• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Kutsal Topraklardan Gelen Son Tren!

Yeniakit Publisher
2015-07-30 16:32:00 -
Kutsal Topraklardan Gelen Son Tren!

Mekke, Medine ve Kabe’nin yüz yıllık fotoğrafları Taksim Metrosu Sanat Galerisi’nde sergilenmeye devam ediyor. 10 Ağustos’a kadar sergilenecek olan 70 adet fotoğrafın birbirinden ilginç hikayeleri görsel bir şölen eşliğinde ziyaretçilerini bekliyor.

MUSTAFA DURMAZ / İSTANBUL - Sultan II. Abdülhamid’in Yıldız albümlerinden ve Medine Müdafii Fahreddin Paşa’nın koleksiyonundan oluşan sergide; Kâbe’nin yanısıra Medine’deki imar faaliyeleri ve Hicaz Demiryolu fotoğrafları dikkat çekiyor.

KUTSAL TOPRAKLARDAKİ SON SEFER VE SON SURRE ALAYI

IRCICA  ve İBB Kültür A.Ş. tarafından hazırlanan serginin fotoğrafları arasında kutsal topraklardan yapılan son Hicaz Demiryolu Seferi ve en son gerçekleştirilen Surre Alayı fotoğrafları da bulunuyor.

MEDİNE İSTASYONU’NDAN SON UĞURLAMA

Sergide,  Fahreddin Paşa tarafından Babü’s-Selâm Meydanı’ndan Menaha Meydanı’na açılan hatta işleyen ve Medine İstasyonu yoluyla 14 Mayıs 1917'de İstanbul'a ulaşan son tren seferinin fotoğrafı yer alıyor.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

Hi­caz De­mir­yo­lu hat­tı 1908 yı­lın­da açıl­dık­tan son­ra, Hay­fa ile Şam ara­sın­da her gün, Şam ile Me­di­ne ara­sın­da haf­ta­da üç gün kar­şı­lık­lı yol­cu ve ti­ca­ri eş­ya ka­tar­la­rı ça­lış­ma­ya baş­la­dı. Hi­caz De­mir­yo­lu­nun ilk se­fe­ri 27 Ağus­tos Per­şem­be gü­nü, İs­tan­bul’dan ge­len mi­sa­fir­ler­le be­ra­ber, Şam şeh­rin­den Me­di­ne-i Mü­nev­ve­re is­ti­ka­me­ti­ne ha­re­ket et­ti. Tren­de, dev­let adam­la­rın­dan mü­te­şek­kil ka­la­ba­lık bir he­yet­ten baş­ka, yer­li ve ya­ban­cı pek çok ga­ze­te­ci bu­lu­nu­yor­du. Özel tre­nin bir bü­yük sa­lon-va­go­nu, bir lo­kan­ta­sı, bir mes­cid va­go­nu ve üç de yol­cu va­go­nu var­dı Hi­caz hat­tı­nın İs­tan­bul’a son se­fe­ri, Me­di­ne’nin düş­me­si üze­ri­ne Mu­kad­des Emanet­ler’in ta­şın­ma­sı için ce­re­yan et­ti.

70 ADET TARİHİ FOTOĞRAF, 10 AĞUSTOS’A KADAR SERGİLENECEK

Taksim Metrosu Sanat Galerisi’nde 10 Ağustos’a kadar sergilenecek olan 70 adet tarihi fotoğraf, İslamiyet açısından kutsal olarak kabul edilen mekanların ve o dönemlerdeki sosyal hayatın farklı karelerini bir araya getirerek kültürel mirasa katkı sunmayı amaçlıyor. Fotoğraflar, Mekke ve Medine tarihinin 19. yüzyıl sonu- 20. yüzyıl başı dönemindeki altyapı ve inşaat faaliyetleri, tarihi mekânların onarımı ve korunması, hac ve kamu hizmetleri gibi çeşitli yönlerini yansıtıyor.

Sergi, 10 Ağustos’a kadar Taksim Sanat Galerisi’nde 10.00-19.00 saatleri arasında ziyaret edilebilir.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23