemli değişikliğin, bölge sakinlerinin, tarihi eserler ve sit alanının dışındaki özel mülkiyetleriyle ilgili konuda yapıldığını belirtti.

Acarime, şunları söyledi:
ÖNE ÇIKAN VİDEO

"Ürdünlülerin dışındakilerin mülk edinmeleri, misliyle muamele esasında Arap ülkelerinin vatandaşlarıyla sınırlandırıldı. Ayrıca Arapların yabancı başka ülke vatandaşlığı bulunmaması ve Ürdünlü ortağın hissesinin en az yüzde 51 olması şartı getirildi."

Yasanın yürürlüğe girmesi için Senato'da onaylanması ve son olarak Kral Abdullah tarafından imzalanması gerekiyor.

- Tartışmalı "Petra tasarısı"

Petra Turizm Kalkınma İdaresi Kanunu'nda değişiklik önerisi 16 Şubat'ta Ürdün Parlamentosunun alt kanadı Temsilciler Meclisinde görüşülmüştü.

Mecliste yapılan oylamada milletvekilleri, Turizm ve Tarihi Eserler Komisyonunun hazırladığı yeni yasa tasarısını reddetmişti. Tasarı, Petra'da yabancıların mülk edinmesini önlemeye uygun değişikliklerin yapılması için komisyona geri gönderilmişti.

Temsilciler Meclisinin reddettiği değişiklik önerisi, "Ürdünlülerin yüzde 51'den fazlasına sahip olması" şartıyla yabancıların bölgede gayrimenkul edinmelerine izin veriyordu.

- İsraillilerin bölgede mülk edinmesi endişesi

Milletvekillerinin, özellikle İsraillilerin bölgeden toprak almasının önünü açacağı endişesiyle tasarıya karşı çıktığı belirtiliyor. İsrail'in Petra antik kentine ilgisi göz önüne alındığında bu endişenin yersiz olmadığı söylenebilir.

Geçen yıl ağustos ayında Petra'nın batısındaki Hazreti Harun'un makamında yaklaşık 500 İsrailli turistin Yahudi ayinleri yaptığını gösteren videoların yerel haber sitelerinde yayımlanmasının ardından Ürdün burayı da kapatma kararı almıştı.

Petra antik kenti, 2007'de dünya çapında yaklaşık 70 milyon kişinin katıldığı ve aylar süren oylama sonucunda dünyanın yeni yedi harikasından biri seçilmişti.

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23