• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Milleti böyle aldattılar! Ecevit idam cezasını kaldırırken bunu vaat etmişti...

Yeniakit Publisher
2019-12-07 15:52:00 - 2019-12-07 16:12:52
Milleti böyle aldattılar! Ecevit idam cezasını kaldırırken bunu vaat etmişti...

İdam cezasının cinayetleri önlemedeki caydırıcı etkisi tartışılırken, solakların eski lideri Bülent Ecevit'in idamın kaldırılması karşılığı millete verdiği vaadler, arşivlerdeki tozlu gazete kupürlerinde kaldı.

Muhammed Recep KAYA   Yeniakit.com.tr  Türkiye'de uygulanan idam cezaları, 1984'ün Ekim ayından itibaren mahkemelerin ölüm cezaları Meclis'te onaylanmadığı için infaz edilmedi. 1991 yılında çıkarılan bir afla yaklaşık 500 ölüm cezası dosyası, 10 yıl ağır hapse dönüştürüldü ve 2002'deki yasayla da fiilen uygulanmamış olan tüm idam kararları, ömür boyu hapse çevrildi.

İdam cezasının kaldırılması teklifini CHP'nin efsane lideri Bülent Ecevit'in Başbakan olduğu koalisyon hükümeti verdi.

Ecevit'in idamı kaldırması, PKK elebaşısı Abdullah Öcalan'ın ABD tarafından "idam cezasına çarptırılmaması şartıyla" teslim edildiği senaryosuna dayandırıldı. Ecevit sonra da "ABD, Öcalan'ı bize niye verdi anlamadım." diyerek bir pişmanlığını dile getiriyordu.

Türk solu her zaman idama karşı durdu

Sosyal demokratlar dahil Türk solunda öteden beri idam cezasına karşı genel bir tavır vardı. Bu kesimin ikna edilmesi gerekiyordu, İskandinav sistemi hayranı Ecevit tıpkı bu coğrafyadaki gibi, Türkiye'de de idamın kaldırılmasını istiyordu. İkna için "Avrupa Birliği'ne tam üyelik." kartını ileri sürdü.

Vaadler arşivlerin tozlu sayfalarında kaldı

Yeniakit.com.tr'nin arşivlerin tozlu raflarından çıkarttığı gazete kupürlerinde Ecevit toplumu ikna etmek için "İdam kaldırılırsa AB'ye tam üye olacağız" vaadinde bulunmuştu.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

Ecevit başbakan iken 11 Haziran 2000 tarihinde Diyarbakır’da bölge valileri ve işadamlarıyla bir araya gelmişti. DSP kongresinde konuşan Ecevit, idam cezasının en kısa sürede kaldırılması gerektiğini yineledi. Ecevit, "İdam cezası kaldırılırsa, hem yurtdışındaki suçluları getirip yargılarız, hem de Avrupa Birliği’ne tam üyelik yolunda en büyük engeli ortadan kaldırmış oluruz." vaadini ortaya attı.

Ecevit'in idam cezasının kaldırılması için Diyarbakırlıları ikna etmek için sarfettiği sözleri salondakilerden büyük alkış aldı ancak arada ilginç bir olay da yaşandı. 30-35 yaşlarındaki bir vatandaş, zafer işareti yaparak, “Yaşasın barış, idama hayır.” sloganlarıyla Ecevit’in konuşma yaptığı kürsünün önüne atladı. Basında güvenlik görevlilerince uzaklaştırılan bu kişinin "akli dengesinin yerinde olmadığı" iddia edildi.

İdam cezasının cinayet ve terör olaylarının önlenmesinde caydırıcılık sağlayıp sağlamayacağı tartışılırken, tıpkı Ecevit'in vaatlerinin yer aldığı gazete kupürleri gibi Türkiye'nin AB'ye tam üyeliği de arşiv raflarında değerlendirileceği günü bekliyor.

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

ismime luzum yok

devlet bahceli o zaman antalya tapu kodastro mudurumuydu?

Şenol

Kısasda hayat vardır
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23