• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Kazlar ağırlığına göre alıcı buluyor

Yeniakit Publisher
2016-03-14 12:27:00 - 2016-03-14 13:02:17
Kazlar ağırlığına göre alıcı buluyor

Çoğunlukla Kars'ta üretilen, kesilip işlendikten sonra dondurulmuş şekilde ülkenin birçok noktasına gönderilen kazlar, ağırlığına göre 140 ile 180 lira arasında alıcı buluyor.

Fiyatı altınla yarışan Kars kazı, yüksek fiyatına rağmen adeta "yok" satıyor. Bursa'da kaz etinden yapılan mantının kilogramı 50, porsiyonu ise 20 liradan satılıyor.


Yoğunlukla Kars'ta üretilen, karlı havayı  gördükten sonra kesilip işlenmesinin ardından dondurularak ülkenin dört bir  yanına gönderilen kazın tanesi, kilosu 70 liradan ağırlığına göre 140 ila 180  liraya alıcı buluyor.

Ücretiyle altınla yarışan ve yüksek fiyatına rağmen adeta yok satan  Kars kazının etinden yapılan mantılar, kilosu 50 liradan satılıyor.

Bursa merkez Yıldırım ilçesinde işlenmiş ve dondurulmuş olarak Kars  kazı satan bir işletmenin sahibi Turan Kara,  yaptığı açıklamada, iş  yerinde Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinden gelenler ve hemşehrileri için  alışık oldukları peynir, tereyağı, bal gibi yiyecekler sattığını, her yıl ocak  ayından sonra da birkaç süreyle sipariş üzerine Kars kazı temin ettiğini söyledi.

Daha önceleri Kars kazını dost ve akrabaları için getirttiğini ve  ücret almadığını vurgulayan Kara, "Ancak ilgi fazla olmaya başlayınca satışa  başladım" dedi.   Kara, fiyatı pahalı olsa da çok lezzetli olması  nedeniyle hemşehrilerinin yılda bir kez dahi olsa kaz yemeyi tercih ettiğini ve  adeta yok sattığını belirterek, "Kaz etinin kilosu 70 liraya geliyor. 

Ağırlıkları  ise 2 ila 2,5 kilogram arasında değişiyor. Bütün olarak tanesi 140-180 liraya  denk geliyor. Lezzeti çok iyidir. Hatta bizim orada 'ye kaz etini gör lezzetini'  diye bir tabir vardır" değerlendirmesinde bulundu.   

Kaz etinin yüksek  fiyatının yetiştiriciliğinin zorluğundan kaynaklandığını anlatan Kara, şöyle  devam etti:   "Bizim yörenin yaylaları randımanlı olduğu için yayla  zamanı kazlar ot yiyerek kendisini idare ediyor. Kesilmeden iki ay öncede arpa,  buğday yedirmek şartıyla kazları besiye alıyorlar. O şekilde masraf ettikleri  içinde pahalıya mal oluyor. 

Kazın kesimi yılbaşından sonradır. Kazın ayağı kara  değdiği zaman tek ayak üstünde durur. Onun lezzeti oradan gelir. Kaz, kar görürse  daha lezzetli olur. Biz oradan pahalıya alıyoruz. Doğal olarak burada da pahalı  satmak zorunda kalıyoruz."

Kars'ta uzun süre kaz yetiştiriciliği  yapan daha sonra Bursa'ya yerleşen Ruşen Kara, bu kanatlının fiyatının çok yüksek  olduğunu kaydetti.   Bir kilo kırmızı etin 30-35 lira civarında olduğuna  işaret eden Kara, "İş yeri sahibinin amcasıyım. Bana kızmasın ama şu an etin  kilosu 30-35 lira. 3 kilo et 90-100 lira yapar ve bir aile neredeyse bir ay yer.  Bir kazı ise 5 kişilik aile bir gecede bitirir. Bence kaz eti çok pahalı. Ben  şahsen almam. Alan alsın" dedi.

Bursa'da mantıcılık yapan Sibel  Kaya da pahalı olmasına rağmen talep nedeniyle ürünlerinde kaz eti de  kullandığını söyledi.

Özellikle Kars ve çevre illerden göç etmiş müşterilerinin "kaz etinden  mantı" siparişinde bulunduğunu vurgulayan Kaya, "Kaz eti Kars, Ardahan yöresiyle  özdeşleşmiş bir ürün. Bizler bu yörenin insanları olduğumuz için hamur işlerini  çok seviyoruz. 

Et olarak da mantıda kaz etini kullandığımızda çok lezzetli  oluyor. Kaz eti pahalı. Etinden yaptığımız mantıları da kilosu 50 liradan,  porsiyonunu 20 liradan veriyoruz. Kırmızı etten yapılan mantılar ise bunun yarı  fiyatına satılıyor" ifadelerini kullandı.

Market ve kasaplarda satılan kanatlılardan tavuğun kilosu 10-15,  hindinin 25-28, ördek ise 30-40 lira arasında değişiyor.

Nadir bulunduğu ve sipariş üzerine getirildiği için kilosu 70 lira  olan kazın tane fiyatı, 180 liraya kadar ulaşabiliyor.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23