• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Osman Atalay
Osman Atalay
TÜM YAZILARI

Bonzai öldürüyor Türkiye, gençliğine sahip çık!

27 Haziran 2017
A


Osman Atalay İletişim: [email protected]

Emniyet Genel Müdürlüğü’nün hazırladığı, “2014 Türkiye Uyuşturucu Raporu”ndaki istatistiki veriler, uyuşturucu kullanımı ve bağımlılığının ürkütücü boyutlara ulaştığını ortaya koydu.

Başta Bonzai olmak üzere uyuşturucu bağımlılığı, kullanımı ve buna bağlı ölümlerin artmasından sonra “Uyuşturucu Eylem Planı” devreye sokuldu.

6 bakanlığı kapsayan ve uygulamaya başlanan eylem planına rağmen uyuşturucunun önüne geçilemedi.

Bonzai kullanımının yüzde 38, uyuşturucu kullanımının da yüzde 17 artış gösterdiği belirtildi.

Uyuşturucu satıcılarının, bağımlılığı artırmak için sentetik kannabinoidler olarak adlandırılan Bonzai’nin, ABD ve Çin’den Türkiye’ye yasa dışı yollardan sokulduğu, etken maddenin ada çayı ve damiana çayı gibi bitki yapraklarına emdirilerek piyasaya sürülmesinin önüne geçilemiyor.

Özellikle gençlerde bağımlılığı artırmaya yönelik piyasaya sürülen Bonzai’nin hammadesinin çoğunun, merdiven altlarında üretilmesi ayrı bir problem.

Son yıllarda adı sıklıkla duyulmaya başlanılan uyuşturucu maddesi Bonzai, ülkemize 2010 yılında giriş yapan bu uyuşturucu çeşidi popülerliğini iyice arttırmış durumda. Yapımı ve elde edilmesi, maliyeti çok düşük olduğundan kolayca tüketilebiliyor.

Uzmanlar, Bonzai’nin, eroinden daha tehlikeli bir uyuşturucu maddesi olduğunun altını çiziyor.

Bu madde beyin hücrelerinde kısa sürede büyük hasara neden olmakta, devamında şizofreni etkileri oluşturmaktadır. En son ise ölümlere neden oluyor.

Yaklaşık 5 yıldır piyasada olan Bonzai yüzünden ölenlerin sayısı her geçen gün artıyor. Neredeyse her gün yol ortasında Bonzai yüzünden kendinden geçen bir gencin haberiyle karşılaşıyoruz.

Bonzai’nin Türkiye’de en çok kullanıldığı şehir İstanbul. 

Narkotik Şube Müdürlüğü’nün iller bazında dağıtım raporuna bakıldığında en fazla Bonzai yakalanan ilk 3 il sırasıyla İstanbul, Bursa ve İzmir, ardından ise Antalya geliyor.

Türkiye’de 2014 yılında 7’si kadın 232 kişi doğrudan, 12’si kadın 416 kişi de dolaylı olmak üzere 648 kişi uyuşturucudan hayatını kaybetti. 

Ölümle sonuçlanan 400›e yakın Bonzai vakası tespit edilmişken son 3 yılın istatistiklerini maalesef bilemiyoruz.

Bakırköy AMATEM’in Temmuz ayı 2014 verilerine göre 1 ay içinde Bonzai’yle ilgili olarak tedavi için başvuran kişi sayısı 6 bin civarındaydı.

Bu rakamın son iki yılda ne düzeyde olduğu ise bilinmiyor çünkü “Güncel verilerin paylaşması yasaklanmıştı”.

Türkiye genelinde de durum hiç iç açıcı değil. Uyuşturucu bağımlılarının yüzde 82’si 20-35 yaş aralığında iken, en küçük bağımlı yaşı 11.

Türkiye İstatistik Kurumu tarafından yapılan araştırmaya göre de Bonzai kullanan 165 çocuğun 15-17 yaş, 42 çocuğun 12-14 yaş aralığında, 6 çocuğun ise 11 yaşının altında olduğu belirlendi.

Uyuşturucuya başlama nedenlerinin başında yüzde 48.98 ile arkadaş etkisi gelirken, merak nedeniyle başlayanların oranı ise yüzde 23.71 olduğu kaydedildi.

Ölenlerin yaş ortalaması 5 yıl içerisinde 35 iken, genç ölümlerinin artması nedeniyle bu yaş 31’e düştü. Ölüm olayı 26 ilde meydana geldi. En yüksek ölüm oranı İstanbul (yüzde 49.6) olarak kayıtlara geçerken bu ili Antalya (yüzde 10.8), Adana (yüzde 7.3) ve Ankara (yüzde 5.6) takip etti.

Uzmanlar Bonzai’nin, fare zehriyle aynı etkilere sahip olduğunu vurguluyor. Kullanan insanlarda önce sivilce çıkıyor, sonra kalp atışı hızlanıyor, damarlar, karaciğer ve böbreklere zarar vererek öldürüyor.

Bonzai’den vefat eden kişilerin çoğu için ‘uyuşturucudan öldü’ şeklinde rapor tutulmuyor. Bu yüzden maalesef net bir rakam verilemiyor. Ailelerin bu konuda bilinçlendirilmesi gerekiyor.

BONZAİ’NİN ETKİLERİ

-Halüsinasyonlar

-Hezeyanlar

-Akıl hastalıkları

-Akut beyin yetmezliği

-Böbrek, karaciğer, epileptik nöbet, hepatit ve kalp hastalıkları

-Yüz felci vakaları yaşanmaktadır.

Kullanıldığı zaman 5 saniye ile 5 dakika arasında etkisini gösteren bu madde, insanı “ölüm tribi” denen bir ruh haline sokuyor.

Kişi, fiziksel olarak kabiliyetlerinin kısıtlanması bir yana ruhsal olarak da aşırı bir sıkıntı içine giriyor. Sürekli olarak kalp sesini dinleyerek her an ölebileceğini düşünen kullanıcıların çoğu ya gerçekten kalp krizinden ölüyor ya da o anki ruh durumları sebebiyle intihar ediyor.

Türkiye gençlerine sahip çıkmalı! Bonzai çocuk ve ergenlerin katili olmaya devam ederken merdiven altı laboratuvarlarda üretilen Bonzai çok ucuza elden ele sokaklarda geziyor.

Sivil toplum kurumlarımızın, uyuşturucu ve Bonzai sorununa gereken ilgiyi gösterdiğini söylemek çok zor.

Sigara ve alkol kullanımının yasaklanması konusunda gösterilen mücadele yaklaşımı çok geç olmadan uyuşturucu kullanımı ve satışına karşıda göstermelidir. Ağır cezalar yürürlüğe girmelidir.

Bonzai, Diyanet’in Cuma hutbelerinde, kamu spotlarda yer almalı. Eğitim döneminde Milli Eğitim Müdürlüğü ve Emniyet Müdürlüğü’nün işbirliğiyle konunun uzmanı polisler, okullarda eğitim vermeli, öğretmenler ve öğrenciler bilinçlendirilmelidir.

 

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23