Afganistan’ın güneyindeki Farah vilayetinde IŞİD gruplarının kamp kurduğu bildirildi
IŞİD'in Afganistan'ın güneyindeki Farah vilayetinde bir kamp kurduğu bildirildi. Farah kentinin Hake Sefid ilçesinin kaymakamı Abdul Halik Nurzai, yaptığı açıklamada, 20 günden beri IŞİD gruplarının bu ilçede bulunduğunu söyledi.
Nurzai, "İlçede bulunan grupların sayısı yaklaşık 80 kişi. İlçenin Mazar Kala bölgesinde bir kamp kurmuşlar ve bu kampta askeri eğitim veriliyor" dedi.
İlçedeki kişilerin kendilerini IŞİD mensubu olarak tanıttığını, yüzlerini gizlediklerini ve IŞİD bayrakları taşıdığını ifade eden Nurzai, grupların modern silahlar ve imkanlara sahip olduğunu belirtti. Nurzai, IŞİD üyelerinin ihtiyaçlarını yüksek fiyatla bölgedeki dükkanlardan karşıladığını ifade etti.
Kaymakam Nurzai, "Bu grubun liderliğini Taliban örgütünün eski komutanı olan iki kardeş yapıyor. Birinin ismi Mevlevi Abdul Malik, diğerinin ismi de Mevlevi Abdul Razık. Bu iki kardeş yıllarca Taliban üyesiydi ama daha sonra kovuldular. Hake Sefid ilçesindeki IŞİD grupları arasında başka eski Taliban mensupları da bulunuyor" diye konuştu.
Farah kentinde bulunan bazı IŞİD mensuplarının yabancı olduğunu ve bölgedeki halkın bu kişilerin dilini anlamadığını aktaran Nurzai, ilçedeki polis gücünün müdahale edip IŞİD grupları ile çatışacak kapasitede olmadığını vurguladı.
OPERASYON PLANLANIYOR
Farah Emniyet Müdürü Muhammed Rezak Yakubi de Farah kentinde IŞİD mensuplarının bulunduğunu teyit etti. Yakubi, "Farah kentinde bulunan Afgan güvenlik güçleri koordineli bir şekilde IŞİD gruplarına karşı geniş çaplı bir operasyon düzenlemeyi planlıyor" dedi.
Farah kentinin yanı sıra Afganistan'ın Helmand, Gazne ve Paktika kentlilerinde de IŞİD gruplarının bulunduğu iddia ediliyor. Daha önce Helmand kenti yetkilileri, Taliban ve IŞİD grupları arasında çıkan çatışmada 50 Taliban üyesinin öldürüldüğünü bildirmişti.
Afganistan'da ABD liderliğindeki NATO güçlerinin savaş misyonu bu yıl başında sona ermiş, ülkenin güvenliğini Afgan güçleri üstlenmişti. NATO, artık Afgan güvenlik güçlerine Kararlı Destek misyonu kapsamında eğitim, yardım ve danışma hizmeti veriyor.