Kuzu külbastı nasıl yapılır? Kuzu külbastı tarifi
Kuzu külbastı yanında közlenmiş soğan, domates ve biberlerle servis ettiğinizde kimsenin hayır diyemez. İşte kolay kuzu külbastı tarifi
Kuzu külbastı nasıl yapılır? Kolay tarif
Yapımı için malzemeler
- 500 gram kuzu külbastı eti
- 2 çay bardağı zeytinyağı
- 5 diş sarımsak
- 1 tatlı kaşığı toz kırmızı biber
- 1 tatlı kaşığı kuru kekik
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı karabiber
Kuzu külbastı tarifi Nasıl yapılır?
Sarımsakları rendeleyip içine baharatları ekleyin. Zeytinyağını da diğer malzemelere ilave edip hepsini güzelce karıştırın. Etleri sosun içine alıp elinizle masaj yaparak etin sosu iyice çekmesini sağlayın. Sos kabının üzerini streç filmle kapatın. Kabı buzdolabına kaldırın ve 2 saat dinlendirin. Mümkünse döküm bir tavayı, döküm tavanız yoksa kalın tabanlı yapışmaz yüzeyli tavanızı 10 dakika kadar ısıtın. Tava yeterince ısınınca üzerine etleri yerleştirin. Etleri 15 saniyede bir çevirerek toplam 4 dakika pişirin. Pişen etleri bir çelik tencerede kapağı kapalı halde 5 dakika kadar dinlendirdikten sonra servis edin. Afiyet olsun!
Külbastı nedir? Hayvanın neresidir?
Külbastı eski atalardan günümüze ulaşan et pişirme yöntemi olarak bilinmektedir. Külbastı yapımı için kullanılacak etler özel olarak kesilip ince dilimler şeklinde hazırlanıp dövülerek hazırlanıp özel yapılmış sos içinde bekletildikten sonra mangal kömürü şeklindeki odun kömüründe pişirilmesi ile elde edilmektedir.
Külbastı hayvanın döş kısmından kola yakın yerinden elde edilen kemiksiz et olarak bilinmektedir. Külbastı yassı şekilde dilimlenerek hazırlanmaktadır.
Külbastının tarihi
Külbastı eski Türklerde göçebe hayat sürülmesi ile yaygın şekilde tercih edilen bir pişirme yöntemi ve et yemeğidir. İlk insan topluluklarının da avcılık ve toplayıcılık zamanlarında ateşin bulunmasıyla külbastı pişirip yedikleri o dönemlerden günümüze kadar ulaşmış bir yöntem olduğu bilinmektedir.
Külbastı etinin hazırlanmasında kırmızı etin yanı sıra beyaz et yapımı daha sonraları üretilmiş hayvan çiftliklerinde üretilen hayvanlar ile elde edilir hale gelmektedir.
Külbastı hazırlanması için hayvanın etinin yumuşak ve sinirsiz bölgeleri tercih edilmektedir.