• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Ahmet Varol
Ahmet Varol
TÜM YAZILARI

Mısır’da idamlar ve cumhurbaşkanlığı yarışı

19 Ocak 2018
A


Ahmet Varol İletişim: [email protected]

Mısır’da cunta rejiminin bir yandan zulüm uygulamaları, insanlara sırf siyasi görüşlerinden dolayı müebbet hapisler ve idam cezaları veren göstermelik yargı kararları çıkartma işlemleri devam ediyor. Son olarak da İslam dünyasının ileri gelen ilim adamlarından ve Dünya Müslüman Âlimler Birliği Genel Başkanı Prof. Dr. Yusuf El-Karadavi’ye askerî mahkeme tarafından müebbet hapis cezası verildi. Cunta yönetimi birini mahkum etmek istediğinde ona uygun suç uydurmakta da zorluk çekmiyor. Yani bir bakıma önce ceza veriliyor, ardından cezaya uygun bir suç belirlenip hüküm bu suça isnat ediliyor. Yusuf El-Karadavi hakkında Kahire’nin kuzeyindeki askeri mahkemin verdiği müebbet hapis hükmünde de onun bir albayın öldürülmesine teşvikte bulunduğu iddia edildi. Aynı mahkeme davayla ilgili olarak ayrıca sekiz kişi hakkında idam, on altı kişi hakkında da müebbet hapis cezası verdi. İdam cezasına çarptırılanlardan dört kişinin gözaltında oldukları, dört kişi hakkındaki cezanın ise gıyaplarında verildiği ifade edildi. Müebbet hapse mahkum edilenler arasında Müslüman Kardeşler’in İrşad Bürosu üyelerinden Abdurrahman El-Berr ve Mahmud Gazlan’ın da bulunduğu haberlerde ifade edildi. Bu kişiler yasaya aykırı olarak kurulmuş bir cemaate mensubiyet, kişisel hürriyetlere ve genel hukuka tecavüz ile suçlandılar. 

Cuntanın peş peşe idam ve müebbet hapis cezaları vermeye devam ettiği Mısır’da bir yandan da cumhurbaşkanlığı seçimlerine hazırlanılıyor. Muhammed Mursi’yle girdiği cumhurbaşkanlığı yarışını kaybetmesinden sonra ona karşı Sisi darbesinin altyapısını oluşturmak amacıyla başlatılan Baltacı fitnesinin organize edilmesi için Birleşik Arap Emirlikleri’nde kurulan merkezi yönetmek üzere bu ülkeye yerleşen Ahmed Şefik 2018 seçimlerinde cumhurbaşkanlığına aday olduğunu açıklamasından sonra BAE tarafından seyahatinin engellendiğini, o yüzden ülkesine dönemediğini iddia etmişti. Sonra BAE, Ahmed Şefik’in serbest olduğunu, seyahatinin de engellenmediğini söyledi ve o da Mısır’a geçti. Fakat ülkesine dönmesinden sonra adaylık fikrinden vazgeçti. 

17 Ocak Çarşamba günü Halid Ali isimli şahıs 2018 içinde gerçekleştirilecek olan cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday olacağını açıkladı. Avukat Halid Ali yaptığı basın açıklamasında cumhurbaşkanlığına aday olduğunu, Mısır halkı için daha iyi hayat şartları oluşturmak amacıyla adaylık konusunda ısrarlı olacağını, çekilmeyeceğini söyledi. 

Tabii cumhurbaşkanlığına aday olan tek kişi Av. Halid Ali değil. Onun dışında da adaylar veya aday olmaları beklenenler var. Ancak cumhurbaşkanlığı seçimleri hakkında yorum yapanlar diktatör Sisi’nin 2018 içinde yaptıracağı seçimlerin de güven verici olmayacağına dikkat çekiyorlar. Diktatör Sisi’nin zayıf ve toplumsal destekten yoksun bazı kişilerin aday olmalarına izin vererek seçimlerin demokratik şartlarda ve birden fazla kişinin aday olması suretiyle gerçekleştirildiğini ortaya koymak istediği ancak seçimler üzerinde istediği gibi oyun oynamasının mümkün olacağı, sonucu yine kendisinin belirleyeceği yorumlarda dile getiriliyor. 

Bundan dolayı gidişat Mısır’da yeni cumhurbaşkanlığı seçiminin fazla bir şeyi değiştirmeyeceğine işaret ediyor. Diktatör Sisi şimdi Mısır’ın ikinci Cemal Abdünnasır’ı olmak ve göstermelik seçimlerle halktan destek aldığını iddia edeceği araçları oluşturmak suretiyle saltanatını sürdürmek istiyor. Cunta lideri Sisi’nin iktidarının sürmesi Arap dünyasındaki diktatörlerin ve onlarla işbirliği içindeki ABD’nin de işine yarıyor. 

 

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23