• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Osmanlı’da asla sömürge anlayışı yoktur

Yeniakit Publisher
2016-03-02 07:30:00 -
Osmanlı’da asla sömürge anlayışı yoktur

CUMHURBAŞKANI Recep Tayyip Erdoğan, Gana Parlamentosu Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada “Osmanlı yönetiminde asla bir sömürge anlayışı yoktur. Tam tersine Osmanlı her yerde olduğu gibi Afrika’da da halkların geçmişlerine, inançlarına, dillerine, geleneklerine saygı duyan, hoşgörü ve adaletin esas olduğu bir yönetim anlayışı sergilemiştir” dedi. GANA Devlet Başkanı John Dramani Mahama da, Gana Milli Cami Külliyesi’nin kurulmasına verdiği desteklerden dolayı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Türkiye’ye teşekkür etti. Mahama, Türkiye’nin Suriye’de barışın sağlanması için oynadığı rolü takdir ettiklerini belirterek “Gana, Türkiye’nin yanında” diye konuştu.

SERDAR ARSEVEN / AKRA - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Gana Parlamentosu Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada “nde asla bir sömürge anlayışı yoktur. Tam tersine Osmanlı her yerde olduğu gibi Afrika’da da halkların geçmişlerine, inançlarına, dillerine, geleneklerine saygı duyan, hoşgörü ve adaletin esas olduğu bir yönetim anlayışı sergilemiştir” dedi.

ERDOĞAN, GANA PARLAMENTOSU’NDA KONUŞTU

Erdoğan, Gana Parlamento Başkanı Edward Adjaho’yu makamında ziyareti sonrasında, Gana Parlamentosu Genel Kurulu’na hitap etti. Burada konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bu yüksek çatı altında Gana Meclisi’nin siz değerli üyelerine hitap etmekten büyük bir mutluluk duyuyorum. Şahsıma ve ülkeme sağlanan bu imtiyazdan dolayı sizlere şükranlarımı sunuyorum. Sözlerime başlarken öncelikle Türk halkının sevgilerini ve iyi dileklerini sizlerin aracılığıyla tüm kardeş Gana halkına iletmek istiyorum” diyerek başladı.

BAĞIMSIZLIK MÜCADELESİ DİĞER AFRİKA ÜLKELERİNE ÖRNEK TEŞKİL EDİYOR

Gana’nın kıta tarihinde müstesna bir yerinin olduğunu belirten Erdoğan, ülkedeki bağımsızlık mücadelesinin, diğer Afrika ülkelerine örnek teşkil ettiğini, bu süreçte oynadığı tarihi rolle öne çıkan Gana’nın ilk Cumhurbaşkanı Kwame Nkrumah’ı saygıyla andığını söyledi. Erdoğan, Türkiye’nin, binlerce yıllık bir devlet geleneğine sahip bir milletin 20. yüzyılda kurulmuş son devletinin adı olduğunu vurguladı.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

TÜRKİYE, TÜM MAZLUM MİLLETLER İÇİN ÜMİT KAYNAĞI

Cumhurbaşkanlığı forsunda yer alan 16 yıldızın her birinin önemli devletleri temsil ettiğinin bilgisini paylaşan Erdoğan, “Bir önceki devletimiz Osmanlı, üç kıtaya yayılan 600 yıllık bir egemenliğin ardından Birinci Dünya Savaşı’nı takip eden yıllarda yıkılmaya yüz tutmuştur. Dönemin tüm büyük güçlerinin saldırısına maruz kalan milletimiz, elinde kalan son toprakta bulunan Anadolu ve Trakya’da verdiği destansı bir kurtuluş mücadelesi sonunda Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ni kurmayı başardı. Bu başarı, sömürge rejimleri altında yaşayan yüzlerce milyon insan için, tüm mazlum milletler için ilham ve ümit kaynağı olmuştur.”

OSMANLI, BÖLGEDE HAYIRLA YAD EDİLMEKTEDİR

Erdoğan, Türkiye’nin Afrika ile ilişkilerinin köklü bir geçmişi bulunduğuna işaret ederek, “Özellikle Kuzey ve Doğu Afrika’yı uzun asırlar boyunca yönetimi altında bulunduran Osmanlı, bıraktığı sayısız eserle bölgede bugün hâlâ hayırla yad edilmektedir. Osmanlı yönetiminde asla bir sömürge anlayışı yoktur. Tam tersine Osmanlı her yerde olduğu gibi Afrika’da da halkların geçmişlerine, inançlarına, dillerine, geleneklerine saygı duyan, hoşgörü ve adaletin esas olduğu bir yönetim anlayışı sergilemiştir. Dikkat ediniz, geçmişte Osmanlı yönetimi altında bulunan ve bugün bağımsızlığını elde etmiş hiçbir yerde sömürgeye veya kültürel hegemonyaya dair en küçük bir iz bulamazsınız. Mesela hiçbir ülke kendi dilini terk edip, Türkçe’yi konuşabilir veya resmi dil olarak benimsememiştir. Hiçbir inanç kurumu, zorla din değişikliğine maruz kalmamıştır. Kuzey Afrika ve Doğu Afrika bunun en son örnekleridir” dedi.  

TERÖR KARŞISINDA TAVIR ALMAK DURUMUNDAYIZ

Mahama ile görüşmelerinde, Afrika’da Gana, Nijerya ve bu bölgedeki terörle ilgili sıkıntıları ele alırken, aynı şekilde Türkiye’deki teröre ilgili yaşananları da değerlendirme fırsatı bulduklarına dikkati çeken Erdoğan, “35 yıldır bölücü terörle mücadele eden bir ülke olarak, terör örgütlerinin hedeflerini, yöntemlerini çok iyi biliyoruz. Gençlerimiz bizim geleceğimizdir. Dini, dili, ırkı olmayan bu terörü, dünyada tüm ülkeler hep birlikte lanetlemek ve karşısında tavır almak durumundayız. Türkiye, Gana’nın ve Ganalı kardeşlerinin yanındadır” şeklinde konuştu.

TİCARET HACMİNDE HEDEF, 1 MİLYAR DOLAR

Gana ile Türkiye arasında 5 yıl içinde 18 anlaşma ve muhtıra imzalandığını hatırlatan Erdoğan, “Ziyaretim vesilesiyle imzalanan anlaşma ve mutabakat muhtıraları inanıyorum ki mevcut iş birliğimizi daha da tahkim edecektir” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasına şöyle devam etti:

“Şu an 400 milyon dolar olan dış ticaret hacmimizi inanıyorum ki 2020’de 1 milyar dolara çıkaracağız. Bugün 150’yi aşkın firmamızla buradayız. Firmalarımız, Gana’nın ihtiyacına binaen enerji, alt yapı ve konut inşaatı olmak üzere özellikle Gana’nın ekonomik kalkınma çabalarına doğrudan yatırımlarıyla katkıda bulunmaya kararlıdır. Biz de kendilerini teşvik edeceğiz.”

MAHAMA’DAN TÜRKİYE’YE CAMİ TEŞEKKÜRÜ

Gana Devlet Başkanı John Dramani Mahama da, Gana Milli Cami Külliyesi’nin kurulmasına verdiği desteklerden dolayı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Türkiye’ye teşekkür etti.

Mahama, Türkiye’nin Suriye’de barışın sağlanması için oynadığı rolü takdir ettiklerini belirterek “Gana, hem Suriye hem de terörle mücadelede Türkiye’nin yanında durmaya devam edecek” diye konuştu.

ERDOĞAN’A BAKANLAR DA EŞLİK ETTİ

Erdoğan’ın parlamentodaki konuşması sırasında Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreter Yardımcısı ve Sözcüsü İbrahim Kalın da hazır bulundu.

YAŞASIN TÜRKİYE, YAŞASIN GANA İŞBİRLİĞİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, resmi ziyaret için bulunduğu Gana'da Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK)’e katılarak konuşma yaptı. Erdoğan son 18 yılda Sahra altı ülkeler ile ticari hacmin yaklaşık 10 kat arttığını belirtti.

Erdoğan, G-20 zirvesinde özellikle Afrika'nın sorunlarına özel önem verildiğini hatırlattı. Türkiye’nin Afrika'da büyükelçilikler açmaya devam edeceğini söyleyen Erdoğan, “Gana'nın gelecekte Afrika'nın önemli ülkelerinden biri olacağı açıktır. Türkiye de bölgede yer alacak. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Akra Belediyesi'ne 30 adet otobüs hibe edecek” dedi.

Erdoğan, Afrika ülkeleriyle Türkiye arasındaki ticari ilişkilerden söz ederken şöyle konuştu, “18 yıl önce Türkiye'nin Sahra altı ülkelerine ticaret hacmi 584 milyon dolardı. Şu an bu rakam 6 milyar dolar seviyesine ulaştı.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşmasını, “Yaşasın Türkiye, yaşasın Gana işbirliği” diyerek tamamladı.

 

Kaynak: Yeni Akit Gazetesi
Yeni Akit Gazetesi

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23