Yeni askerlik sistemi son dakika kimler bedelli askerlikten yararlanamayacak?
Milli İradenin Sesi Yeni Akit
Türkiye ve dünyadaki gelişmeleri yakından takip etmek için Google listenize Yeni Akit'i ekleyin.
Yeni askerlik sistemine ilişkinde son rutuşlar yapılıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın seçimlerden önce Meclis’e geleceğini müjdelediği askerlik süresinin kısalmasına ve bedelli askerliğin de içinde yer alacağı yeni askerlik sistemine ilişin yeni gelişme yaşandı. MSB Hulusi Akar’ın Cumhurbaşkanı Erdoğan’a askerlik sistemine ilişkin sunum yaptığı bilinirken, yeni askerlik sisteminin bayramdan önce yasalaşması bekleniyor. Yeni askerlik sisteminde kimlerin bedelli askerlik yasasından yararlanamayacağı da belli oldu. Bedelli askerlik yaş sınırı nedir? İşte yeni askerlik yasasında son durum.
Yeni askerlik sistemine ilişkinde son rutuşlar yapılıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın seçimlerden önce Meclis’e geleceğini müjdelediği askerlik süresinin kısalmasına ve bedelli askerliğin de içinde yer alacağı yeni askerlik sistemine ilişin yeni gelişme yaşandı. MSB Hulusi Akar’ın Cumhurbaşkanı Erdoğan’a askerlik sistemine ilişkin sunum yaptığı bilinirken, yeni askerlik sisteminin bayramdan önce yasalaşması bekleniyor. Yeni askerlik sisteminde kimlerin bedelli askerlik yasasından yararlanamayacağı da belli oldu. İşte yeni askerlik yasasında son durum.
Bedelli askerlikten kimler yararlanamayacak?
Yeni askerlik sisteminde sürekli hale getirilecek bedelli uygulamasından, “bakaya ve asker kaçakları” yararlanamayacak. Yükümlüler “erteleme süreleri” içinde bedelli hakkını kullanabilecek.
Bedelli askerlik yaş sınırı nedir?
Yeni sistemde erteleme süreleri lise eğitimi için 22 yaş, meslek liseleri için 25 yaş, meslek yüksek okulu ve lisans eğitimi için 29 yaş, lisansüstü eğitim için 32 yaş, sporcular, doktora ve tıp eğitimi için de 35 yaş olacak. Bu erteleme yaş hadleri, bedelli için de kıstas oluşturacak. Erteleme yaş sınırını aşanlar bedelli askerlik yapamayacak.
Yeni askerlik sistemi detayları
Askerlik süresi 6 ay, temel askerlik eğitimi süresi 1 ay olacak. Lise mezunu ve altı gençler 1 ay temel askerlikten sonra, 5 ay kıta görevi yapacak. 6 ayın sonunda isterlerse terhis olacaklar ya da sözleşmeli olarak maaşlı 6 ay daha askerlik yapabilecekler. Sözleşmeli er-erbaş, uzman çavuş rütbesiyle orduda devam edebilecek. Meslek yüksek okulu mezunları yedek astsubay olarak istihdam edilecek. 2 ay eğitimin ardından 10 ay maaş alacak. 12 ayı tamamladıktan sonra isterse terhis olabilecek. Şartları uygunsa, astsubaylığa geçebilecek. Lisans ve lisansüstü eğitimliler yedek subay olacak. 2 ay eğitimden sonra 10 ay kıtalarda maaşlı görev yapacaklar. Ama isterlerse ihtiyaca göre subaylığa geçebilecekler. Zorunlu askerliğini tamamladıktan sonra 6 ay daha devam etmek isteyenlere asgari ücret tutarında maaş ödenecek. Bedelli uygulaması kalıcı hale gelecek. Bedelli ücreti 31 bin TL olacak. Parti içinde 31 bin TL’lik ücretin düşürülmesi seçeneğinin de tartışıldığı ancak kabul görmediği öğrenildi.
