• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
14
Yeniakit Publisher
 Pastırma nasıl yapılıyor?

2016-06-15 06:18:39
Pastırma nasıl yapılıyor?

Kırmızı eti sevenlerin vazgeçilmezleri arasında bulunan pastırmanın nasıl yapıldığını biliyor muydunuz?

#1
Foto - Pastırma nasıl yapılıyor?

Etin, çeşitli baharatlar ve sarımsakla yapılan çemenle bastırılarak, güneşte kurutulmasıyla üretilen pastırma, geçmişi bin 500 yıl öncesine kadar dayanan çok eski bir Türk yemeği.

#2
Foto - Pastırma nasıl yapılıyor?

Orta Asya'da yaşayan Hun ve Oğuz Türkleri, savaşa giderken yemeğe fazla zaman ayırmamak için yanlarına aldıkları tuzlanmış etleri, atların eyerinin altında veya bacaklarıyla sıkıştırarak, uzun süre bozulmadan koruyabiliyorlardı.

#3
Foto - Pastırma nasıl yapılıyor?

Türklerin göçü ile Orta Asya'dan Anadolu'ya gelen pastırma, tarih serüveni içinde günümüzde artık daha profesyonelce üretilerek, varlığını sürdürüyor

#4
Foto - Pastırma nasıl yapılıyor?

Türk sofralarının hala gözde yiyeceklerinden olan pastırma daha çok sığır etinden üretiliyor. Et, pastırma oluncaya kadar yaklaşık 1 ay boyunca farklı işlemlerden geçiriliyor. Kesimden sonra havanın sıcaklığına göre 4-8 saat dinlendirilen et, pastırma yapımına uygun biçimde kesiliyor.

#5
Foto - Pastırma nasıl yapılıyor?

Tuzlandıktan sonra üst üste istiflenerek bu haliyle bir gün dinlendirilen etler, sıcaklığa bağlı olarak 3 ile 10 gün arasında değişen sürede kurumaya bırakılıyor.

#6
Foto - Pastırma nasıl yapılıyor?

Bazı özel işlemlerin ardından bu kez gölgede ve birbirlerine değmeyecek şekilde 3 ile 6 gün bekletilen etlere daha sonra çemenleme işlemi yapılıyor.

#7
Foto - Pastırma nasıl yapılıyor?

Sıcak havada 10-24 saat, soğuk havada 1-2 gün çemende yatırılan etlerin bu süre sonunda çemenden çıkarılarak fazlalıkları alınıyor ve çemenli kurutma işlemi başlıyor. Çemenlenmiş olarak bir süre daha bekletilen et, pastırma olarak yenmeye hazır hale geliyor.

#8
Foto - Pastırma nasıl yapılıyor?

Kayseri'de, pastırmanın, kesimden son aşamasına kadar tüm işlemleri Karpuzatan bölgesindeki tesislerde gerçekleştiriliyor.

#9
Foto - Pastırma nasıl yapılıyor?

Pastırma, "Kazancılar Çarşısı"ndan alınır - Kayseri'nin sembollerinden olan, kente gelen yerli ve yabancı turistlerin tatmadan ve almadan gitmediği pastırma, kentte yoğunlukla Kazancılar Çarşısı'ndaki küçük dükkanlarda satılıyor.

#10
Foto - Pastırma nasıl yapılıyor?

Özellikle yaz mevsiminde tarihi çarşıdaki pastırmacı dükkanlarında, gurbetçilerin de gelmesiyle hareketlilik yaşanıyor. Ustalarca keskin et bıçağı ya da satırla ince dilimlere ayrılan pastırma, şehir dışına götürmek isteyenler için özel makinelerde vakumlanarak daha uzun süre muhafaza edilmesi sağlanıyor.

#11
Foto - Pastırma nasıl yapılıyor?

Pastırmanın kilogramı kalitesine göre 40 ile 90 lira arasında değişen fiyatlarla satılıyor.

#12
Foto - Pastırma nasıl yapılıyor?

Evliya çelebi Seyahatnamesi'nde "pastırma" - Evliya Çelebi'nin Seyahatnamesi'nde pastırma "lahm-ı kadit namı ile şöhret bulan kimyonlu sığır pastırması ve miskli et sucuğu hiçbir yerde yoktur. İstanbul'a hediye olarak gider" ifadeleriyle anlatılıyor.

#13
Foto - Pastırma nasıl yapılıyor?

Yapımı ve kalitesiyle ün yapan Kayseri pastırması çok sayıda yerli marka ile tarihten günümüze haklı ününü ve lezzetini sürdürüyor.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23