• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Ahmet Tâlib Çelen
Ahmet Tâlib Çelen
TÜM YAZILARI

D. Mehmet Doğan Ağabey de gitti!

12 Ağustos 2024
A


Ahmet Tâlib Çelen İletişim:

 

İnnâ lillâhi ve innâ ileyhi râci’ûn!

D. Mehmet Doğan ağabeyimiz de âhirete yürüdü. Allah ganî ganî rahmet eylesin ve önden giden bütün sevdikleriyle cennetinde buluştursun. Arkadan gelen bizi ve sevdiklerini de inşâallah. 

Sabah 11.00 sıralarında düştü haber. Sarsıldım. Gerçi uzun zamandan beri mühim bir rahatsızlığı olduğunu işitiyor ve iyileşmesi ümîdiyle duâ ediyorduk. Daha bu gece Mustafa Özçelik Hoca’ma vaziyetini sordum. Birkaç yeni yazısı çıkmıştı. “Galiba iyileşti” diye sevinmiştim. Mustafa Hoca’m, rahatsızlığının devâm ettiğini, eski yazılarından koyduklarını söyledi. 

D. Mehmet Hocam, bizim neslin en mühim fikir rehberlerinden biridir. Onu kendisinin de çok ehemmiyet verdiği Mehmed Âkif, Nurettin Topçu, Necip Fazıl zincirine rahatlıkla ekleyebiliriz. Dost ve düşman kutuplarda birbirlerinin aynısıdır. Aynı büyük dâvâya hayatlarını fedâ etmişlerdir. 

D. Mehmet Doğan ağabey büyük dâvânın “Büyük Türkçemiz” ve yakın târih, bilhassa Türkiye Cumhuriyeti târihi cephesini kendine mücâdele alanı olarak seçmiştir. Verdiği eserlerle hayâtının ve mücâdelenin hakkını vermiştir. 

Kendi ihtiyâcı için adam gibi bir Türkçe sözlük bulamadığından Büyük Türkçe Sözlük yazmaya girişmiş ve bu dev işin altından alnının akıyla çıkmıştır. Bu sözlük Müslüman Türk gencinin el kitabı olmuştur âdetâ. Sözlükle fikriyât yapılır mı denilmesin. Sâdece “şeriat” ve “komünizm” maddelerini diğer sözlüklerle karşılaştırarak okuyun, farkı anlarsınız. Bu kıymetli sözlüğün son baskısı Osmanlıca yazılı olarak yapılmış ve sözlük, altın değeri kazanmıştır. 

Batılılaşma İhâneti, merhûmun ismiyle kaynaşmıştır âdetâ. Bu kitap bir nesle, yakın târihimizde yapılan ihânetlerin ve sapmaların şiddetini göstermiştir. O günler için yazılması ve yayınlanması büyük cesâret isteyen bir kitaptır. Batılılaşma İhâneti’nde D. Mehmet Doğan’ın sonraki eserlerinin hemen hemen hepsinin tohumları vardır. Sonraki eserleri Batılılaşma İhâneti’nin bir yönünün detaylandırılmış hâli gibidir. 

Turgut Özal iktidârı zamanları… Çorum’da edebiyat öğretmeni iken talebelerime Batılılaşma İhâneti’ni de vermiştim. Okulun solcu hanım müdürü tâkip ettirmiş, benim kitap verdiğim talebenin sınıfını basmış. Sınıftaki öğretmen inançlı bir hanım kardeşimizdi. Meseleyi ânında kavramış, kitabı talebeden alıp kendi çantasına koymuş. Müdîre hanım ısrarla çocukta kitap arıyor. Öğretmen kardeşimiz, çantasından kitabı çıkarıp “Hocahanım, bunu mu arıyorsunuz?” diyor. Önce “Hayır!” diyor ama kitaba bakınca “Evet, bunu arıyorum.” diye gözleri parlıyor.  Öğretmen hanım, “O kitabı Ahmet Hocam bana gönderdi” diyor ama müdîre kitabı alıp götürüyor. Hakkımda “Öğrencilere Atatürk aleyhinde kitap veriyor” diye soruşturma açtı. On bir sayfalık bir savunma yazmıştım. Bir şey de çıkmamıştı. Merhum, Alanya’ya Nurettin Topçu hakkında konferans vermeye geldiğinde bu hâtıramı anlatmıştım. Gülümseyerek “İyi sıyırmışsın!” demişti. Ah hocam ah! 

Konferansa Eğitim-Bir-Sen davet etmişti. Başkana fakîri sormuş. (TYB’de yazılarım çıktığı için tanıyor. O zamana kadar hiç görüşmemiştik.) Çağırdılar, buluştuk. Bir lokantada yemek yedik, Öğretmen Evi’ne geçtik, uzun muhabbetler ettik. Birlikte namaz kıldık. Alanya Kalesi’ne çıktık, Kale Camii’nde de vakti gelen namazlarımızı kıldık. O günlerde bunları “Alanya’dan D. Mehmet Doğan Geçti” başlıklı bir yazıda anlatmıştım. 

Bir gece de Kelimelerin Seyir Defteri üzerine yazışmıştık. Bu kitabına o yazışmamızdan birkaç cümle koymuştu. 

D. Mehmet Doğan ağabey, tam mânâsıyla Türk ve Müslümandı. Türklüğü ve Müslümanlığı gösterişsiz ve tabiî idi. Türkiye’de ve dünyâda gavurlarla işbirliği içinde olmayan bütün Müslümanlara kardeş gözü ile bakardı. Hiçbir Müslüman grupla ve İslâm ile problemli olmayan milliyetçi grupla çatışması yoktu. Hepsinin, hepimizin ağabeyi idi. 

Onun kurduğu Türkiye Yazarlar Birliği birkaç kültür bakanlığı çapında hizmetler vermiştir. Kültür bakanlarının ısrarla uzak durduğu, ilgilenmediği millî meselelerimize el atmış, dertleri ve çârelerini göstermiştir. Türkiye Yazarlar Birliği, dil, târih, ahlâk, eğitim hayâtımızda millî bir kale olmuştur. Elbette böyle olmasında D. Mehmet Doğan ağabeyin büyük gayret, hassâsiyet ve emekleri vardır. 

Kendisi gitse de kitapları kaldı. Kitapları sayesinde hep aramızda yaşayacak, onunla konuşmaya, ondan istifâdeye devâm edebileceğiz. 

Büyük Türkçe Sözlük, Batılılaşma İhâneti, Kelimelerin Seyir Defteri, Türkçenin Cenaze Töreni: 1. Türk Dil Kurultayı, Camideki Şair Mehmed Âkif, Bir Lügat Bulamadım, Bir Savaş Sonrası İdeolojisi Kemalizm, İslâm Şairi İstiklâl Şairi Mehmed Akif, Türkiye’de Toprak Meselesi ve Toplum Yapımızın Tarihî Oluşumu, Neden Klâsiklerimiz Yok?, Darbeler Müdâhaleler ve Siyasî Sistem, İletişim Veya Dehşet Çağı, Türkistan Türkiye Gergefinde İran, Ortadoğu’nun Türkçesi, Kemalizm, Türkiye Cumhuriyeti Târihine Giriş, Millî Mücâdelenin Zaman Akışı, Yüzyılın Soykırımı, Türkendülüsiye, Dil-Kültür-Yabancılaşma, Kültürel Savaş ve Savaş Kültürü, Mağlûbiyet İdeolojisinin Sonu, Türk Kimliğinin Coğrafyaları, İki Yol Açıcı: Nureddin Topçu ve Necip Fazıl… Burada hatırlayamadıklarımız da olabilir. 

Kemalizmle mücâdelede bıraktığı hazîne ve hâtıra çok mühimdir. 

Merhum hakkında Mahmut Bıyıklı kardeşimizin yazdığı “Kültüre Adanmış Bir Ömür: D. Mehmet Doğan” kitabı okunmalıdır. 

Allah rahmet eylesin, mekânın cennet olsun muhterem ağabeyim.

 

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

Hikmet BERBER

Allah rahmet eylesin. Mekanı Cennet olsun.

UÖzkan

Nur içinde yatsın..
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23