Hükümetten balon balığı önlemi
Milli İradenin Sesi Yeni Akit
Türkiye ve dünyadaki gelişmeleri yakından takip etmek için Google listenize Yeni Akit'i ekleyin.
Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı son dönemlerde Türk karasularında da görülmeye başlanan çok zehirli bir balık olan balon balığını yakalayan avcılara para ödeyecek.
Orhan Aysezen yeniakit.com.tr
Yeniakit.com.tr'nin edindiği bilgiye göre Tarım Bakanlığı, Akdeniz'e kıyısı olan ülkelerde olduğu gibi, Türkiye'de bulunan başlıca istilacı türleri; "Balon Balıkları, Sarı Kutu Balığı, Aslan Balıkları, Beyaz Sokar Balığı, Esmer Sokar Balığı, Göçmen Denizanası, Zehirli Hidroid, Çizgili Yılan Kedi Balığı, Ters-Düz Denizanası, Deniz Çıyanı, Deniz Kestanesi, Taş Balığı, Yağ Balığı, Üzgün Balığı" olarak belirledi.
Tarım Bakanı Bekir Pakdemirli, balon balığının "Türkiye Kıyılarında Yayılım Alanları, Biyolojisi ve Tetrodotoksin Düzeylerinin Belirlenmesi, olası Mücadele Yöntemlerinin Araştırılması ve Aslan Balığının Ege Denizi ve Akdeniz'de Yayılım Alanlarının Belirlenmesi Projesi" başlatıldığını açıkladı.
Pakdemirli ayrıca "Önemli Denizel Biyoçeşitlilik Alanlarında İstilacı Yabancı Türlerin Oluşturduğu Tehditlerin Değerlendirilmesi Projesi"nin başlayacağını duyurdu.
Bu kapsamında balon balığı ve aslan balığı yaralanmalarına karşı balıkçılar başta olmak üzere tüm sektör temsilcilerine yönelik bilinçlendirme eğitimleri yapıldığını kaydeden Pakdemirli, "Bakanlığımız tarafından istilacı yabancı türlerin avcılığını teşvik ve ortamdan çekilmesi için balon balıkları üzerinde av baskı oluşturarak ekosistemdeki yoğunluklarının azaltılması ve stoğa katılımın düşürülmesi için balık başına ücret ödenerek avlatılması için planlama çalışmaları devam ettirilmektedir. Bu kapsamda söz konusu türlerin ücretleri ödenmesi kaydıyla balıkçılara avlatılarak ekonomiye kazandırılması noktasında yurtiçi-yurtdışı kurum ve kuruluşlarla görüşmeler devam etmektedir" dedi.
Bakan Pakdemirli, Tarım Bakanlığı'nın istilacı yabancı türlerle mücadele edilmesi, tedbir alınması ve izlenmesine ilişkin gerekli mevzuat çalışmalarını yürüttüğünü bildirdi.
Tarım Bakanı Pakdemirli, balon balıklarını yakalayanlara ücret ödeneceği bilgisini, konuyu TBMM'de gündeme getiren İYİ Parti Antalya Milletvekili Hasan Subaşı'nın soru önergesine verdiği cevapta verdi. Antalya Milletvekili Hasan Subaşı bir süre önce istilacı balon balıklarının Ege, Marmara ve Karadeniz’de de görülmeye, kıyı balıkçılığına ve balıklara zarar vermeye başlaması üzerine Tarım ve Hayvancılık Bakanı Bekir Pakdemirli tarafından cevaplandırılmak üzere bir soru önergesi vermiş, bu tür balıkların avlanmasının teşvik edilmesini, belirli bir bedel ödenmesini önermişti.