• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Şevki Yılmaz
Şevki Yılmaz
TÜM YAZILARI

Unutulan ve Özlenen Komşu Hakları!

08 Mayıs 2020
A


Şevki Yılmaz İletişim: [email protected]

Yaratıcımız, Yaşatıcımız ve Yöneticimiz Allahımıza hamd; Eşsiz Önderimiz, sevgili Peygamberimiz Hz. Muhammed (s.a) Efendimize, tüm Peygamberlerimize, izinden gidenlere, Ehl-î Beyti’ne, Ashabına, canımız Ana ve Babamıza, Hocalarımıza, Allah (c.c)’ın ilke ve inkılabı İslam’a tabi olanlara, Din ve Vatan muhafızı Gazi ve Şehidlerimize salat ve selam olsun!

Bu haftaki yazımızda, “Allah’a kulluk edin, O’na hiçbir şeyi ortak koşmayın. Ana babaya, yakınlara, yetimlere, düşkünlere, yakın komşuya, uzak komşuya, yanınızdaki arkadaşınıza, yolcuya ve elinizin altında bulunan (yönettiğiniz) kimselere iyilik edin. Ve iyi davranın. Allah, kendini beğenip övünenleri asla sevmez. ( Nisa S. 36 )” ilahi emri gereği; haklarımızdan ve ahlakımızdan olan komşu haklarıyla ilgili Eşsiz Önderimiz Sevgili Peygamberimizin komşulukla ilgili buyruklarından bir demet arz ediyoruz; 

Cebrail bana, daima ‘komşu hakkını’ tavsiye ederdi. Öyle ki ben, komşuları birbirine ‘mirasçı kılacak’ zannetmiştim!”

Üzerimizde hakları itibariyle komşular üçe ayrılır; 

Üzerimizde bir hakkı olanlar: Bunlar, Gayr-i Müslimlerdir ve sadece “komşuluk” hakları vardır. Üzerimizde iki hakkı olanlar: Bunlar,  Müslümanlardır ve hem “komşuluk” hem de “Din kardeşliği” hakları vardır! 

Üzerimizde üç hakkı olanlar: Bunlar, akraba olan müslümanlardır. Hem “komşuluk” hem “Din kardeşliği” hem de “akrabalık” hakları vardır”

Efendimiz; “Vallahi iman etmiş olmaz. Vallahi iman etmiş olmaz. Vallahi iman etmiş olmaz” buyurdu. Sahabeler: ‘’Kim iman etmiş olmaz, Ya Resûlallah? diye sordular.’’ 

“Yapacağı fenalıklardan komşusu güven içinde olmayan kimse!” buyurdu.

“Devamlı ikamet ettiğiniz yerde kötü komşudan Allah’a sığınınız.”

“Komşusunu üzen, beni üzmüş olur. Bana eziyet eden Allah’a eziyet etmiş olur. Komşusu ile dövüşen, benimle dövüşmüş olur. Benimle dövüşen Allah ile dövüşmüş olur.”

“Allah’a ve ahiret gününe iman eden kimse, komşusuna iyilik etsin.” 

Komşusu aç iken tok yatan bizden değildir.” ”Komşuna ihsanda bulun ki kâmil bir mümin olasın.”

Bir kimse, komşusundan ne bekliyorsa, komşusuna da aynı şeyleri yapmalıdır. Allah’a yemin ederim ki, bir kimse, kendisi için sevdiği şeyi, komşusu veya arkadaşı için sevmedikçe iman etmiş olmaz.” 

“Komşusuna eza edeni Allah sevmez.”

“İyi komşu bir nimettir. Şunlar Müslüman için saadettir: Saliha hanım, iyi komşu, geniş ev ve uygun binek.

“(Komşularından) Bir Salih Müslümanın hürmetine, komşulara gelecek yüzlerce bela önlenir.

“İyi komşuluk, ülkeleri mamur eder ve ömrü uzatır.

“İyi komşu, komşusunu Cennete sokar.”

Allah katında, arkadaşların en hayırlısı, arkadaşına en hayırlı olanıdır. Komşuların da en hayırlısı, komşusuna en hayırlı olanlarıdır.”

“Namaz kılan, oruç tutan, sadaka veren, fakat dili ile komşularını inciten nice kimseler vardır ki, gidecekleri yer Cehennemdir.” 

“Komşunun köpeğini döven, sahibini incitmiş olur.

Kim Allah’a ve Ahiret gününe iman ederse komşusuna eziyet etmesin.”

“Sıkıntıya düşen komşusuna yardım edene, sıkıntısını giderene, kıyamette en kıymetli elbiseler giydirilir.” “Kendisinin iyi mi, kötü mü olduğunu anlamak isteyen kimse, Salih komşularının kendisi hakkında ne dediklerini öğrensin! ‘iyi’ diyorlarsa, Allah indinde iyi olduğunu anlasın.”

“Ev satın almadan önce, komşuların nasıl olduklarını araştırın! Yola çıkmadan önce, yol arkadaşınızı seçin!”

“Bir insanın komşusunun eşiyle zina yapmasının günahı, başka on kadınla zina yapmasına bedeldir.”

Komşunun komşu üzerindeki hakları nelerdir diye sorulmuş Efendimize; “Senden yardım istediği zaman yardım edeceksin! Borç istediği zaman vereceksin! Fakirse ona ikramda bulunacaksın! Hasta olduğu zaman ziyaret edeceksin! Bir mutlu günü olduğundan tebrik edeceksin! Bir musibet geldiği zaman taziye edeceksin! Öldüğü zaman cenazesine katılacaksın! Evinin binasını yüksek yaparak, komşunun güneşini, havasını, rüzgârını kesmeyeceksin! Tencerende kokulu yemek pişirip, pişirdiğin yemeğin kokusu ona giderse ve o yemekten ona vermezsen o da bir haktır!” buyurmuşlar!

Allah (c.c), Komşularımızla iyi geçinmeyi ve beraber Cennette Sevgili Peygamberimiz (s.a.v) Efendimizin komşusu olmayı bizlere lütfeylesin! 

Amiin 

Hak, adalet, ilim, iman ve terbiyeyle oluşacak ahlak ve irfan toplumuyla Fethin sembolü Ayasofya’mızın açılması, Mescid-i Aksa’mızın özgürlüğü ve tatil olması dileğiyle Cuma Bayramımız kutlu olsun.

Selâm, sevgi ve duayla...

 

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

Fevzi

Geçmişte de komşu haklarına riayet eden hemen hemen kimseye rastlamadım. Özellikle taşrada Türklerin komşu haklarına tecavüz etmede üstlerine kimsecikler yok gibi. Yol ve meralari işgal etmede, sinir değiştirmeden çok hünerliler. Ayrıca komşunun malı, canı ve ırzında gözü olmayana da rastlamadım. İslam, isim olarak Türkiye'ye asırlar önce girmiş, fakat gerçek de bir tesiri olmamıştır. Yani Türklerin Muslümanlıgına zerre kadar inancım ve güvenim yoktur. İslam'ı çıkarları doğrultusunda kullanmada çok meziyetli bir kavim. Bu şartlarda Müslüman olmaktansa hiçbir dine tabi olmamayı yeğlerim. Geçmişten günümüze hocaların nasihatları kimseye tesir etmemiştir. Aksi halde cinayetler, hırsızlık, zina, içki, tecavüz, aldatmalar, haksızlıklar, kumar, kül hakkı vs. olmazdı. Hadis:Müslüman odur ki elinden, dilinden ve bütün uzuvlarindan açık ve gizli olarak bütün Müslümanların; malı, canı ve ırzı bakımından emin olduğu kişidir. Bugün, hangi Müslüman'a mal, can ve ırz bakımından güvenilebilir? Hadis: Mümin odur ki elinden, dilinden ve bütün uzuvlarından açık ve gizli olarak bütün insanların malı, canı ve ırzı bakımından emin olduğu kimsedir. Kısacası bugün Müslüman ve müminden bahsetmek anlamsızdır, din ise Müslüman'ım diyenlerin kedilerini aldattikları nostaljik ve kültürel bir kavramdır.

Alkan

Çağın sembolü aya Sofya’nın ibadete açılması için inanç irade ve azim gerekir temenniyle cakla cukla cilalı sözlerle olmuyor yapacağız edeceğiz demekle görüldüğü gibi aya Sofya ibadete açılmıyor buna rağmen 70 küsür kilise onarılarak veya yeniden yapılıp anlı secdeliler eliyle yaAllah bismillah diye ibadete açılıyor ab uyum yasaları adı altında islama örf ve geleneklerimize aykırı kanun ve düzenlemeler ( zinanın serbest bırakılması ibneler için kanun çokarılması etcep İstanbul sözleşmesi cedaw gibi düzenlemeler ) yapıp uygulayanlar ve siz destekçileri ne zaman kendinize gelip tövbe edeceksiniz ab istedi bu düzenlemeleri yaptık yanlış yaptık demekle insanlar yaptıklarına pişman mu olmuş oluyor pişmanlık yapılan yanlıştan hatadan dönmektir buna rağmen yanlış devam ediyorsa Buda lafla peynir gemisi yürümüyor lafla ancak senin gibilerde iktidardan dünyalık adına aldıkları karşılık için susuyor veya en iyi savunma saldırıdır deyip şu CHP varya şu CHP cumamızı pazar etti alfabemizi değiştirdi dedeyle torunun bağını kopardı camileri ahır yaptı diye laf ebeliği yaparsın buna karşılık sizinkiler ve yanlarına verdiğin oğlun ne yaptı ne yapıyor başkasına çovaldızı batırır ken kendinede dikiş iğnesinin ucunu batırsana bunu yapacak inanç o cesaretin varmı ne dersin
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23