1. Her şeyden önce, Sizin sevginizi istiyor

Hanımı eşine karşı daha az saygı gösterirse, eşi de karşılık olarak daha az sevgi gösterir. Ve de, eşi hanımına daha az sevgi gösterirse, karşılık olarak hanımından daha az saygı görür. Bu bedhah döngü sürekli kendini tekrar eder. Bu kehaneti, kendi kendini gerçekleştirmeden önce durdurun. Hanımınıza sevginizi gösterin. Onu tüm kusurlarına ve tuhaflıklarına rağmen sevin. Ve inşaAllah o da size kusurlarınıza ve tuhaflıklarınıza rağmen saygı duyacaktır.

2. Canı sıkılıyor, yoruluyor

Her gün aynı şeyler, hafta içi de hafta sonu da. Sadece sıkılmak da değil, aynı zamanda yoruluyor da. Çocuklara bakmak, ev işleriyle ilgilenmek ve aynı zamanda sizin gönlünüzü hoş tutmak zorunda. Sadece düşünmesi bile benim yorgan altına girip saklanmak istememi sağlıyor. Ortalama bir Müslüman hanımın nasıl hissedebileceğini hayal edebiliyorum. Ayrıca çalışan kadınları da unutmayalım. Birçok Müslüman kadın, tam zamanlı çalışırken aynı zamanda ev işlerini de yürütmek zorunda. Yani kardeşlerim, size rica ediyorum, onun özel hissetmesini sağlayın. Ona biraz ara verdirin. Onu bazen dışarı çıkarın. Sürpriz bir yemekle onu şaşırtın. Onun en sevdiği tatlıyı alın. Monotonluktan çıkabilmesi için arada sırada onun için bir şeyler yapın!

3. İltifat almak istiyor

Takdir/Teşekkür. Herkes ister. Kimse çok çabaladığı bir şeyin farkedilmemesini, daha da kötüsü, yapılması gereken bir şey gibi görülmesini istemez. Eşiniz sizin kirli kıyafetlerinizi yıkamak zorunda değil. Ayrıca sizin yemeklerinizi yapmak zorunda da değil. Ama yapıyor. Ve de bunları yapması gereken bir çok şeyle birlikte yapıyor:

  • Çocuklara bakıyor.
  • Çalışıyor veya okula gidiyor.
  • Daha iyi bir müslüman bayan olabilmek için çabalıyor.

Eşinizin siz ve aileniz için yaptıklarını takdir ettiğinizi ve minnettar olduğunuzu gösterin. Basit bir ‘teşekkür ederim’ güzel bir başlangıç olacaktır.

4. Biraz kıskanç olabiliyor

Birçok kadının çok eşlilikten hazzetmemesinin bir nedeni var. Eşinizin yanında başka bayanlardan bahsederken çok dikkatli olun. Eşinizi asla başka bir bayanla kıyaslamayın. Onu başka bir film yıldızıyla kıyaslamayın. Onu annenizle de kıyaslamayın. Onu asla ama asla eski eşinizle (veya diğer eşlerinizle) kıyaslamayın! O, sizin evreninizin merkezinde olduğunu bilmek ve inanmak istiyor. Bu yüzden, onun bu şekilde hissetmesini sağlayın. Peygamberimizin (sallallahu aleyhi ve sellem) eşleri bile kıskanırdı. Ayşe (radiyallahu anh) bile vefat etmiş olan Hatice (radiyallahu anh)’ı kıskanmıştır. Eşinizden bu tip kıskançlıkları bekleyin ve saygı gösterin.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

5. Sizden onun daha iyi bir Müslüman olmasına yardım etmenizi istiyor.

Erkeğin evdeki liderlik rolünü üstlenmesinin önemini ne kadar vurgulasak da az kalır. Ama bu, son zamanlarda müslüman erkeklerde olan bir problemdir. İyi lider olamamalarından da ziyade, eşleri (veya anneleri, ya da hayatlarındaki başka bayanlar) tarafından yönlendiriliyorlar. Eşiniz sizden onun lideri/rehberi olmanızı istiyor ve bekliyor. Ona rehberlik ederken, daha iyi bir müslüman olmasına yardımcı olmaktan daha iyi bir yol var mıdır? Ama siz eğer o kadar da iyi değilseniz, ona nasıl daha iyi olacağını gösteremezsiniz. Bu yüzden, imanınızı güçlendirmeniz gerekiyor. Önce kendinizi geliştirmeli daha sonra da bunu eşinize hoşgörülü ve saygılı bir şekilde aktarmalısınız.

6. O da söylenmekten hoşlanmıyor ama siz de bazen daha çok çabalamalısınız.

Hanımların eşlerine söylenmekten hoşlandığına dair yaygın bir söylenti vardır. Bu tamamen doğru değildir. Asla tatmin edemeyeceğiniz insanların (bay veya bayan) olduğu doğrudur. Ne kadar çabalarsanız çabalayın, her zaman bir yerde bir kusur bulacaklardır. Şu hadisi hatırlayalım:

“Kocalarına ve iyiliklere karşı nankörlük ediyorlardı. Eğer sen onlardan birine ömür boyu iyilik yapsan, sonra da senden azıcık bir hata görse, ‘senden hiç iyilik görmedim’ deyiverir.” (Buhari, Küsuf 16)

Yani evet, hanımlar eşlerinin onlar için yaptığı şeyleri kötülememeli, bu konuda dikkatli olmalıdır. Ama, siz kardeşlerim, ona karşı dilinizi tutun, biraz daha çok çabalayın. Belki onda çok fazla hata buluyorsunuz ve eşiniz sizinle ödeşmek için sizin karakterinizde (eksik) bir şeyler arıyor. Belki çalışmıyorsunuz (ya da yeterince çok çalışmıyorsunuz) ve de eşiniz sizin yarım bıraktığınız işleri tamamlamak zorunda kalıyor. 

Belki bir erkek için yeterince iyi değilsiniz. Bir kez daha söylüyoruz, kendinizi geliştirin ve ona şikayet etmesi ve söylenmesi için daha az sebep verin.

7. Her şeyden önemlisi, sizinle istikrarlı ve mutlu bir hayat istiyor

Kadınlar sadece eğlenceli olacağını düşündükleri için evlenmiyorlar. Evleniyorlar çünkü mutlu bir aile hayatı istiyorlar ve bunu sizin verebileceğinizi düşünüyorlar. Dini sorumlulukları dışında, müslüman bir bayanın hayatındaki en önemli şey budur. Mutlu, istikrarlı ve müslüman bir aile oluşturmak. Komik olan şu ki, sizin ona bunu vermeniz çok kolay.

  • Sorumsuz biri olmayı bırakın. Ona güzel bir eş olun. Kibar olun. Ona sevginizi gösterin.
  • Onu boşanmakla veya ikinci bir eşle tehdit etmeyin. Evet, her ikisini yapmaya da hakkınız var. Ama bunu kullanmanız hem uygun değil hem de evliliğinize zarar verir.
  • Allah’a güvenin, şeytanın tuzaklarının farkında olun ve ona karşı sabırlı olun. Şeytan için bir evliliği tahrip etmekten daha güzel bir şey yoktur.

Kaynak: Wajih Ahmed / The Daily Reminders
Çeviri: gencmuslumanlar.com