• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Patatesin fayda ve zararları nelerdir?

Yeniakit Publisher
2016-03-12 11:43:00 -
Patatesin fayda ve zararları nelerdir?

Soframızdan çoğu zaman eksik etmediğimiz patatesin bir çok faydasının yanında zararı da vardır. İşte onlar...

Patates, toprak altındaki yumruları tüketilen bir bitki türüdür. Bol miktarda nişasta, ayrıca B ve C vitamini içerir. Ana vatanı ABD’dir ve ülkemizde en çok İç Anadolu Bölgesinde yetiştirilir.

Patates yemeği, salatası ve çorbası yapılabilen besleyici bir sebzedir. Besin değerlerinin azalmaması için kabukları mümkün olduğunca ince soyulmalı veya mümkünse hiç soyulmadan tüketilmelidir. Patates insana sağladığı faydalarla vazgeçilmez bir besin kaynağı olsa da; özellikle kızartılmış patatesler insan sağlığı için bazı tehlikeler taşımaktadır. Ama yine de faydası zararından kat kat fazla olan bu sebze, belirli aralıklarla mutlaka tüketilmelidir.

Patatesin Faydaları

  • İçerdiği yüksek magnezyum oranı sayesinde cilt sağlığına olumlu katkılar yapar ve cildi güzelleştirir.
  • Bol lifli yapısından dolayı bağırsakları iyi çalıştırarak temizler ve bu sayede kabızlık, kolon kanseri gibi hastalıkların önüne geçilmiş olur.
  • Vücuttan toksit maddelerin atılmasında yardımcı olur.
  • Eğer sert bir şey yuttuysanız, patates o sert cismin vücuda zarar vermeden vücuttan atılmasına yardımcı olur.
  • Tiroid bezlerinin düzenli çalışmasını sağlayarak başta guatr olmak üzere birçok hastalığın oluşmasını engeller.
  • Vücuda enerji veren patates vücuttaki halsizliğin ve yorgunluğun atılmasına yardımcı olur.
  • İçeriğindeki B vitaminleri sinir sisteminizi rahatlatmada yardımcı olur.
  • Bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara karşı koruma sağlar.
  • İçeriğindeki fosfor sayesinde cinsel gücü artırmada oldukça etkilidir 

Patatesin Zararları

  • Eğer vücudunuz patatine karşı duyarlı ise, ham patates size pek iyi gelmez ve alerjik reaksiyonlara sebep olabilir.
  • Kızartılmış patatesler, insan sağlığı açısından birçok tehlike taşımaktadır. İlk olarak sindirimi oldukça zordur ve hazımsızlığa sebep olabilir. Ayrıca aşırı tüketimi damar sertliği ve bazı iltihaplı hastalıklara sebep olabilir. Dişleri de yıpratarak zarar verir.
  • Yüksek kalorili olması sebebiyle diyet yapanlara sıklıkla tüketmeleri tavsiye edilmez.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23