• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Karpuz hakkında bilinmeyenler nelerdir?

Yeniakit Publisher
2016-12-14 11:57:00 -
Karpuz hakkında bilinmeyenler nelerdir?

Sulu ve besleyici bir besin olan Karpuz hakkında bilinmeyenler nelerdir? Detayları haberimizde!

Karpuz'un besin değeri (100 gr)

- 30 Kalori

- 0,5 gr. protein 

- 0,3 gr. lif

- 10 mgr. fosfor

- 7 mgr. kalsiyum

- 8,5 mgr. demir

- 320 mgr. potasyum

- 0,2 yağ

- 8,3 karbonhidrat

Karpuz'un faydaları nelerdir?

- Kemik sağlığını korur

- Karpuz vücuttaki yağı azaltır

- Antioksidan desteği sağlar

- Böbrek sağlığına katkıda bulunur

- Kas ve sinirleri destekler

- Karpuz göz sağlığı için faydalıdır

- Bağışıklık sistemini güçlendirir

- Astımı önler

- Kan basıncını düzenler

- Kas ağrılarını ve uykusuzluğu giderir

- Cilt sağlığını korur

Karpuz suyunun faydaları nelerdir?

- Kanserle mücadelede bünyeye yardımcı olur

- Kan akışını hızlandırır ve damar tıkanıklıklarını engeller

- Cinsel isteği artırır

- Kilo vermeye yardımcı olur

- İltihap ve enfeksiyon sorunlarını giderir

- Böbreklere faydalıdır

- Cilt ve deri kanserine yakalanma riskini azaltır

Karpuz çekirdeğinin faydaları nelerdir?

- Vücudun ihtiyaç duyduğu amino asitleri ve magnezyumu karşılar

- Kalp damar hastalıklarına ve hipertansiyona iyi gelir.

- Cilt sağlığına fayda sağlar

- Sinir ve bağışıklık sistemini güçlendirir

- Diyabet hastalığına iyi gelir

- Hafızayı kuvvetlendirir

- Saçların kırılmasını ve dökülmesini önler

Karpuzun zararları nelerdir?

- Aşırı tüketimi hazımsızlık, şişkinlik, gaz ve bulantı gibi sorunlara yol açabilir

- Çocukların aşırı tüketmesi durumunda deride kızarmalara sebebiyet verebilir

- Aşırı tüketimi potasyum miktarını arttırarak kas sorunlarına neden olabilir.

Karpuz hakkında bilinmeyenler nelerdir?

- İlk karpuz hasadı M.Ö. 5000 yıllarında Mısır'da gerçekleşmiştir.

- Guinness Rekorlar Kitabı'na göre dünyanın en ağır karpuzu 2005 yılında 121 kg. gelmiştir.

- Karpuzun büyümesi yaklaşık olarak 90 gün sürer.

- Karpuz yaz aylarında kaybedilen su kaybını önleyerek vücudun nem dengesini düzenlemektedir.

- Mineral ve su barındıran karpuz böbrekleri temiz tutar.

- Düşük kalori ve su yüzdesi bakımından fazla olan karpuz, kilo vermede yardımcı olur.

- İçerisinde bulunan B6 vitamini sayesinde beyin gücünü artırır ve stresi ile depresyonu azaltır.

- Vücudu UV (Ultraviyole) ışınlarına karşı korur.

- Karpuz'un anavatanı Afrika'dır.

Karpuz çeşitleri nelerdir?

Yeni dünya karpuzu: Marmara bölgesinde yaygın olarak yetiştirilen yeni dünya karpuzu, ince kabuklu, koyu kırmızı, gevrek, tatlı ve etlidir. Çekirdekler ise beyazdır.

Alacalı karpuz: Açık yeşil kabuk üzerinde koyu lekeleri vardır. Kabuğu gevrek, içerisi kırmızıdır. Çekirdekleri ise siyahtır.

Kara karpuz: Kalın, koyu yeşil kabuklu ve çok şekerlidir. Çekirdekleri ise kırmızı renklidir. Ancak siyah olanları da mevcuttur.

Gülle karpuzu: Geç yetişen, kışlık bir tür olan gülle karpuzu, koyu yeşil renkte ve gülle şeklindedir.

Washington karpuzu: Erken yetişen tatlı, kabuğu ince bir karpuz türüdür.

Diyarbakır karpuzu: Ortalama 20-30 kg arasında olan Diyarbakır karpuzu, fazla şekerli değildir. İçerisi ise posalıdır.

 

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23