• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Ramazan'da beslenme

Yeniakit Publisher
2015-06-23 17:26:00 -
Ramazan'da beslenme

Oruç tutanların mutlaka sahur yapmaları sağlığın korunması ve daha rahat oruç tutmaları açısından önemlidir.

SAHURDA BESLENME:

  • Sahurda süt, yoğurt, peynir, yumurta gibi protein kaynaklarından oluşan hafif bir kahvaltı ya da çorba, sebze ve zeytinyağlı yemeklerden oluşan hazmı kolay ve lifli bir öğün tercih edilmelidir.
  • Çay, kahve tüketimi çok fazla olmamalıdır. Bu besinler vücutta sıvı kaybına yol açar.  Ayrıca kansızlığa sebep olabilir.
  • Reflü gibi mide rahatsızlıkları olan kişilerin sahurdan sonra hemen yatmamaları sağlık açısından daha yararlı olur.

İFTARDA BESLENME:

  • Bütün gün aç kalındığı için mideye bir anda yüklenilmemelidir. Yaklaşık 16 saat boş kalan mideyi 15-16 dakikada doldurmak, kişiyi iftar sonrası rehavet, yorgunluk, uyku halsizlik ve hiperglidemiile istenmeyen sonuçlarla karşılaştırır. Bu yüzden oruç; 1-2 bardak su, 2-3 tane hurma veya bir kase çorba ile açıldıktan sonra bir süre ara verilmelidir. Hareket edilebilir veya namaz kılınabilir.
  • Yemek yavaş yavaş ve en az 15 kez çiğnenerek yenilmelidir.
  • Bir anda çok fazla su içmek, mideyi şişireceği için, yeterince yemek yenilemeyebilir ve sonra açlık hissedilebilir. Bu yüzden 1-2 bardak su ile oruç açılmalıdır.
  • İftarda bol yağlı yapılan yemekler yerine ızgara, fırında, haşlama gibi pişirme yöntemleri tercih edilmelidir.
  • Kan şekerini hızla yükselten besinler yerine posa miktarı fazla olan besinler (kepekli ekmek, çok tahıllı ekmek, çavdar ekmeği, kepekli makarna, kepekli pirinç, sebze, salata, meyve, kuru baklagiller, ceviz, fındık, badem gibi yağlı tohumlar gibi) tokluk hissi sağladığı için tercih edilmelidir.
  • Bütün yiyeceklerden miktarınca tüketilebilir. Pişirme yöntemi önemlidir. Kızartmalar, kavurmalar, yağlı yiyecekler, ağır şerbetli tatlılar daha az tercih edilmelidir.
  • İftar sonrası sindirimi kolaylaştırmak için 25-30 dakikalık yürüyüş gibi bir fiziksel aktivite eklenebilir veya teravih namazı kılınabilir.
  • İftar ve sahur arasında uyunulacaksa ek bir ara öğüne gerek yoktur, ama sahura kadar uyunulmayacaksa iftardan iki saat sonra bir ara öğün yapılmalıdır.
  • Ramazan beslenmesinde, iftarda çok fazla yüklenmeyip, sahurda daha çok yenilmelidir.

Üsküdar Özel Yunus Emre Hastanesi
Beslenme ve Diyetetik Uzmanı: Bahar AKÇİN

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23