• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

İngiliz yazarlar Cameron'dan Türkiye'yi uyarmasını istedi

Yeniakit Publisher
2016-01-15 17:57:00 - 2016-01-15 19:51:42
İngiliz yazarlar Cameron'dan Türkiye'yi uyarmasını istedi

Aralarında paralel yapıya yakınlığı ile bilinen Elif Şafak'ın da olduğu bazı yazarlar İngiltere Başbakanı Cameron'dan Türkiye'yi ifade özgürlüğü konusunda uyarmasını istedi

İngiltere'nin Tom Stoppard, Ali Smith, Ian Rankin, Owen Sheers, Sarah Waters and David Hare gibi yazarlar ve Elif Şafak, ülkenin başbakanı David Cameron'a bir mektup yazarak, Türkiye'de ifade özgürlüğü ihlalleri olduğunu öne sürdü. Yazarlar, Cameron'dan gelecek hafta Londra'ya gidecek Başbakan Ahmet Davutoğlu'na ifade özgürlüğüne saygı göstermeleri konusunda mesaj vermesini istedi.

The Guardian gazetesinin haberine göre, İngiltere, Galler ve İskoçya PEN Yazarlar Derneklerinin üyesi 25 yazar, Ahmet Davutoğlu'nun Londra ziyareti öncesinde Başbakan David Cameron'a bir mektup yazarak Türkiye'de var olduğu iddia edilen ifade özgürlüğü ihlallerine karşı çıkması çağrısında bulundu. Mektupta imzası bulunan yazarlar arasında Tom Stoppard, Ali Smith, Ian Rankin, Elif Şafak, Owen Sheers, Sarah Waters, Hari Kunzru, William Boyd, Ali Smith, Monica Ali ve David Hare gibi yazarlar yer alıyor.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

Mektupta gazeteci, yazar ve yayıncılara yönelik tehdit ve fiziksel saldırıların Türkiye'de norm haline geldiğini iddia eden imzacı yazarlar, Hürriyet gazetesine Cumhurbaşkanına yönelik eleştiri nedeniyle saldırı düzenlendiğini ve Koza İpek Medya Grubuna el konulduğunu savundu. Ünlü yazarların mektubunda, Diyarbakır'da haber yaparken ABD'li yayın kuruluşu Vice News'un 3 çalışanının gözaltına alındığı ve birinin ise daha sonra tutuklandığı da hatırlatıldı.

Cumhurbaşkanına hakaret suçlamasıyla hakkında soruşturma ve dava açılanlara da değinilen mektupta, bu suçlamayla açılan davaların Cumhuriyet tarihinin toplamında aynı suçlamayla açılan soruşturmaların sayısını aştığı ifade edildi.

Mektupta, Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ile Cumhuriyet'in Ankara Temsilcisi Erdem Gül'ün de ajanlık ve ulusal güvenliği tehlikeye atmak suçlamalarıyla tutuklu bulunduğuna işaret edilerek, Türkiye istihbaratının bazı silahlı gruplarına silah verdiği iddiasına yer verildi.

"Türkiye'de gazetecilerin, hiçbir sansür ve kısıtlamaya maruz kalmadan yazdıklarıyla kamuoyunu bilgilendirmesi ve fikirlerini açıklamaları, toplumdaki temel rollerini yerine getirmeleri açısından hayati önemdedir" iddiasının yer aldığı mektupta, "Gazeteci, yazar ve yayıncılara yönelik saldırılar Türkiye toplumunda özgürlükleri her bakımdan sınırlandırmaktadır" ifadesi kullanıldı.

Yazarlar, David Cameron'dan, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun gelecek hafta Londra'ya ziyarette bulunacak olmasını, bu konuda bir fırsat olarak değerlendirmesini isteyerek, Türkiye hükümetini ifade özgürlüğüne saygıya davet etmesini talep etti. 

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23