• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Ramazan huzur ve bereketiyle geldi

Yeniakit Publisher
2019-05-06 14:49:00 - 2019-05-06 14:49:58
Ramazan huzur ve bereketiyle geldi

Manevi iklimin yoğun yaşandığı bin aydan daha hayırlı olan bu ayda, uzman isimlerle, orucu ve Ramazan ibadetinin faziletlerini siz değerleri okuyucularımız için konuştuk.

Müslümanların en kutsal zaman dilimi olan Ramazan’ı Şerif’in ilk gününe kavuştuk. İslam dünyasının heyecanla beklediği oruç ibadeti, müminlerin gönüllerini felaha ve huzura ulaştırmak için büyük bir fırsatı da beraberinde getirdi. Uzman isimlerle, orucu ve Ramazan ibadetinin faziletlerini siz değerleri okuyucularımız için konuştuk.

Oruç zinde tutar

Psikoterapist Adnan Kalkan: “Ramazan orucu da bir yönden sindirim sistemi ve fiziki katkıları olmakla beraber, diğer yönden insan psikolojisine ciddi faydaları vardır. Oruç tutmak vücudun daha zinde bir hale gelmesini sağlar. Sınava hazırlanan çocukların ders çalışmasını engellemesi gibi düşüncelerin kesinlikle yanlış olduğu, tam tersine beynin daha sağlam çalıştığı bilimsel açıdan tespit edilmiştir. Oruç, empatiyi kolaylaştırır. Başkasına fayda sağlayan kişiler psikolojik iyi oluş açısından daha yüksek düzeydedir.

Hoşgörü artar

Sosyolog Burak Çileli: “İnsanı derinliğine fert, genişliğine ise toplum planında incelediğimizde, gündelik yaşayışına yeni dahil olan veya hayatından çıkan her yeni faktörün zincirleme etkilerle onun bütün hayatına etki ettiğine, yeniden şekillendirdiğine şahit oluruz. Oruç toplumsal huzuru da sağlar. Kişiler arasındaki bağı güçlendirir. Faydalarını saymakla bitmeyen oruç ve ramazan ayı, hoşgörü ortamı oluşur.

Zekat malı temizler

Ekonomist S. Bilgehan Eren: “Ramazan’da verilen zekat ve fitreler malı temizler. Bakın, paraya hakimken paylaşmak ayrı bir ruh disiplinidir. Ayrı bir imtihandır İslam bunu emreder. Paylaşmaya teşvik eder. İslam’ın ekonomik bir anlayışının olduğunu anlıyoruz. Zengin ve fakir arasında zekat sayesinde gönül köprüleri kuruluyor. Bunu başka hiçbir nizamda göremezsiniz. Paylaşmak, infak, sofraları açma hep bu şuurun tezahürüdür ve alışkanlık kazandırmaya yöneliktir. Zekat bunun kurumsallaşmış halidir. Bu olayın hikmet tarafıdır.

Ramazan aile dostu

İlahiyatçı Yazar Zeynep Nurseli Güleç: “Ramazan 11 ayın sultanı aile ise devlet ve milletin. Ramazan 12 ay içinde en seçkin ay iken aile de cemiyet ve onun örgütlü hali olan devlet içinde en önemli kurumdur. Ramazan gibi aile de birleştiricidir. Anne ve babayı, dede ve nineyi, amca ve dayıyı hasılı birçok akrabayı tutkal gibi birbirine yapıştır. Ramazan aile dostudur, fakir fukara dostudur, dargınları barıştırma zeminidir, duaların arşa yükseldiği rahmet iklimidir. Madden ve manen bereketlendirir, güzelleştirir.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

Yeni Akit Gazetesi

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23