• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
10
Balık yiyecekler dikkat! Bu hatayı sakın yapmayın

2020-11-02 10:43:54
Balık yiyecekler dikkat! Bu hatayı sakın yapmayın

1 Eylül'de balık sezonunun açılmasıyla birlikte uzmanlardan kritik uyarılar gelmeye başladı. İşte önemli detaylar...

#1
Foto - Balık yiyecekler dikkat! Bu hatayı sakın yapmayın

1 Eylül itibarıyla denizlerde av sezonunun açılmasıyla tezgahlar balıkla doldu. Ancak ucuz ve taze balık yemenin keyfini yaşamak isteyenlere işin uzmanından uyarı geldi! "Balıktaki vitamini öldürmeden yemek için nasıl pişirmeliyiz?" sorusunu soruyorsanız Beslenme ve Diyet Uzmanı Züleyha Kaplan'a kulak verin...

#2
Foto - Balık yiyecekler dikkat! Bu hatayı sakın yapmayın

Beslenme Uzmanı ve Diyetisyen Züleyha Kaplan, balık alırken gözlerinin ve derisin kontrol edilmesi gerektiğini söyledi. Balık alırken dikkatli olunması yönünde uyaran Kaplan, "Balık alırken gözlerine bakmamız lazım. Gözlerinin parlak ve canlı olması lazım. Solungaçlarının kırmızı, pullarının sert olması gerekli. Balığı muayene etmeliyiz.

#3
Foto - Balık yiyecekler dikkat! Bu hatayı sakın yapmayın

Sert kısmına bastırdığımızda çökme meydana gelmiyor veya hemen düzeliyorsa o balık tazedir. Balığın kafasını hafif kaldırdığımızda kuyruğu da hafif dik oluyorsa o balık tazedir. Taze balık kokmaz, balığın kokmadığına dikkat etmeliyiz. Tarım ve Orman Bakanlığı'ndan onay almış ürünleri satın alalım. Ezilmiş, şişmiş balık konservelerini tercih etmeyelim" dedi.

#4
Foto - Balık yiyecekler dikkat! Bu hatayı sakın yapmayın

Balığın doğru pişirilmesi konusunda da tavsiyelerde bulunan Kaplan, "Evde pişirilirken una bulanıp yağda kızartılır ama biz bunu çok tavsiye etmiyoruz.

#5
Foto - Balık yiyecekler dikkat! Bu hatayı sakın yapmayın

Balık, protein yönünden zengin olduğu için yağda kızartılınca proteinini kaybeder ve besin değeri düşer.

#6
Foto - Balık yiyecekler dikkat! Bu hatayı sakın yapmayın

Balık kendisi kadar yağ çeker ve bu da kalori miktarının artmasına neden olur. Bu yüzden ya fırında ya buğlama ya da tavada/ızgarada yağsız şekilde pişirmeliyiz. Yanına birçok garnitür koyabilirsiniz" diye konuştu. Balığın taze olması halinde süt ürünleri ile tüketilebileceğinin bilgisini veren Kaplan, şu önerilerde bulundu:

#7
Foto - Balık yiyecekler dikkat! Bu hatayı sakın yapmayın

"Balığın yanında genellikle gazlı içecekler tercih ediliyor ama biz onları çok önermiyoruz. Yanında limonlu soda tüketilebilir. Toplumda 'Balıkla yoğurt bir arada tüketilmez' diye bir algı var ama balık taze ise yoğurtla ya da süt ürünü ile tüketebilirsiniz. Ancak balık taze değilse süt ürünleri ile tüketilmesini tercih etmiyoruz."

#8
Foto - Balık yiyecekler dikkat! Bu hatayı sakın yapmayın

Hamsi gibi küçük balıkların kılçığı ile tüketilmesini tavsiye eden Kaplan, şunları söyledi:

#9
Foto - Balık yiyecekler dikkat! Bu hatayı sakın yapmayın

"Çünkü kılçığında bol miktarda kalsiyum ve fosfor var. Bu da kemik sağlığı için önemli olacaktır. Kış aylarında balık tüketmeye dikkat edelim çünkü balıkta D vitamini de bulunuyor. Biz güneşten aldığımız D vitaminin balıktan sağlayabiliriz. Balık hayvansal içerikli bir ürün olduğu için protein yönünden zengin bir ürün. Hazırlama süreci zahmetli olduğu için çok tüketmiyoruz ama her yaşta balık tüketmemiz gerekiyor. Haftada iki ya da üç gün balık tüketilmesini tavsiye ediyoruz." (Milliyet)

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23