Sulu ve besleyici bir besin olan Karpuz hakkında bilinmeyenler nelerdir? Detayları haberimizde!
Karpuz'un besin değeri (100 gr)
- 30 Kalori
- 0,5 gr. protein
- 0,3 gr. lif
- 10 mgr. fosfor
- 7 mgr. kalsiyum
- 8,5 mgr. demir
- 320 mgr. potasyum
- 0,2 yağ
- 8,3 karbonhidrat
Karpuz'un faydaları nelerdir?
- Kemik sağlığını korur
- Karpuz vücuttaki yağı azaltır
- Antioksidan desteği sağlar
- Böbrek sağlığına katkıda bulunur
- Kas ve sinirleri destekler
- Karpuz göz sağlığı için faydalıdır
- Bağışıklık sistemini güçlendirir
- Astımı önler
- Kan basıncını düzenler
- Kas ağrılarını ve uykusuzluğu giderir
- Cilt sağlığını korur
Karpuz suyunun faydaları nelerdir?
- Kanserle mücadelede bünyeye yardımcı olur
- Kan akışını hızlandırır ve damar tıkanıklıklarını engeller
- Cinsel isteği artırır
- Kilo vermeye yardımcı olur
- İltihap ve enfeksiyon sorunlarını giderir
- Böbreklere faydalıdır
- Cilt ve deri kanserine yakalanma riskini azaltır
Karpuz çekirdeğinin faydaları nelerdir?
- Vücudun ihtiyaç duyduğu amino asitleri ve magnezyumu karşılar
- Kalp damar hastalıklarına ve hipertansiyona iyi gelir.
- Cilt sağlığına fayda sağlar
- Sinir ve bağışıklık sistemini güçlendirir
- Diyabet hastalığına iyi gelir
- Hafızayı kuvvetlendirir
- Saçların kırılmasını ve dökülmesini önler
Karpuzun zararları nelerdir?
- Aşırı tüketimi hazımsızlık, şişkinlik, gaz ve bulantı gibi sorunlara yol açabilir
- Çocukların aşırı tüketmesi durumunda deride kızarmalara sebebiyet verebilir
- Aşırı tüketimi potasyum miktarını arttırarak kas sorunlarına neden olabilir.
Karpuz hakkında bilinmeyenler nelerdir?
- İlk karpuz hasadı M.Ö. 5000 yıllarında Mısır'da gerçekleşmiştir.
- Guinness Rekorlar Kitabı'na göre dünyanın en ağır karpuzu 2005 yılında 121 kg. gelmiştir.
- Karpuzun büyümesi yaklaşık olarak 90 gün sürer.
- Karpuz yaz aylarında kaybedilen su kaybını önleyerek vücudun nem dengesini düzenlemektedir.
- Mineral ve su barındıran karpuz böbrekleri temiz tutar.
- Düşük kalori ve su yüzdesi bakımından fazla olan karpuz, kilo vermede yardımcı olur.
- İçerisinde bulunan B6 vitamini sayesinde beyin gücünü artırır ve stresi ile depresyonu azaltır.
- Vücudu UV (Ultraviyole) ışınlarına karşı korur.
- Karpuz'un anavatanı Afrika'dır.
Karpuz çeşitleri nelerdir?
Yeni dünya karpuzu: Marmara bölgesinde yaygın olarak yetiştirilen yeni dünya karpuzu, ince kabuklu, koyu kırmızı, gevrek, tatlı ve etlidir. Çekirdekler ise beyazdır.
Alacalı karpuz: Açık yeşil kabuk üzerinde koyu lekeleri vardır. Kabuğu gevrek, içerisi kırmızıdır. Çekirdekleri ise siyahtır.
Kara karpuz: Kalın, koyu yeşil kabuklu ve çok şekerlidir. Çekirdekleri ise kırmızı renklidir. Ancak siyah olanları da mevcuttur.
Gülle karpuzu: Geç yetişen, kışlık bir tür olan gülle karpuzu, koyu yeşil renkte ve gülle şeklindedir.
Washington karpuzu: Erken yetişen tatlı, kabuğu ince bir karpuz türüdür.
Diyarbakır karpuzu: Ortalama 20-30 kg arasında olan Diyarbakır karpuzu, fazla şekerli değildir. İçerisi ise posalıdır.
