KANSERE KARŞI KORUYUCU! Bazı çalışmalar, sumakta bulunan bazı bileşiklerin kanser hücrelerinin büyümesini inhibe edebileceğini ve kansere karşı koruyucu etkilere sahip olabileceğini gösteriyor. Ancak, daha fazla araştırma gerekiyor. ANTİBAKTERİYEL VE ANTİFUNGAL ETKİ SAĞLIYOR! Sumak, anti-bakteriyel ve anti-fungal özellikleri de içerisinde barındırıyor. Bu özellikler, bakteri ve mantar enfeksiyonlarını önlüyor, bağışıklık sistemini güçlendiriyor ve enfeksiyonlara karşı koruyor. Bu mucize baharat, çeşitli yemeklerde kullanılarak sağlık faydalarından faydalanılabiliyor. Ancak, herhangi bir sağlık durumu veya diyet değişikliği hakkında doktorunuza danışmanız önem taşıyor. Sumak bitkisinin aşırı tüketiminden kaçınılması ve uygun porsiyonlarda kullanılması önemli görülüyor. Tansiyon hastası kişilerin sumak tüketiminde dikkat olması gerekiyor. Sumak tansiyonun yükselmesine yol açabiliyor. Yağ parçalayıcı etkisi bulunuyor. Bu yüzden fazla tüketiminde hızlı kilo kaybına yol açabiliyor. SUMAK SUYUNUN YAPILIŞI! Canan Karatay, İbn-i Sina'nın da tavsiye ettiği sumak tohumu çayını boğaz ağrısı yaşayanlar için tavsiye ediyor. Karatay taze olmasını belirttiği sumak tohumundan bir yemek kaşığı kadar bir su bardağıyla beraber cezveye koyulup kaynatılmasını öneriyor. Önceden kaynatılmış bir bardak suyun içerisine bir tatlı kaşığı sumak ekleyin ve demlenmeye bırakın. 5 dakika kadar kaynar su içerisinde demlemeye bırakın. İçerisine 1 ya da 2 damla kekik yağı damlatabilirsiniz. Demlenmiş sumağı bir süzgeç yardımı ile süzün. Süzdükten sonra sade bir şekilde içebilirsiniz. Eğer sade bir şekilde tüketemiyorsanız salata sosunuza katabilirsiniz.