• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Ali Erkan Kavaklı
Ali Erkan Kavaklı
TÜM YAZILARI

Corona belası gösterdi ki meslek liseleri hayati öneme sahip

23 Nisan 2020
A


Ali Erkan Kavaklı İletişim: [email protected]

Virüs salgını dolayısıyla okullar kapandı, eğitim internet üzerinden yapılmaya başlandı.

Eğitim 2023 vizyonunda merkez okul kabul edilen Anadolu liseleri, Fen ve Sosyal Bilimler liseleri kepenk kapattı, meslek liseleri harıl harıl çalışıyor. Kimi maske üretiyor, kimi virüsten korunma amaçlı başka malzeme.

Meslek liselerine bugüne kadar Fen, Sosyal Bilimler, Anadolu liselerine giremeyen öğrenciler yönlendiriliyordu. Kriz döneminde görüldü ki öteki okullardaki öğrenciler bir şey üretemezken, meslek lisesi öğrencileri hayati öneme sahip ürünler veriyorlar.

Milli Eğitim Bakanlığı’nın meslek liselerine bakışı değişmeli. Meslek liseleri, eğitimin odağına yerleştirilmeli, önemsenmeli, meslek lisesine giden öğrencilere daha çok değer vermeliyiz.

Virüs krizi gösterdi ki zor zamanlarda kendi kendimize yetmemiz gerekiyor. Ne dostumuz Amerika(!) ne de girmek için onca çaba harcadığımız AB’dan bize fayda yok. Gelişmiş denilen ve bugüne kadar örnek alınan ülkelerin bir kısmının kendine hayrı yok.

Kendi kendimize yetmemiz şart. 

Gıda, beslenme, hayvancılık, tarım, kodlama eğitimine daha fazla önem vermeliyiz.

Ülkemizde birçok yerlerde tarım arazileri boş. Köyler boşalıyor.

Çiftçilik, hayvancılık, seracılık, besicilik gözde meslek hâline getirilebilmeli.

Bunun için seferberlik başlatmamız şart. Milli Eğitim Bakanlığı, Tarım Bakanlığı, YÖK baş başa vermeli, geleceğin meslekleri yeniden tanımlanmalı. 

Gençlerimizin gıda, tarım, hayvancılık, besicilik, seracılık, kodlama eğitimi öğrenmesini özendirecek programlar düzenlenmeli.

Meslek eğitimi uygulamalı hâle getirilmeli.

Özellikle ziraat fakülteleri anfilerde ders verme alışkanlığına son vermeli. Arazide, tarlada, serada, çiftlikte, ahırda çizmesini ve önlüğünün giyip çalışacak mühendisler yetiştirmeliyiz.

Bunun için orta öğretim, üniversiteler ve meslek yüksekokullarındaki meslek eğitimi yeniden ele alınmalı.

Milli Eğitim Bakanlığı, meslek liselerindeki eğitimin kalitesini artırmak için yeni programlar yapmalı. 

Meslek eğitimini verimli ve önemli hâle getirmek için:

Sağlık Meslek Liselerine önem vermeli, okulların adı sağlık meslek lisesi olmalı.

Tarım Meslek Liseleri yaygınlaştırılmalı ve önemsemeli.

Hayvancılık Meslek Liseleri açılmalı ve yaygınlaştırılmalı.

Özellikle yazılım alanındaki artan ihtiyacı karşılayacak elektrik, elektronik, kodlama eğitimi veren meslek liseleri güçlendirilmeli.

Meslek liselerinin adı eskiden olduğu gibi endüstri meslek, sağlık meslek, tarım meslek, ticaret meslek olmalı. Dışarıdan bakan, mesleki teknik Anadolu lisesinde ne çeşit eğitim verildiğini bilmez, bilemez. Anadolu kelimesi her okulun adına yazıldı ve kelime itibar kaybetti. 

Meslek liselerindeki eğitimi özendirmek için neler yapılmalı? 

Şunları yapılabilir:

Meslek liselerine giden öğrencilere, (meslekten mesleğe değişmeli) en az iki sene uygulamalı eğitim verilmeli. Öğrenci mesleği okulda öğrenmeli.

Meslek liselerinin bölümleri bölgelere değişmeli, gençler mezun olduklarında iş bulabilecekleri alanlarda eğitim görmeli.

3. Meslek lisesi mezunları üniversite ve meslek yüksekokulu okumak istediğinde Anadolu, Fen, Sosyal Bilimler öğrencileri ile yarıştırılmamalı. Ayrı bir sınava tabi tutulmalı.

4. Üniversite ve yüksekokullarda, meslek lisesi öğrencilerinin girebileceği bölümlerde, meslek lisesi mezunlarına kontenjan ayrılmalı.

5. Meslek lisesi öğrencisi üniversite ve yüksek okulda alanı ile ilgili bölüm okuyacağı zaman ek puan almalı. 

6. Sadece meslek lisesi öğrencilerinin girebileceği meslek yüksekokulları açmalı.

Tarım ülkesinde yaşıyoruz. Ülkemizdeki birçok tarım arazisi ekilmiyor, hayvancılık yapılan bölgelerimizde Afganistanlı, Özbek, Kırgız çobanlar tutuluyor.

Gençlerin işsizlik oranı % 24.

Covid 19 gösterdi ki masa başı meslekleri karın doyurmuyor. Tarım, gıda, giyim, sera, hayvancılık gibi temel ihtiyaçları üreten meslekler hayati öneme sahip.

Meslek liselerinin önemi konusunda velilerle iş birliği yapmak, onları bilgilendirmek ve bilinçlendirmek çok önemli. Anadolu lisesine gidip işsiz kalacak evlat yerine meslek lisesine gidip ekmek parasını kazanacak genç yetiştirme fikrini benimsetebilmeliyiz.

Milli Eğitim Bakanlığı, beyin göçünü hızlandırabilecek “uluslararası sertifika eğitimi” programlamak yerine, ülkemizi kendi kendine yetecek hâle getirecek mesleklerdeki eğitime önem vermeli. Başka ülkelerde çalışacak eleman yerine, ülkemizi ayakta tutacak ve ileriye taşıyacak gençler yetiştirmeyi önemsemeli.

 

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

Ayşe

Bizde ne kompleks varsa bir üniversite mezunu olmak çok önemli hale getirildi her yere üniversite açmak yerine (buradan mezun olan gençler boş geziyor) mesleki öğretimi canlandırmak çocukların okurken meslek sahibi olmaya yönlendirmek birinci öncelik olmalıydı eğitim sistemimizin yeniden şekillenmesi gerekiyor meslek eğitimi sistemine dönüş yapmamız gerekiyor

Alï

Meslek lisesi Memleket meselesi tabirini unutturdular. Tarlaya giden ziraat muhendisi uzaktan arpa ve bugday tarlasını b
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23