• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Unutkanlığa iyi gelen besinler

Yeniakit Publisher
2015-10-14 17:31:00 -
Unutkanlığa iyi gelen besinler

Yoğun çalışma temposu, stres, ailesel risklerle bilişsel fonksiyonlarımızı artırmak için yaşam tarzımıza dikkat etmemiz gerekir.

Sağlıklı beslenme temel esastır. Ama öne çıkan gıdaları ise Beslenme ve Diyet Uzmanı Fatmagül Öztürk şu şekilde özetledi:

Hafızayı güçlü tutan, unutkanlığı azaltan besinler nelerdir?

BALIK: Omega 3 yağ asidinden zengin, trans yağ asitlerinden fakir bir beslenme düzeni beyin sağlığı açısından oldukça önem taşıyor. Yapılan araştırmalarda, omega 3 yağ asitlerinden zengin beslenmenin Alzeimer riskini azalttığı ortaya konmuş, Unutkanlığı önlemek ve hafızayı güçlü kılmak için mutlaka haftada 2- 3 gün balık yemeniz şart. Eğer balık tüketemiyorsanız günde 1 gram omega 3 takviyesi almanızda fayda var. Yalnız yine de balığın kendisinden alınan omega 3 faydalanımı takviyeden daha fazla olduğu yine aynı çalışmalarda ortaya konmuştur.Omega – 3 içeriği yüksek balıklar; somon, sardalya, palamut, lüfer, hamsi, ton balığı, uskumrudur.

CEVİZ- FINDIK: Omega 3 yağ asidi açısından en zengin kaynaklardan biri. Güçlü bir hafızaya sahip olmak için günde 3 adet ceviz tüketmek veya bir avuç içi fındık yemek yaşlılık dönemine yapacağınız bir yatırım olacaktır. Yine E vitamini içeriği ile de güçlü antioksidan yapıları sayesinde beyin sağlığına katkıda bulunurlar.

KIRMIZI ET: Vitamin B12 hafıza üzerine olan etkisi nedeniyle, alzhemier ilişkisi üzerine birçok çalışma yapılmıştır..Daha çok hayvansal kaynaklı gıdalarda bulunan vitamin B12 nin en iyi kaynakları; Et, balık, tavuk, karaciğer, böbrek, süt, yoğurt, peynir ve yumurtadır.Genelde eksikliği görülmez ama ailesel olarak veya mide rahatsızlığı olanlarda eksikliği oluşabilmektedir.İyi bir B12 kaynağı olarak kırmızı et haftada 1-2 kez tüketilmelidir.

BİTTER ÇİKOLATA VE ÇAY: Polifenol olan bitter çikolata ve çay da beyni genç tutan besinlerden. Ancak çayı şekersiz içmek ve bitter çikolatada aşırı tüketim miktarına dikkat etmek yüksek kalori alımı ile kilo alma riskinin önüne geçer.

YABAN MERSİNİ: İçerdiğipolifenol sayesinde beynin yaşlanmasını engellemeye destek oluyor. Günlük 2 kaşık tüketilebilir. Her gün 5–6 porsiyon sebze ve meyve tüketmeye özen göstermek. En önemlisi sağlıklı beslenmek ve sosyal hayattan kopmamaktır.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23