Ancak mevsimin ilk hasat edilen portakalında dikkat edilmesi gereken ayrıntılar vardır. Bu detayları herkes göremese de Mersinli narenciye üreticisi Kasım Sezgin, portakal seçerken dikkat etmeniz gereken incelikleri açıkladı.
AĞIR OLMALARI ÖNEMLİ
Yemek.com sitesinde paylaşılan içeriğe göre, Portakalların kabuğu ince ve parlak renkte olanları seçilmeli. Portakal alırken onları hafifçe sıkmaktan çekinmeyin. Büyüklüklerine göre ağır olan portakalların iyi çıkma olasılığı çok büyük. Kuru ve hafif gözüküyorlarsa ise yeterince sulu olmamaları muhtemel.
GÖBEK VARSA KORKMAYIN
Portakal seçerken göbeğinin olup olmaması size meyvenin sululuğu hakkında da ipuçları vermektedir. Çoğu insan bu inceliği bilmez ama portakalın altında bulunan bu küçük çukurun eğer bulunuyorsa portakalın sulu tatlı ve posalı olma ihtimali yüksektir. Bu nedenle böyle portakalların alınması tavsiye edilmektedir.
KABUK YAPISI VE RENGİ ELE VERİR
Kabuğu ince ve pürüzsüz yüzeyli çoğunlukla daha tatlı ve sulu olur. Kalın ve sert kabuklu olanlar ise daha az sulu olabilir. Diğer taraftan canlı ve parlak bir turuncu renge sahip olan portakallar ise tazedir. Soluk veya yeşilimsi renkte olanlar tam olgunlaşmamış olabilir.
SERİN VE KURU ORTAMDA SAKLAYINIZ
Portakal, serin ve kuru bir ortamda saklanarak tazeliğini daha uzun süre koruyabilir. Eğer kısa sürede tüketilecekse, güneş ışığından uzak bir meyve sepetinde oda sıcaklığında muhafaza edilebilir.
Ancak daha uzun süre dayanmasını istiyorsanız, portakalları buzdolabında, hava alabilen bir torba veya sebzelik çekmecesinde saklamalısınız. Nem oranını dengelemek için portakalların üzerine bir kağıt havlu koyabilirsiniz. Yıkamadan saklamak da, yüzeydeki doğal koruyucu tabakanın bozulmaması için önemlidir. Bu şekilde portakallar, birkaç hafta taze kalabilir.