• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
21
Yeniakit Publisher
Kırmızı biberin etkilerine inanamayacaksınız...

2016-06-07 23:52:34
Kırmızı biberin etkilerine inanamayacaksınız...

Acı biberin ağzınızı yakmanın ötesinde vücudunuza olan öyle etkileri var ki...

#1
Foto - Kırmızı biberin etkilerine inanamayacaksınız...

Acı biber yediğimizde ağızda yanma ve sıcaklık hissi oluşur ve aslında bu acı, dokuda bir hasar gerçekleştirmez.

#2
Foto - Kırmızı biberin etkilerine inanamayacaksınız...

ABD'deki Massachusetts Genel Hastanesi'nden Dr. Clifford Woolf ve Dr. Ru-Rong Ji, ağızdaki proteinlerin, acı biberin aktif maddesi olan ve tadının 'acı' olmasına yol açan kapsaisin (capsaicin) maddesine tepki verdiğini söylüyor.

#3
Foto - Kırmızı biberin etkilerine inanamayacaksınız...

'TRPV1' adı verilen protein, biberdeki kapsaisinin yol açtığı acının etkisiyle, ilgili hücrelere kimyasal sinyaller yolluyor.

#4
Foto - Kırmızı biberin etkilerine inanamayacaksınız...

Bu proteinin harekete geçmesi tek bir molekül tarafından düzenleniyor. Biberdeki kapsaisin de işte bu proteini uyarma kabiliyetine sahip.

#5
Foto - Kırmızı biberin etkilerine inanamayacaksınız...

Fakat sıcaklık yükselmeden böyle bir şey oluyormuş hissi verir, olmayan bir tehlikeye karşı beyni uyarır. Bu yüzden acı biber yedikten sonra "ağzımız yanar", "sıcak basar".

#6
Foto - Kırmızı biberin etkilerine inanamayacaksınız...

Acı biberdeki kapsaisinden başka, yaklaşık 40°C üzerinde sıcaklık ve asitliğin yüksek olduğu durumlar da bu proteinin etkinleşmesine neden oluyor.

#7
Foto - Kırmızı biberin etkilerine inanamayacaksınız...

Aynı protein tarafından algılandıkları için acı biber ve yüksek sıcaklık beyinde aynı hissi oluşturuyor.

#8
Foto - Kırmızı biberin etkilerine inanamayacaksınız...

Bazı bilimsel araştırmalar yemek tercihlerimizin genetik temelli olduğunu gösteriyor. Buna göre, bebekler belli sayıda tat algılayıcı ile doğar ve bu sayı genetik olarak belirlenir.

#9
Foto - Kırmızı biberin etkilerine inanamayacaksınız...

Bazı bebeklerde 1 santimetrekarede birkaç yüz tane tat algılayıcı varken, bazılarında bu sayı 10 bine kadar çıkabilir. Tat algılayıcılar dilin üzerinde bulunur.

#10
Foto - Kırmızı biberin etkilerine inanamayacaksınız...

Yale Üniversitesi'nde Profesör Linda Bartoshuk, insanları tat algılayıcılarının sayısına göre üç grupta sınıflandırılabileceğini (aşırı, orta ve çok az algılayabilenler) söylüyor.

#11
Foto - Kırmızı biberin etkilerine inanamayacaksınız...

Bu sayı insanların tat, sıcaklık ve yiyeceğin dokusunu algılama derecesini ve hassasiyetini de belirliyor. Yani her birimizin bu algıları farklılık gösterebilir.

#12
Foto - Kırmızı biberin etkilerine inanamayacaksınız...

Bazı insanlar acı bibere karşı daha dayanıklı, hatta acı yemek onlar için bir zevk. Ancak bazıları acıya karşı daha hassas olabiliyor.

#13
Foto - Kırmızı biberin etkilerine inanamayacaksınız...

İşte bunun sebebi sahip oldukları tat algılayıcı sayısı olabilir.

#14
Foto - Kırmızı biberin etkilerine inanamayacaksınız...

Kapsaisin sudan ziyade yağda çözündüğünden, acı yemeğin ardından su içmek pek işe yaramaz, ama ayran iyi gelir. Çünkü ayran yağ içerir.

#15
Foto - Kırmızı biberin etkilerine inanamayacaksınız...

Ayrandaki yağ, ağzınızdaki kapsaisini temizleyerek acı hissini ortadan kaldırır. Su ise soğukluğundan dolayı ancak geçici bir etki sağlar.

#16
Foto - Kırmızı biberin etkilerine inanamayacaksınız...

ABD'li araştırmacı Joshua Tewksbury'nin Bolivya'daki bir çalışmasına göre, kapsaisin, mikroplara karşı da etkili. Araştırmacı bu konuda şu deneyi yapıyor:

#17
Foto - Kırmızı biberin etkilerine inanamayacaksınız...

Bolivya'daki bir biber türünün bazı bireyleri acı iken bazıları değil. Bunun sebebini merak eden Tewksbury'nin gözüne biberlerde koyu renkli lekeler halinde görünen bir mantar bulaşı çarpıyor.

#18
Foto - Kırmızı biberin etkilerine inanamayacaksınız...

Biberin meyvesini çürüten ve tohumlarını öldüren bu bulaşı dikkatle incelediğinde, acı biberlerdeki oranının, acı olmayanlardakinin ancak yarısı kadar olduğunu görüyor.

#19
Foto - Kırmızı biberin etkilerine inanamayacaksınız...

Yani acı biberlerdeki bir şey, bu asalak mantarın büyümesini önlüyor olmalı, ancak bu şey acaba kapsaisin mi?

#20
Foto - Kırmızı biberin etkilerine inanamayacaksınız...

Bunu anlamak için laboratuvarında bu mantarı yetiştiriyor ve her deneyde daha fazla kapsaisin ekleyerek deneyi tekrarlıyor. Ne kadar kapsaisin eklerse, mantar da büyümekte o kadar zorlanıyor. Yani kapsaisin, asalak mantarın büyümesini engelliyor. Bu da kapsaisinin mikroplara karşı etkili olduğunu gösteriyor.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23