• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Ahmet Gülümseyen
Ahmet Gülümseyen
1969 yılında Bayburt’ta doğdu. İlköğretim ve Liseyi Bayburt’ta okudu.1994-1998 Marmara Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulu / Spor Yönetimini bitirdi. 2004 -2005-Ankara Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulu (BESYO) / Yüksek Lisans Özel Öğrencisi.2016-2018-Gelişim Üniversitesi BESYO /Spor Yöneticiliği Bölümünde Yüksek Lisansını tamamladı. 2000-2002 Bağcılar Ensar Koleji Beden Eğitimi Öğretmenliği.2002-2005 Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü Spor Uzmanı /ANKARA.2005-2008 İstanbul Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü-Spor Uzmanı.2008-2011 İBB Spor Etkinlikleri A.Ş.- Spor Tesisi Müdürlüğü. 2014-2018 İBB Spor İstanbul Engelliler Koordinatörü. Gazetecilik ve Televizyon tecrübeleri: 1993-1995 Foto-Maç Muhabirlik.1995-1997 Bakırköy Postası Dergisi (Spor Sorumlusu) 1995-1997 Fanatik Gazetesi-Anadolu Ajansı (Fahri Muhabirlik). Akit-Anadolu’da Vakit Gazetelerinde Köşe Yazarlığı 1997- Devam Ediyor. İstanbul Büyükşehir Beledisi WEB TV’de Spor Muhabirliği ve 2012 Avrupa Spor Başkenti Program Yapımcılığı. Akit TV’de ‘Spor Sohbetleri’ Program Yapımcı ve Sunuculuğu. Birçok spor branşında hakemlik ve antrenörlük belgesi sahibidir.
TÜM YAZILARI

Engel tanımayan sporculara şapka çıkarın!..

11 Eylül 2016
A


Ahmet Gülümseyen İletişim: [email protected]

2016 Rio Paralimpik Oyunları 160 ülkeden 4 bin 350 sporcunun katılımı ile devam ediyor. 50 bin kişinin izlediği oyunlarda, sporcularımız bir bir sahne almaya başladı. Sporun ötesinde, o kadar güzel görüntüler ortaya çıkıyor ki. Sporsever bu görüntülerden ne yazık ki mahrum bırakılıyor! 5-21 Ağustos tarihleri arasında düzenlenen Rio Olimpiyatları’ndan sonra, engellilerin olimpiyatları olarak adlandırılan Paralimpik Oyunları’nın üç hafta sonrasında gerçekleşmesine aklım almıyor!..

Bir önceki yazımızda belirtiğimiz gibi, engelli-engelsiz sporcuların aynı tarih aralığında organizasyonun içinde yer alması, izlenme sayısı ve engelliler için farkındalık oluşturma açısından büyük öneme sahip. Birleştirici, kaynaştırıcı özelliği taşıyan bu uygulamayı hayata geçirmeyen anlayışı bir kez daha, şiddetle kınıyorum!.. Oyunların açılış töreni, ilginç olaylara sahne oldu. Ortaya çıkan ve altı çizilmesi gereken, Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) Başkanı Thomas Bach’ın törene katılmaması. İşte, size ayrımcılık. Başkanın geçerli mazereti var-yok bilemiyoruz. Thomas Bach’ın engellilerin olimpiyatlarına katılmıyor ise, yapılan bu uygulama art niyet taşımakta. Benzer ayrımcılığın ayrıntısına baktığımızda, uygulamanın ‘engelli sporculara ırkçılık yapılıyor’ tanımına tıpa tıp uyduğu gözükmektedir. 

Açılış töreninde dikkat çeken diğer husus, iki kişilik mülteci takımı. Suriye’deki iç savaş sırasında bacağını kaybeden yüzücü İbrahim el-Hüseyin ve İranlı disk atma sporcusu Shahrad Nasaipour. Ortaya çıkan tablo, savaşın kanlı yüzünün muhataplarının emperyalist faşist anlayışa sahip ülkelere, spor aracılığı ile verilen önemli bir mesaj, ders niteliğinde...

Doping nedeniyle sporcularını Brezilya’ya gönderemeyen Rusya, Rio Paralimpik Oyunları’na alternatif açılış töreni düzenledi. Moskova’da gerçekleşen açılış töreninde, açılış töreninde 263 sporcu yer alırken, Rusya Olimpiyat Komitesi’nden yapılan açıklamada, yarışlarda kazanılan Rio’da verilen ödüllerin aynısına sahip olacağını belirdi. Rusya’nın bu tutumu, uluslararası komiteyi protesto etmek anlamına geliyor. İnsanın merak edip, sormak istediği soru şu; ‘Rusya Milli Takımında yer alan engelli sporcuların suçu ne!..’ Sporculara mağduriyet yaşatan uygulamanın temelinde, ülkeler arasındaki menfaat çatışmalarından başka bir sonuç doğurmuyor!..

Rio’da 18 Eylül’de sona erecek oyunlarda, bedensel engelli 49, görme engelli 29 ve zihinsel engelli 1 olmak üzere, ülkemizi toplam 79 sporcuyla temsil eden yarışlar, tüm hızıyla devam ediyor. Yaşanan heyecanı her zaman olduğu gibi TRT, büyük bir başarı ile bizlere ulaştırıyor..  Bu kurumun hakkını teslim etmemek olmaz!... Milli Takım kadrosunda, ülkemizi başarı ile temsil etmiş ferdi ve takım sporcularımız var. Atıcılıkta Muharrem Korhan Yamaç, masa tenisinde Neslihan Kavas ve diğer sporcularımız. Son Avrupa Şampiyonu Golbol Milli Takımımızdan madalya beklentimiz var. Nazmiye Muratlı’nın elde ettiği altın madalya, atıcılık branşında Ayşegül Pehlivanlar’ın bronz madalya kazanması, bu beklentinin boşa olmadığının en net göstergesi... Sporcuların engelleri aşıp, olimpiyatlarda yer alması ‘katılmak başarmaktır’ tanımına tıpa tıp uysa da, hedeflerinin üzerine çıkan bir işi başarıp, başarılarını madalyalarla taçlandırmaları ayrıca övgüye değer. 2012 Londra Paralimpik Oyunları’ndan 10 madalyayla dönen, oyunlar tarihinde 13 madalyası bulunan Millilerimizi Rio’da merakla takip ediyor, sadece ‘şapka çıkarmakla’ kalmayıp, gönülden alkışlıyor, dualarımızı gönderiyoruz...

 

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23