• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Pirinç pilav kaç günde bozulur?

Pirinç pilavı sofraların olmazsa olmazlarındandır. Ana yemeklere eşlik eden pirinç pilavı lezzetiyle damakları şenlendirirken; ölçülü tüketilmediğinde kilo kontrolü yapmayanların işini zorlaştırır. Bolca pişirilen pirinç pilavının kaç gün içinde bozulacağını merak ediyorsanız doğdu yerdesiniz. İşte, merak ettiğiniz “Pirinç pilav kaç günde bozulur?” sorusunun cevabı.

Yeniakit Publisher
2019-12-14 17:36:00 -
Pirinç pilav kaç günde bozulur?

Pirinç pilavı sofraların olmazsa olmazlarındandır. Ana yemeklere eşlik eden pirinç pilavı lezzetiyle damakları şenlendirirken; ölçülü tüketilmediğinde kilo kontrolü yapmayanların işini zorlaştırır. Bolca pişirilen pirinç pilavının kaç gün içinde bozulacağını merak ediyorsanız doğdu yerdesiniz. İşte, merak ettiğiniz “Pirinç pilav kaç günde bozulur?” sorusunun cevabı. 

Pirinç pilavı ana yemeklerin yanında mutlaka ikram edilir. Bu leziz yemek ölçülü tüketilmediğinde kilo problemine yol açabilir. Fazladan pişirdiğiniz pilavı buzdolabıa kaldırdıysanız aklınızdan "Pilav bozulur mu?" sorusunun geçmesi son derece doğal. İşte, pirinç pilavı hakkında merak ettikleriniz.

Besin zehirlenmesi nedir?

Gıda zehirlenmesi; toksin, kimyasal veya bakteri, virüs veya parazit içeren gıdaların tüketilmesi sonucunda oluşan ve çok ciddi sağlık riskleri yaratabilen bir hastalık durumudur. Mikroplar veya bunların toksinleri, herhangi bir işlem veya üretim noktasında gıdaları kirletebilir. Evde iyi temizlenmeyen ya da eksik pişirilen gıdalar da zehirlenmeye neden olabilir. Gıda kaynaklı hastalıkların çoğu, kısa sürelidir ve kendiliğinde düzelme özelliğine sahiptir. Ancak bazı ciddi vakalarda fazla sıvı kaybı, böbrek rahatsızlıkları ve daha ciddi riskler olabilir.

Besin zehirlenmesi belirtileri nelerdir?

Gıda zehirlenmesi; toksin, kimyasal veya bakteri, virüs veya parazit içeren gıdaların tüketilmesi sonucunda oluşan ve çok ciddi sağlık riskleri yaratabilen bir hastalık durumudur. Mikroplar veya bunların toksinleri, herhangi bir işlem veya üretim noktasında gıdaları kirletebilir. Evde iyi temizlenmeyen ya da eksik pişirilen gıdalar da zehirlenmeye neden olabilir. Gıda kaynaklı hastalıkların çoğu, kısa sürelidir ve kendiliğinde düzelme özelliğine sahiptir. Ancak bazı ciddi vakalarda fazla sıvı kaybı, böbrek rahatsızlıkları ve daha ciddi riskler olabilir.

Pirincin faydaları nelerdir?

Suda yetişen tek tahıl olan pirincin, besin maddelerince zengin toprakları sevmesi ve ılık sularda yetişmesi ürüne yansımaktadır. Hemen hemen tüm çeşitleri protein, karbonhidrat, fosfor, demir, kalsiyum, B1,B2 vitaminleri ve az da olsa A ve C vitaminlerini içermektedir, içerdiği mineraller sayesinde kemik yapısının gelişimini, cildin ve tırnakların parlaklaşmasını sağlamaktadır. Pirinç alerjik olmayan bir gıda maddesidir. Özel hasta diyetlerinde ve verdiği tokluk hissiyle zayıflama diyetlerinde kullanılabilir. Aynı zamanda bağırsak hareketlerini düzenleyen, tansiyonu düşürücü etkisinden dolayı sıkça tüketilen pirinç, mutfakların vazgeçilmezidir.

 

Pirincin içerdiği karbonhidratlar vücudun enerji kaynağı olduğundan insan beslenmesinde büyük önemi vardır. Aynı zamanda ekonomik ve besleyicidir. Kaslarda depolanan daha sonra vücudun enerji ihtiyacını karşılayan karbonhidratlar, günlük kalori ihtiyacının karşılanması için beslenme uzmanlarınca tavsiye edilmektedir. Kas gelişiminde görevli amino-asitlerden  bünyesinde 8  adet mevcuttur. Aynı zamanda niasin, fosfor, demir gibi besleyici ve vücut için gerekli elementleri içermektedir. Sağlıklı beslenmemize olumlu katkısı olan bir pirinç çeşidi de kepekli diyet pirinçtir. Pirincin işlenmemiş hali olan çeltiğin en dış tabakası soyulduğunda ortaya kepekli pirinç çıkar. Bu kepek tabakası, vücut için gerekli olan B1,B2,B6,PP, E ve F vitaminleri ile potasyum, fosfor, kalsiyum ve flor gibi elementleri içerir.

 

Bu özellikleri ile kepekli pirinç, sindirim işlemini kolaylaştırır, kan şekerini kontrol ederek kolesterolü düşürür, vücudun vitamin ve mineral ihtiyaçlarını karşılar.

 

Pirinç pilav kaç günde bozulur?

Uzmanlar, pirinç pilavının piştikten sonra hızlıca tüketilmesi gerektiğini buzdolabında saklanmaması gerektiğini belirtiyor. Yapılan bilimsel çalışmalar buzdolabına giren pirinç pilavının besin zehirlenmelerine yol açabileceğini belirtiyor. Ancak pirinç pilavı pişirildikten sonra soğuyunca buzdolabına atılabilir. Bu şekilde pilavı 1 gün saklayabilirsiniz. Pilavı ısıtırken içerisine birkaç damla su damlatarak ısıtmanız yapışmayı önleyecektir.

 

 

 

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23

Bip İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23

Bip İhbar Hattı

Yaay İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23