• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
9
Yeniakit Publisher
Kızartma yiyince vücudumuza neler oluyor?

2015-09-28 21:37:09
Kızartma yiyince vücudumuza neler oluyor?

Kızartarak pişirme yönteminde, yağın yüksek sıcaklıklara ulaşması gerekir. Yüksek sıcaklığa ulaşan yağ, termometre ile ölçüldüğünde ya da pratikte ‘cıs’ sesi çıkardığında yanma noktasına ulaşmış anlamına geliyor. Bu noktada yağlar kendi yapısını kaybeder ve trans yağ oluşumu gerçekleşir. Bu da sağlık üzerinde bir çok olumsuz etkilere neden olur. İşte kızartma yediğimiz zaman neler olduğunun yanıtı:

#1
Foto - Kızartma yiyince vücudumuza neler oluyor?

Trans formuna geçen yağın vücuda birçok zararı vardır. Bunların başında kalp damar hastalıkları ( LDL kolesterolün yükselmesi, HDL kolesterolün düşmesi, kalp krizi olasılığında artış) riskinin artması gelir.

#2
Foto - Kızartma yiyince vücudumuza neler oluyor?

İnsüline yanıt azalmasına bağlı diyabet gelişimi gözlenebilir. Karaciğerin tam fonksiyon gösterememesine bağlı toksik öğelerin yok edilmesinde aksamalar gelişebilir.

#3
Foto - Kızartma yiyince vücudumuza neler oluyor?

Hücre zarının yapısını bozarak, hücrelerin fonksiyon gösterememelerine neden olabilir. Ayrıca kızartma yöntemi ile yiyeceklerin kanserojen özellik kazandığı unutulmamalıdır. Bu durum kanser gelişme riskini arttırabilir.

#4
Foto - Kızartma yiyince vücudumuza neler oluyor?

Bunun yanı sıra fazla kalori alımına neden olup obezite gelişimini tetikler.Kızartma yöntemi kullanılarak yapılan etler, tavuklar, balıklar ve sebzeler ( patates, kabak, patlıcan, biber vb. ) besin değerini kaybeder.

#5
Foto - Kızartma yiyince vücudumuza neler oluyor?

Etler protein kalitesini, sebzeler ise vitamin ve mineral değerlerini kaybeder.

#6
Foto - Kızartma yiyince vücudumuza neler oluyor?

Kızartma ile balıkta bulunan omega 3 yağ asitleri kızartma yağına geçerek yok olur.

#7
Foto - Kızartma yiyince vücudumuza neler oluyor?

Bunların yanında kızartma yöntemi ile bu gıdalar zararlı özellik kazanır.

#8
Foto - Kızartma yiyince vücudumuza neler oluyor?

Gıdaların yapısında bulunan protein (et, tavuk, balık proteinden zengindir) ve şekerin (patatesin nisaştası) yüksek sıcaklıktaki reaksiyonları sonucunda akrilamid adı verilen madde oluşur. Bu oldukça zararlı ve kanserojen bir maddedir.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23