• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

O 400 yıllık barışın mimarı

Yeniakit Publisher
2013-06-01 21:37:00 - 2013-06-01 21:38:25
O 400 yıllık barışın mimarı

Geçtiğimiz 29 Mayıs günü temeli atılan ‘Yavuz Sultan Selim Köprüsü’ ile ilgili isim tartışması devam ediyor. Konuyla ilgili bir açıklama yapan Gazi Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Nurullah Aydın, belirlenen ismin verilebilecek en uygun isim olduğunu

OSMAN YİĞİT / ANKARA
Yavuz Sultan Selim hakkında, “İstanbul boğaz köprüsüne adı konmamalıydı. İstanbul’la hiç alakası yok”, “O Farsça şiir söylüyordu. Şah İsmail Türk’tü, Türkçe şiir yazıyordu”, “40 bin alevi kesti. Çaldıran savaşı ile Müslüman kanı döktü”, “Çaldıran Savaşı ile 2 Türk devleti birbirini kırmıştır” şeklindeki söylemleri hatırlatan Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Nurullah Aydın şunları kaydetti: “Şehzadeliğini Trabzon Sancağı’nda yaptı. Şah İsmail’in Anadolu’yu sinsice ele geçirme planları ve girişimleri neticesi, Anadolusuz bir Türkiye’nin de sadece Balkanlarla ayakta duramayacağı fikri ile babasını uyardı. Ancak önlem alınmaması üzerine iktidarı ele aldı. O Stratejik bir deha, tarihin kaydettiği en büyük komutanlardandı.”
KURDUĞU SİSTEM ORTADOĞU’YA BARIŞ GETİRDİ
“Ortadoğu coğrafyasını ele geçirdi. 400 yıl sürecek sistemi kurudu. Tarihte hiç bir komutan Yavuz dışında Ortadoğu’yu tamamıyla ele geçirememişti. 1918 de İngilizler ve Fransızlar bölgedeki egemenliği sürdüremedi. 1960’lardan sonra ABD de sürdüremedi. Daha şehzadeliği döneminde Anadolu da birliği sağlamak için mücadele etmiştir.”
VALİLİĞİ SIRASINDA DA FATİHTİ
“Valiliği sırasında Gürcüler üzerine üç sefer yaptı. Kütayis seferinde Kars, Erzurum, Artvin illeri ile birçok yeri fethetti (1508). Buralarda yaşayan Gürcülerin hepsi zorlama olmaksızın müslüman oldular. Türk İslam Osmanlı Devletinin doğu ve güneyini güvence altına almak için Çaldıran savaşını İran Safevi devletine karşı verdi. Yavuz Sultan Selim tahta çıktığında, Osmanlı Devleti sıkıntılı bir dönem yaşıyordu. Bu bunalımlı dönemin en büyük sebebi Doğu’daki Safevi Devletinin Osmanlının iç işlerine müdahalesiydi. Bu devletin ortadan kalkmasıyla huzur sağlanacak ve Türkistan yolu Osmanlılara açılacaktı. En büyük amacı doğudaki bütün Türk İslam devletlerini tek bir devlet çatısı altında birleştirmekti. 1514 yılı baharında ordusuyla birlikte İran seferine çıktı. Tebriz’e doğru yürüyüşüne devam etti.”
İSLAM BİRLİĞİ İÇİN ÇALIŞTI
“Türk-Osmanlı topraklarını en çok genişleten hakandır. İstanbul ve Anadolu’da imar çalışmalarında bulundu. İlk Türk Osmanlı halifesidir. İslam dünyasını birleştirmek ve tek merkezden yönetmek üzere halifeliği aldı. 29 Ağustos 1516’da Hilafet Abbasi soyundan Osmanlı Soyuna geçti. Yavuz Sultan Selim, Ayasofya Camii’nde yapılan bir törenle, son Abbasi halifesi Üçüncü Üçüncü Mütevekkil’den Haremeyn-i Şerifeyn, yani Mekke ve Medine’nin hizmetkarı ünvanını devraldı ve böylece bütün Müslümanların dini ve siyasi lideri oldu. Osmanlı İslam İmparatorluğunun topraklarını devraldığında 2 milyon 375 kilometrekareden, 2,5 kat büyütüp 1 milyon 702 bin kilometrekaresi Avrupa’da, 1 milyon 905 bin karesi Asya’da, 2 milyon 905 bin metrekaresi Afrika’da olmak üzere toplam 6 milyon 557 bin kilometrekareye çıkarmıştır.”
KATLİAM İDDİASI TAMAMEN İFTİRA
“Yavuz, mezhepçilik yapacak kadar küçük bir devlet adamı değildir. Nitekim iki yıl at sırtında İslam dünyasının birliğini sağlamak için gayret etmiştir. Katliam iddiası gerçek dışıdır. Alevi katliamı yaptığına ilişkin hiçbir tarihi kayıt yoktur. Katliam iddiası; İran ve batı kaynaklı gerçekdışı iftiralar; ithamlardır. Neden yapsın? Şimdiye kadar toplu mezar çıktı mı? O dönem İstanbul dışındaki şehirlerinin nüfusu ortalama On’ar bin kişidir. İddia gerçek olsa aşağı yukarı 4 büyük şehrin tarihten silinmiş olması gerekir. Böyle bir gelişmenin de kayıtlarda olmaması düşünülemez. Herşeyi kayıt altına alan Osmanlı arşivlerinden özellikle vergi kayıtlarında böyle bir olayı işaret eden hiçbir kayıt bulunmamaktadır.”
 

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23