• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Ali Erkan Kavaklı
Ali Erkan Kavaklı
TÜM YAZILARI

Teknofest ve geleceğe hazırlanan gençler

23 Eylül 2021
A


Ali Erkan Kavaklı İletişim: [email protected]

Pençe- Şimşek operasyonu bölgesinde 3 terörist ATAK HELİKOPTERİMİZ tarafından etkisiz hâle getirildi. Bitlis kırsalında Jandarma Özel Harekât birliklerince J-SİHA ve Hava Kuvvetlerinin desteğinde yapılan operasyonda 4 terörist silahlarıyla birlikte imha edildi. (21 Eylül, Yeni Akit)

Türkiye bilim ve teknoloji çok güzel hamleler yaptı ve yapmaya devam ediyor, terörle mücadelede kendi ürünümüz olan ATAK Helikopteri kullanıyoruz. 

1998 yılında İtiraf Ediyorum romanımı yazmak için Şırnak, Siirt, Hakkari, Diyarbakır, Batman illerimizi gezmiştim. Skorsky, Kobra helikopterleri kullanıyorduk. 

İsrail’den İHA kiralıyorduk. İHA’lar sık sıkı arıza yapar ve kolay kolay tamir edilemezdi. Aktütün, Dağlıca, Gediktepe, Hantepe, Çukurca, Silvan’da askerimiz defalarca PKK’dan baskın yedi, onlarca askerimiz şehit oldu.

Şimdi İHA-SİHA, ATAK Helikopterlerimiz destan yazıyor, PKK can çekişiyor.

Mühendis Selçuk BAYRAKTAR sadece İHA, SİHA mucidi değil, gençlerden oluşan fevkalade bir teknoloji kurdu, ülkemizin yüzünü ağartmaya devam ediyor. Bayraktar TB-2’ler terörle mücadele destan yazdığı gibi Suriye, Irak ve Libya’da çok önemli başarılara imza attı.

Selçuk Bayraktar, gençler için çok önemli bir örnek. Onun öncülüğünde başlatılan TEKNOFEST yarışmaları okullarımızda bilim ve teknoloji modasının başlamasına yol açtı. 

Okullarda 15-20 yıl önce hayal edilmesi zor şeyler oluyor. Öğrencilerimiz İHA, SİHA, ROKET, insansız SU ALTI ROBOTU, yapay zekâ teknolojisi ile MODEL UÇAK tasarımı yapıyorlar. Üniversite teknoloji takımları, OTONOM BİNEK TAKSİ, sabit kanatlı İHA, döner kanatlı İHA yapıp uçuruyorlar.

Selçuk Bayraktar’ın öncülük ettiği TEKNOFESTLER efsaneye dönüştü. Türkiye’nin her yerinden teknoloji festivaline takımlar katılıyor ve ürettikleri teknolojik ürünleri sergileyerek birbirleri ile yarışıyorlar. 

Aselsan, Tusaş, Havelsan teknoloji  üretiminde destan yazıyorlar.

Aselsan, Teknofest kapsamında İnsansız Su Altı Sistemleri yarışması düzenliyor. Yarışmaya 58 takım katılıyor. 

Aselsan, Tübitak ve Cezeri ile 50 takımın yarışacağı Ulaşımda Yapay Zekâ Yarışması gerçekleştiriyor.

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (Tusaş) tarafından geliştirilen HÜRKUŞ, AKSUNGUR, GÖKBEY 21-26 Eylül İstanbul Atatürk Limanında yapılacak Teknofest’de uçuş gösterileri yapacak. 

Teknofest’teki drone yarışmasına 22 ülkeden 32 pilot katılıyor. 26 Eylülde yapılacak yarışmaya Türkiye adına 4 pilot katılıyor.

Türkiye milli teknoloji hamlesi hız kazanıyor, üretilen teknolojik ürünler göz kamaştırıyor. Yarışmalara ve dolayısıyla teknolojik ürünlerin üretimine gençlerimiz  büyük ilgi gösteriyorlar. Okullarda teknoloji takımları kuruluyor ve gençler birbiriyle yarışıyor.

Düzce Mehmet Akif İnan Hafız Anadolu İmam Hatip Lisesi, hafız öğrencileri Teknofest yarışmalarına altı alanda katılıyor. Okul Müdürü Gürol Ün, “İHO Steam Döner Kanat Takımı, İHO Steam Sabit Kanat Takımı, Elektrikli Araç Takımı, Dijital Teknoloji Takımı, alçak irtifa ve yüksek irtifada iki Roket Takımı ile yarıştıklarını belirtiyor.

 Okullarda teknoloji takımları, çalışmalarını belli seviyeye getirdiği zaman Tübitak maddi olarak destekliyor. 

Milli Eğitim Bakanlığı ve Üniversiteler ne yazık ki Teknofest’i seyrediyor. İlgili öğretmen ve idareciler kendi gayretleri ile yarışmaları takip ediyor, takım hazırlayıp yarışıyorlar.

MEB ve YÖK; Teknofest Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivalini düzenleyen kurumlar arasında yer almalı. Okullarımızın teknolojik çalışmalara katılması için daha çok destek vermeli. 

Mehmet Akif İnan Hafız İmam Hatip Lisesi Müdürü Gürol Ün, okulda hafızlık çalışmalarının yanı sıra kodlama, yazılım ve mühendislik uygulamaları alanında takım çalışmaları yaptıklarını belirtiyor. Takım çalışmalarına giren öğrenciler, öteki derslerde de başarılı oluyorlar, okulu seviyor, teknoloji üretip yeteneklerini geliştirdikleri için mutlu oluyor. Bu tür çalışmalar yapan öğrenciler, öğretmenlerin de gözdesi oluyor, daha çok ilgi ve takdir görüyorlar. Bu da öğrencilerin gayretini ve başarısını artırıyor.

Berat Albayrak Hazine Bakanı iken “Bir Milyon Yazılımcı” yetiştirme projesi başlatmıştı. Böyle bir projeye, Milli Eğitim Bakanlığı ve YÖK neden omuz vermez? Öğrencilere hitap eden iki kurum MEB ve Üniversiteler neden yazılımcı yetiştirme projesi içinde değil? 

Yetenekli öğrencileri keşfedip yetiştirmesi ve ödüllendirmesi gerekenler üniversite hocaları ve öğretmenlerimiz değil mi?

Üniversiteler ve MEB, bilim ve teknoloji çalışmalarını ve yarışmalarını omuzlamalılar. Okullara bilim ve teknoloji dersleri konmalı, özellikle fen liseleri, proje okulları ve Bilim Sanat Merkezlerinin araştırma ve teknoloji üretim yarışmalarına katılmaları teşvik edilmeli. Bu tür çalışmalarda yeralan öğrenciler, üniversitelerin istedikleri bölümlerine girebilmeli, TYT ve AYT’de ek puan almalı.

Recep Tayyip Erdoğan yönetiminde Türkiye bilim ve teknoloji yarışına girdi, gençlerimiz geleceğin fethine koşuyor.

 

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

Mümin

Çok önemli bir, yazı, sağ olun. NİYE, Çocuk, Esirgeme kurumu, çocukların, olduğu, her yerde, Bilişim, yapay zeka, ile ilgili bilgiler verilmiyor, mucitler atölyeleri, çoğaltılıp çocuklar oralara çekilmiyor.

Nahit sazoglu

Bilim ve teknoloji yi acilen devlet politikasi yapmaliyiz bilim ve tenolijide rayli sistemleri gelistirmeyiz petrol ithalatina dayali ulasim cevreyi kirletmis enflasyonu koruklemistir petrol sirketler lastik sirketleri otomotiv sirketleri rayli sistemleri engellemislerdir shell opet total bp ford mercedes volvo sciana pirelli good year lassa gibi
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23