FİLİZLER Çiğ sebze ve meyvelere göre 100 kata kadar daha fazla enzim içeren filizler, protein, vitamin, mineral, yağ asitleri ve lif açısından da filizlenmemiş tahıl ve tohumlardan, sebze ve meyvelerden çok daha zenginler. Yani besin değerleri çok ciddi oranda artış gösteriyor. Örneğin maş fasulyesi filizlerinde B1 vitamini yüzde 285, B2 vitamini yüzde 515, niacin yüzde 256 oranında artış gösterir. Brokoli filizinin içindeki sulforaphan molekülünün anti-kanserojen özellikleri yakın zamanda keşfedildi. Bu madde filizlerde, erişkin brokoliye göre 50 kat daha yoğun. Yani 50 gr brokoli filizi yemek, 2.5 kg brokoli yemeye eşdeğer görülüyor. Filizlendirmek için en uygun besinlerin başında maş fasulyesi, yeşil mercimek, siyah mercimek, nohut, alfalfa tohumu, karabuğday, buğday, kinoa, ayçekirdeği, çemenotu ve brokoli tohumu geliyor. Daha birçok çeşit tahıl, baklagil ve tohum var, tercihinize göre onları da filizlendirebilirsiniz. Filizlendirme işlemi çok kolaydır; öncelikle filizlendirmek istediğiniz tohumu (yarım bardak veya daha az) 24 saat ıslatmanız gerekli. Daha sonra bu iş için ayırdığınız bir tepsi ve üzerine serdiğiniz ıslak bezin üzerine süzdüğünüz tohumları serin. Tohumlar hep nemli kalmalı, yani gün içinde 2-3 kez bezi hafifçe ıslatmanız gerekebilir. Oda sıcaklığında 2-3 gün içinde filizleneceklerdir. Daha önce hiç yemediyseniz günde yarım avuç filizi diyetinize sokun, miktarını yavaş yavaş artırın. Yoğun lif içerdikleri için ilk başta hazmetmesi zor gelebilir. Ara öğün niyetine de yiyebilirsiniz, çok tok tutucu özellikleri vardır.