İstihbarat çevreleri paralel yapılanma ile mücadelenin en önemli adımlarından biri olarak görülen MİT kanununun bir an önce TBMM gündemine alınması gerektiğini belirttiler.
MEHMET ÖZMEN-İSTANBUL - İstihbarat çevreleri paralel yapılanma ile mücadelenin en önemli adımlarından biri olarak görülen MİT kanununun bir an önce TBMM gündemine alınması gerektiğini belirttiler. Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Kanunu’nda değişiklik öngören yasa teklifi, eleştirilen maddelerde yapılan değişikliklerin ardından İçişleri Komisyonu’ndan geçmişti. Yerel seçimler öncesi askıya alınan tasarının 8 Nisan’da açılacak TBMM’ye gönderilmesi bekleniyor.
KAYNAK: MİT İDEOLOJİK DEĞİL SİYASİ OPERASYONLAR HEDEF OLMALIDIR
MİT’in görev ve yetkilerini yeniden tanımlayan ve teşkilata operasyonel kabiliyetler kazandıracak yasa tasarısının çok önemli olduğunu ifade eden MİT Eski Daire Başkanı Prof. Mahir Kaynak, “Meclis gündemine getirilerek derhal yasalaşması gerekir. Bugüne kadar MİT’in hedefi ideoloji olarak yanlış tespit edilmişti, şimdi ise siyaset olarak tespit edilecek. Kesinlikle Meclis gündemine getirilerek kanunlaştırılması gerekir. MİT bu zamana kadar ideolojiyi hedef sayıyordu halbuki ideoloji değil siyasi operasyonlar hedef olmalıdır” dedi.
“MÜSLÜMAN İNSANLARA YÖNELİK BİR TEHDİDİN ORTADAN KALDIRILMASI ÇOK ÖNEMLİDİR”
Seçimler nedeniyle MİT yasasına ara verildiğini hatırlatan Emniyet İstihbarat Dairesi eski Başkan Vekili Bülent Orakoğlu, “MİT yasasının Türkiye’nin ulusal ve genel güvenliği açısından çok önemli olduğuna inanıyorum. Türkiye’de baktığımız zaman Milli İstihbarat Teşkilatı’nın batının etkisinde olduğunu çok açık biçimde görülüyor. Bu uzun yıllar devam etti. Hatta AK Parti’nin kuruluşuna kadar devam ettiği de söyleyebiliriz. AK Parti kurulduktan sonra Türkiye’nin Ortadoğu ve dünyada bağımsız bir dış politika izlemek için milli çıkarlarımıza, milli güvenliğimize önem vermesi, bunun dışında Türkiye’nin içini karıştıran başörtüsü sorununun kamusal alanlarda ve diğer alanlarda çözülmesi, Türkiye’de iç tehdit dediğimiz ‘irticanın’ kaldırılması, Türkiye’de yaşayan Müslüman insanlara yönelik bir tehdidin ortadan kaldırılması çok önemlidir” dedi.
“28 ŞUBAT DÖNEMİNDE İSRAİL MİT’E SIZDI”
Türkiye’de içi sürekli kaşınan unsurların ortadan kaldırıldığını ifade eden Orakoğlu, “Milli İstihbarat Teşkilatı’nın Türkiye’nin içini kaşımak için Türkiye de birlik ve beraberliğin bozulmasına, kamplaşmasına yönelik bir psikolojik harekat uygulanmasına yönelikti. Burda MİT’in içe dönük yapısı, Türkiye’nin en önemli sorununun, dış ülkelerden, küreselleşmeden gelen saldırılara karşı Türkiye’nin korunması gerekirken, Türkiye kendi içerisinde inançlı insanları iç tehdit olarak kabul edip, bunlara yönelik bir çalışma içerisine girmişti. Bunu en bariz 28 Şubat postmodern darbe sürecinde gördük. İsrail 28 Şubat döneminde MİT içerisine sızdı ve o dönem bazı müsteşarları İsrail’in MİT’in kozmik odalarına soktuğu iddia edilmişti. Bu son derece vahim bir durum” olduğunu söyleyerek, AK Parti’nin iktidar olmasından sonra özellikle 2005 yılından itibaren Türkiye’nin Ortadoğu ve dünyada bağımsız ve milli politika izlediğini ifade etti.
MİT Yasası’nın paralel yapının ortadan kaldırılması için çok önemli olduğunu belirten Orakoğlu, “Uluslararası hukuk olarak hükümet tarafından MİT’e yetki verilmesi gerekiyordu” dedi.