• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Muhammed Şevket Gökşan
Muhammed Şevket Gökşan
TÜM YAZILARI

Ramazan-ı Şerif ve Nefs Muhasebesi

29 Nisan 2021
A


Muhammed Şevket Gökşan İletişim:

O (sayılı günler), doğruyu eğriden ayırma, gidilecek yolu bulma konusunda açıklamalar ve insanlara rehber olarak Kur’an’ın indirildiği Ramazan ayıdır. Artık içinizden kim bu aya yetişirse onu oruçlu geçirsin. Kim de hasta veya yolcu olursa, başka günlerden sayısınca tutar. Allah sizin için kolaylık istiyor, güçlük çekmenizi istemiyor. …” (Bakara Suresi, 185)

Rabbim (c.c.) gereğince istifade etmeye bu vesile ile hayata direnmek için lazım olan dirilme iradesini Ramazan-ı Şerif’te yakalamaya cümlemizi muvaffak eylesin.

Hayata direnmek için Ramazan-ı Şerif’le diriliş ne ola? Allah’ın (c.c.) ayıyla ihya olmak neyi ifade eder?

“Allahummebariklena fi recebe ve şa’ban, vebelliğna ramazan”

‘Receb Allah’ın ayıdır, Şa’ban benim ayım; Ramazan ise ümmetimin ayıdır.’ (Hadis-i Şerif)

Ramazan’ı ihya etmek denilir, nedir bu? Aslında cenab-ı hak Ramazan’ı zaten ihya etmiştir. Burada kast edilen Ramazan ile bizler nasıl ihya olabiliriz, olmalıdır. Bizler ancak bunun bilinciyle hareket edebilirsek ihya olabiliriz. Peki bu bilinç/şuur nasıldır?

Öncelikle genel bir tesbitte bulunalım: Cenab-ı hakka nisbetle bir zamanın diğerinden veya bir mekânın diğerinden üstünlüğü yoktur. Bilakis bu üstünlük izafidir. Yani zaman ve mekanlara başkaca dış etkenlerle üstünlük atfedilmiştir. Mesela: haram lizatihi (içki) vardır. Haram liğayrihi (ticarette yalan) vardır. İbadet lizatihi (namaz) vardır. İbadet liğayrihi (niyetle evlenmek) vardır. Bu ibadet ve haram liğayrihi dediklerimiz dışsal etkenlerle ibadet veya haram olmuşlardır.

Şimdi yukarıdaki soruyu bir daha tekrar edelim: Biz Ramazan’la nasıl ihya olmalıyız?

Namazla mı?! Evet. Oruçla mı?! Evet. Zikirle mi?! Evet. Ama asıl bu ayda, ayın kendisine has bir ihyamızın olması gerekmez mi? Bunlara değinmeden, Ramazan-ı Şerif’in ihyasını hakkıyla anlatmış olmayız.

Hayatımızda öyle şeyler vardır ki bunlar kıymet itibari ile aslında hayatiyet arz ederler. Ama biz onun farkında değilizdir. Zira bunları sıradanlaştırdığımız için bize göre aleladeymiş gibi gelir. Mesela büyüklerimiz birer nimettirler; gölgeleri bile yeter. Ama elde (hayatta/yanımızda) olunca bunun kıymetini bilmeyiz. Yine eşler birbirlerine Mevla’nınlütfudurlar. Onlarla sükûnet buluruz, her türlü ihtiyacımızı giderir, darlıklarımızda yanı başımızda bulur, sevinçlerimizi beraber kazanır beraber paylaşırız. Hal böyle iken hiç acımadan kırar, yıkar, dağıtırız da elden gidince yaptığımızın yanlış olduğunu anlarız maalesef.

Her gün önümüzde, ardımızda adları, sanları farklı o kadar insan ölür, ahirete göçer gider de bunlar bizi uyarmaya yetmez. Aslında bunlar kalbimizi uyandıracak olan birer nimet olsa da bize alelade gelir. Kendimize yakıştırmayız ölümü. Halbuki bir tık ötemizde bizi almaya gelmiş de farkında değilizdir.

Bu gerçekler ışığında farkında olmadığımız nimetlerden biri de bu mübarek ay ve zamandır. Bu zamanda olması gereken en önemli ihya amelimiz, hiç kuşkusuz ölüm muhasebesi olmalıdır. Kıyamet şuurumuzu yeniden gözden geçirmemiz bu olsa gerek. Değil mi ki kişinin ölümü kendi kıyametidir, öyleyse ulaştığımız bu Ramazan ayını kıyametimizden önceki son Ramazan bilerek öyle amel etmemiz, nefsimizi öylece muhasebeye çekmemiz gerekmektedir.

Bugün yaşadığımız toplumda zihinlerin dağınık, ruhların yorgun, gönüllerin huzursuzluk girdabında ezilmekte olduğu bir vakıa. Kur’an’ın diriltici soluğuyla yoğrulmayan yürekler hayatta yönsüzlük rüzgarları ile savrulmaya mahkumdurlar.

Vahiy ile doğrulmayan bünyeler belirsizlik, kararsızlık, tezelzül (sarsılma), tevesvüs (vesvese) girdabından korunamazlar. Bundan dolayı da psikiyatrların kapılarını aşındıranların sayısı günden güne artıyor.

Kur’an-ı Kerim’i rehber edindiğimizi ikrar ediyoruz ancak bu ikrarın amellerimizde kendini göstermesi elzemdir. Ramazan-ı Şerif’te mevzu bahis ikrar, en başta nefsimizi muhasebeye çekmekle, bu mübarek ayın kıymetini bilmekle mümkün olabilir.

Nefislerimizi hakkıyla muhasebeye çektiğimiz ve rabbimizin huzuruna selim bir kalble çıktığımız bir ay olması duasıyla,

Selam ve dua ile…

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23